Forumet - Manlig "abort"

Manlig "abort"

4052 0 113
Hej finisar (ja detta uttryck funkar även år 2016)! 

Osäker på om det redan diskuterats men jag gör en poll ändå. 
LUF har på senaste tiden haft en mängd festliga idéer, bl a att det ska vara möjligt för män att avsäga sig faderskap fram till 18:e graviditetsveckan (den sista veckan kvinnor får lov att göra abort i utan specialtillstånd). Män har ju i alla tider kunnat strunta i om kvinnan blivit gravid eller inte men har i vissa tider behövt betala underhåll för barnet. Detta förslag innebär alltså att män nu inte bara skulle kunna strunta i barnet fysiskt och känslomässigt utan också ekonomiskt. 

http://www.bt.se/boras/luf-vast-foreslar-juridiska-aborter/
Är osäker på om tiden är optimal, men rent spontant känner jag ja. Kvinnan har all möjlighet att kunna avsäga sig föräldraskapet idag, medan mannen inte har samma alternativ. 

Det skulle kunna uppstå situationer som t.ex. att kondomen sprack eller att tjejen ljög om P-piller, och då känns det inte rätt att bli tvingad till ett faderskap man inte är beredd på. 
Nej tycker faktiskt inte det pga här har man inte barnets väl och ve för ögonen, vilket man måste ha. Tycka vad man vill om folk som inte använder skydd, folk som föder barn med vetskapen om att hen kommer att få leva med att vara oönskad av sin pappa etc men när barnet redan är på väg måste man tänka på hen. Inte på mamman eller pappan. Underhållet är inte speciellt högt men gör ändå en stor skillnad i många barns tillvaro.
I de fall där den ensamstående har mycket god ekonomi borde dessa pengar sättas in på ett konto för barnet att få tillgång till när hen blir vuxen, som något slags plåster på såren. Hen kan kanske betala lite terapi eller ngt (nu behöver ju verkligen inte alla som blivit avvisade av sin/sina föräldrar terapi men det är ju ändå en stor del som gör det). 

Spana också in:

Är väldigt osäker. Detta pga är tveksam till hur ofta det egentligen går till på ett sånt sätt att mannen tvingas att betala detta (inte särskilt överväldigande) belopp efter att skött sin del i preventivmedelsbiten exemplariskt och faktiskt blivit lurad av kvinnan.
Det känns som att det vore oroande lätt att säga ifrån sig faderskapet, inte alls på ett vis som är att likställa med abort. 
Denna debatt kantas alltför mycket av fokus på stackars män som inte vill ta ansvar och för lite fokus på barnet som föds in i alltihop utan någon skuld alls. Är man mogen nog att ha sex så ska man vara beredd att ta konsekvenserna av det också då man i värsta fall kan bli smittad/gravid trots att man använder kondom. I fall där ungen får en styvförälder som är beredd att ta över vårdnaden kanske det kan fungera annorlunda dock pga då har ungen åtminstone någon som ersätter den förlorade föräldern.

vonKissekatt: Denna debatt kantas alltför mycket av fokus på stackars män som inte vill ta ansvar och för lite fokus på barnet som föds in i alltihop utan någon skuld alls. Är man mogen nog att ha sex så ska man vara beredd att ta konsekvenserna av det också då man i värsta fall kan bli smittad/gravid trots att man använder kondom. I fall där ungen får en styvförälder som är beredd att ta över vårdnaden kanske det kan fungera annorlunda dock pga då har ungen åtminstone någon som ersätter den förlorade föräldern.
Men det går ju att säga om kvinnors abort med? Man skulle tänkt innan osv. 

Kvinnor har all makt i nuläget. Om mannen inte vill ha barn kan kvinnan gå emot samtidigt som mannen ändå får betala. Om mannen vill ha barn men kvinnan inte så kan kvinnan göra abort mot mannens vilja. Män har ingen som helst makt i nuläget utan får bara acceptera kvinnans beslut, dessutom med den potentiella konsekvensen att man förlorar ett barn man velat alternativt tvingas betala försörjning för ett barn man inte ville ha. Det är inte rimligt.

En manlig abort gör att en liten liten del av makten över det framtida eventuella barnet hamnar hos mannen, samtidigt som kvinnan fortfarande väljer huruvida barnet överhuvudtaget ska komma eller inte.

vonKissekatt:
du förstår väl att det är en helt annan sak när det gäller ens egen kropp?
Kvinnan kanske måste bära på barnet i nio månader, men därefter har båda föräldrarna ansvar för barnet i 18 år. 

I dagsläget kan kvinnor välja bort hela det 18 år och 9 månader långa föräldraskapet, medan mannen inte har någon som helst juridisk makt och är tvingad till att vara pappa i 18 år. 
Och om man ska börja tala om att det är mannens ansvar att använda preventivmedel, är det inte exakt samma argument man bekämpar (fast för kvinnor) när man förespråkar fri abort?

Rimligtvis borde det vara bådas ansvar, men i dagsläget har kvinnan möjlighet att ångra sig (dagen efter-piller samt abort) medan mannen helt saknar samma möjligheter.