Forumet - Månadspeng- hur mycket?

Månadspeng- hur mycket?

2715 2 17
Idag (lördag) ska jag diskutera med min mamma om vad jag ska betala för och hur mycket jag ska få. Jag får mitt barnbidrag+flerbarnstillägget för att betala allt smink, hudkräm , alla kläder (inte ytterkläder eller skor) ,väskor,  mobilräkningen osv osv... Ni förstår nog och nu inser min mamma (äntligen ) att denna summa jag får nu faktiskt inte räcker till det jag behöver. Så ja, jag vill betala i princip allt själv då jag avskyr att behöva fråga om pengar hela tiden. liksom om man ska fika med kompisar, behöver nya skor mm. Kanske inte blir sååå ofta men ändå så känns det som om det är ofta som jag måste fråga trots min höga summa jag får i månaden. 

Iallafall så vill jag nu betala ytterkläder + skor, nöjen, kläder, smink, hårprylar, böcker, pennor, you get it. men vad är då en rimlig siffra tycker ni och hur ska jag lägga upp det. Jag vet att man alltid ska föreslå en högre siffra än vad som du faktiskt tänker dig för att sedan förhandla om en lägre (den du vill ha) och då känner andra parten att den oxå fick som den ville. Aja ni förstår. Jag vet inte vad jag ska föreslå och vad jag förväntar mig att få så kan ni kanske hjälpa mig med det?

Kommentarer (1)

  1. Asså det är ju helt olika. Alla har olika behov och tillgångar osv. Jag fick iaf 200 eller 300 när jag var typ 12. Sen barnbidraget + busspengar när jag var 15.

Tråden har 17 svar. Sortera efter:

Bästa svaret

Jag tycker att du ska göra en uppskattning på vad allt det här kostar. En vanlig månad, vad skulle du behöva betala då, för att täcka in alla dina behov?  Det är en summa man kan tänka sig är rimlig. Sedan får man dock hushålla med pengarna och har man inte råd med allt får man prioritera vad som är viktigast. Men pengar till det essentiella tycker jag verkar rimligt, men det är upp till dig att avgöra vad det här essentiella är. Var noga med att kunna motivera varenda krona av de pengar du ber om. Det visar på respekt för dina föräldrars tillgångar.
När man talar med föräldrar om pengar så handlar det mer om vad dem har råd att ge dig snarare än att förhandla, din åsikt är totalt oväsentlig i sammanhanget och att föreslå en summa låter bara bortskämt

Spana också in:

Barnbidraget + 500:- ? Då kan ju de 500:- gå till det du inte behövt betala själv tidigare (helst då att du spara de fram tills dess du behöver köpa skor exempelvis). Sen sänker säkert dina föräldrar extra summan lite men att lägga fram det som förslag skadar ju inte

Har då haft barnbidraget sen jag var 13 men mina föräldrar har betalt det mesta utom nöjen, kläder och annat onödigt så har faktiskt ingen aning vad min egentliga månadskostnad är men att be om mer än 500:- från dina föräldrar känns onödigt
barnbidraget
Hej!
Till att börja med vill jag fråga följande: Räcker din nuvarande månadspeng till dina nuvarande utgifter, det vill säga till allt utom jackor, skor och resten av det du ville börja köpa från och med nu? Om svaret är ja så skulle jag rekommendera att du räknar på vad du måste lägga på just dessa extrautgifter som du får efter en eventuell månadspengshöjning (jacka, skor....) och sen slår ut det på vad det blir per månad och ber om den höjningen. Då bör du kunna betala för allt själv! Dessutom kommer du då förmodligen också ha lättare för att få igenom din höjning av månadspengen eftersom du då visar för dina föräldrar att du tar ansvar och räknar ut vad du behöver istället för att bara säga "jag behöver mer".

Ha det super!
Jacob
det är ju fett mkt du får redan, hur gammal är du?
Alltså, hur jävla krävande är dagens fjortisar egentligen? Ni behöver inte handla upp en hel affär bara för att.
Om du så inte är nöjd med den summan du får får du helt enkelt prioritera det viktigaste först. Kläder, med andra ord. Smink kan du ta efteråt när du har råd.

Sedan kan du alltid skaffa dig ett jobb om du vill ha mer. Man får inte allt serverat på silverfat, sötnos.
Jag har tidigare haft 200kr i månaden som skulle räcka till allt som inte var direkt nödvändigt. Alla prylar, skolsaker, ev smink, fika på stan, om jag ska köpa en dyrare ex skolväska eller jacka så fick jag lägga till pengar härifrån. Mina föräldrar betalde skor och kläder (minimalt med kläder, jag fick typ tjata mig till varje plagg). Nu inser jag att jag fick väldigt lite pengar jämfört med vad det skulle räcka till menmen. Nu har jag CSN och känner mig jätterik :) betalar spotify så jag får ut 950kr i månaden men jag är en jävel på att spara pengar så jag får oftast runt 500kr kvar varje månad som jag sparar till större köp som jackor och skor :) Tycker att pengarna du(TS) redan får räcker gott och väl, det är också viktigt att lära sig att spara pengar och inte bara be om mer. Försök att använda rabatter när du handlar och undvik att spontanshoppa så ska du se att pengarna räcker mycket längre :)
tror jag fick 50kr i veckan när en var typ runt 8-10 år, sen höjde de till 100 kr typ men straffade o sånt genom att ta bort veckopoängen typ hela tiden pga jag höll på med massa jävelskap o sånt som jag prioriterade..... :s

Sen fick jag hela barnbidraget och typ ett eget bankkort etc när jag var 13-14 någonting. 
Hur ofta behöver du köpa smink, växkor o kläder egentligen Skeptisk
När jag fick barnbidrag så fick jag från och med årskurs åtta 500 kr i månaden. Den summan skulle räcka till onödiga grejer, så som godis, fika med polarna om man ville det osv. Kläder och så kallade nödvändiga prylar stod mina föräldrar för (även om jag aldrig fick kläder mm så ofta). 
Så om du vill betala allt själv (och inte så som jag fick det) så är ju hela barnbidraget rimligt kanske. Dock så beror det lite på hur dina föräldrars situation ser ut också, rent ekonomiskt alltså. 
(Obs, smink räknar jag som onödiga grejer)