Forumet - Margot Wallström nekas tala av Saudiarabien

Margot Wallström nekas tala av Saudiarabien

3415 0 89
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20436833.ab


"Utrikesminister Margot Wallströms tal hos Arabförbundet stoppas.
Orsaken är en kontrovers med Saudiarabien.
– Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala, säger Margot Wallström till TT."

M tycker förstås att det är Margot som går för långt:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20438320.ab

Det planerade talet:

http://www.regeringen.se/sb/d/19230/a/255437


Diskutera

Spana också in:

Är lite splittrad i dessa frågor. Å ena sidan njuter jag av tanken att se de små diktatoriska asen bli avslöjade och hånade för vilka svin de är, a la Palme style, å andra sidan så vill jag ha en realistisk utrikespolitik där man värnar om relationer och i första hand försöker gynna svenska intressen. 

Bitterfnitter: Vad ska man ens säga när det handlar om Saudiearabien... Bryr mig faktiskt inte alls om Sverige gjort sig ovän ned den sjuka regimen, hoppas bara resten av världen kan följa efter isf
Den "sjuka regimen" är ett av världens mäktigaste oljeländer och gör affärer med mängder av västländer. Gör man sig ovän med dem får man räkna med kraftiga konsekvenser.

rbb:
Den "sjuka regimen" är ett av världens mäktigaste oljeländer och gör affärer med mängder av västländer. Gör man sig ovän med dem får man räkna med kraftiga konsekvenser.
Ja, men då blir vi äntligen tvungna att på allvar komma på alternativ till oljeförbrukningen vilket miljön kommer tacka för! Inte mig emot.

rbb:
Men vi är inte där än. Sverige är fortfarande helt beroende av oljeimport, precis som att vi fortfarande är helt beroende av kärnkraft.
Man jobbar bättre under press, inte sant?Blink Nej men helt ärligt, i det här fallet tror jag faktiskt det, för det är så jäkla bekvämt att bara tanka på bilen o köra, skjutsa ungen istället för att den cyklar osv.

dazed: skänker ju lite mer av en trovärdighet till den "feministiska utrikespolitiken"
Om det övervägande skälet till att avtalet inte förlängdes var att Saudiarabien lackade efter kritik mot regimen, så är det inte mycket trovärdighet att tala om. Man kan ju hoppas att det istället handlar om att S-ledningen insett att det är etiskt oförsvarbart att sälja krigsmateriel till diktaturer, hur många jobbtillfällen det än ger. För övrigt var det ju S som tecknade avtalet från första början. Moderaterna och Alliansen har inte rivit upp det, trots att de kunnat. I skuggorna finner vi Wallenbergsfären. Hade inte det här fått så mycket uppmärksamhet som det gjort så hade avtalet förmodligen förlängts, vilket säger en del om svensk utrikespolitik och de intressen som styr den...

ekivok ekvilibrist: Man kan ju hoppas att det istället handlar om att S-ledningen insett att det är etiskt oförsvarbart att sälja krigsmateriel till diktaturer, hur många jobbtillfällen det än ger.
Detta är ju inte så jävla sannolikt med tanke på S-regeringars track record i de här frågorna, med Boforsaffärer, själva tillkomsten av det här avtalet osv osv. Men det ska sägas att S tycks ha varit splittrat mellan Stefan Löfven och hans militärindustriella komplexetfalang och en mer pacifistisk falang.