Aviseringar
Rensa alla

Mamma bestämmer vilka kläder jag får ha


Ämnesstartare

Jag är en tjej på 15 år som är rätt intresserad av kläder, som många 15 åringar, men min mamma har en del åsikter kring vad jag får ha och inte. Jag är 15 och hon 50, såklart att vi inte tycker samma kläder är fina och fula och jag har inget problem med att hon ibland säger att att hon inte tycker mina kläder är fina, bara jag tycker dem är fina och känner mig bekväm skiter jag fullständigt i vad andra tycker. Men det händer också att hon helt förbjudet mig ifrån att ha på mig vissa saker, oftast för att hon tycker det är för lättklätt, får sällan ha på mig toppar med öppen rygg eller bandeu toppar utan axelband. Fick hem en klänning jag hade beställt häromdagen som jag var jättenöjd med och ville visa mamma den, hon svarade bara med ”jag vet inte om jag tyckte den var så fin, dendär är inte okej att gå runt i” för att den va v-ringad även fast den satt helt perfekt och det inte fanns någon risk för att mina bröst skulle råka visas. Är rättså noggrann med att kläder ska sitta bra då jag känner mig väldigt obekväm om min rumpa eller mina bröst skulle synas utan att jag ville. Har en 19 årig syster som får ha på sig exakt vad hon vill, såklart hon är mycket äldre än mig men vad jag vet har mamma aldrig innan heller klagat kring vad för kläder min syster haft. Jag och mamma har bråkat väldigt mycket under dem senaste åren om skolkning, självskadebeteende och lite andra grejer, och jag tycker själv att vad jag klär mig i är en liten diskussion som inte borde vara värd att ta. Vill helt enkelt bara veta hur mycket rätt min mamma egentligen har att bestämma över vilka kläder jag som 15 åring för ha på mig och inte, när jag inte visar nånting jag inte ska och betalar kläderna själv.


   
Citera

Bra fråga vet inte 


   
SvaraCitera

Hej! Förstår att det är jobbigt att hon inte låter dig ha sådant som du tycker är fint. Oklart om hon bara är rädd om dig eller om det kan ha med era tidigare bråk att göra... 

Som vårdnadshavare (i detta fall din mamma) har man både rättigheter och skyldigheter att bestämma om saker som handlar om barnet. De tar viktiga beslut kring barnet, och har ansvar för barnets vardag. Det kan till exempel handla om var barnet ska bo och vilken förskola eller skola hen ska gå i. Som vårdnadshavare bestämmer man till exempel om barnets mat, kläder och fritidsaktiviteter. Barnet ska vara delaktig i besluten utifrån ålder och mognad. (Källa: Vårdnadshavare och förälder)

Sedan finns det även lagar i Föräldrabalken där det står mer om de lagar som gäller. Det finns även vissa undantag där man som 16-åring har viss rätt att handla med egna intjänade pengar.

Hade jag varit dig hade jag nog tagit det lite lugnt med kläderna för att slippa bråk med din mamma och använt mer av de kläderna som du gillar när du, precis som din syster, också är över 18 eller har flyttat ut. 
Lycka till!Hjärta


   
SvaraCitera

Din mamma är ganska baserad. När du är 18 får du klä dig som du vill. 


   
SvaraCitera
oneday

jag vet inte exakt hur det är för alla, det är mer hur mammor väljer att vara mammor

men enligt mig har din mamma inga business i hur du ser ut eller klär dig. det är dina pengar, ditt val. du får ha precis vad du vill utan att någon ska stoppa dig


   
SvaraCitera

Mitt tips är att börja litet och långsamt bygga upp det, dvs att du "tänjer på gränserna". Du kan börja med att ha en t.ex. v ringad tröja och sen efter ett tag prova ha typ ett linne istället, osv. Efter ett tag kommer hon att vänja sig och då kan du ha mera "utmanande" kläder, sen kan du ju förstås gå all in när du är 18 men det är ju som sagt väldigt spännande med kläder :))


   
SvaraCitera