Forumet - Markus guide till Gnu/Linux - för nybörjare

Markus guide till Gnu/Linux - för nybörjare

7413 0 100
Hej om du inte vet vad Gnu/Linux är för något kan du läsa det här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Linux

Många sitter i dagens läge och funderar på ifall de ska gå över till det "underbara" operativsystemet Linux som alla nördar sitter och tjatar om hela tiden. Det kan också vara så att man inte har lust att uppgradera till det tråkiga Windows Vista fast ändå vill testa något nytt som inte kostar allt för mycket.

Skillnaden mellan Gnu och Linux
Men nu när jag skriver Gnu/Linux kan det hända att jag förvirrar dig en aning.. Varför står det Gnu framför ordet Linux och varför är det ett slashtecken emellan dem?

Jo Linux är en kärna, inte ett helt operativsystem. Linuxkärnan benäms ofta för att vara det hela operativsystemet fast det inte är det. En kärna som i det här fallet används mest till att växla mellan olika processer i processorn och används också för att kommunicera.

Om detta är Linux, vad är då GNU och varför säger man inte Gnu/Linux?

GNU är fri programvara och startades 1984. GNU är det man ofta ser i datorn, dvs nästan alla program, terminaler och så vidare. Till exempel så har de en egen fönsterhanterare som kallas för GNOME vilket miljontals användare har i sina burkar. Att säga att man ska skriva in Linuxkommandon är altlså fel men varför många säger Linux till kommandorna och hela operativsystemet är för att man helt enkelt inte orkar skriva ut det hela och det blir jobbigt och förklara varje gång vad detta är för något. Men om man är lite mer insatt i datorvärlden och t.ex. är en skribent i en tidning så borde man verkligen skriva Gnu/Linux istället för att bara skriva det sistnämda.

Så jag har valt i denna "artikel" om detta operativsystem valt att skriva "Gnu/Linux" för att det ska se bra och rätt ut.
Hur börjar man då, och varför ska jag börja?

För att gå över till Gnu/Linux helt så behöver man motivation vilket många inte har tillräckligt av. Man vet ofta inte varför det är bättre eller sämre och vad fördelarna är när man byter och det vill jag göra klart för er.

När man byter till Gnu/Linux för första gången kommer det att kännas ovant. Man är inte van vid det nya grafiska gränssnittet och man är verkligen inte van hur filsystemet är uppbyggt. Men det går snabbt över!

Det två kända fönsterhanterare ( explorer är Windows fönsterhanterare) vid namn KDE och GNOME, exakt vad de står för kan ni kolla på wikipedia.

KDE är en fönsterhanterare som är väldigt Windows look-a-like och kan rekommenderas om man vill starta väldigt mjukt eller bara har lust med att ha kvar "startmenyn".

GNOME är en fönsterhanterare som är lite annorlunda. Den påminner i grunden mycket om menyn i Windows men går att ställa in som man vill ha den.

XFCE kan man säga är en "lättare" version av GNOME. Jag kör det just nu med Openbox på, vilket fungerar helt underbart!

När man är säker på vilken fönsterhanterare man vill ha, eller antagligen kommer att trivas bäst med kan man börja med att välja distribution.

Vad är då en dist eller distribution för något?

Jo en distribution eller "dist" som det brukar förkortas med är ett "paket". Gnu/Linux är ett operativsystem med många olika saker instoppade i dem. Vissa föredrar att bara köra allt i terminalen förutom när de surfar och vissa vill ha mer grafiskt och lättanvändarvänligt. En "dist" är bara ett "paket" av olika programvaror o.s.v. eftersom Gnu/Linux är vad man stoppar in i det (läs mer på wikipedialänken ovan).

Det finns många olika "distar" att välja på, vissa är enklare medans andra är svårare. Eftersom den här tråden handlar om enkelthet så har jag valt och ta fram de mest enkla "distarna" för er som är nya.

Ubuntu - Nästan en självklarhet för nybörjaren. Det finns nog ingen enklare distribution med snällare forum än detta. Denna "dist" räknas som en utav de bästa inom den grafiska och användarvänliga biten. De har en massa saker inbyggda från början och stöder en mängd olika drivrutiner. Det har också en fin pakethanterare som fungerar som smort.
http://ubuntu.se

OpenSuSE - Är en distrubition som är också väldigt användarvänlig. Jag använder den nu personligen när jag skriver detta och har både Steam med CS och World of Warcraft installerat. Den har en sådär pakethanterare som kallas för YaST men en enkel lösning på många saker. Rekommenderas!
(Då denna artikel är gammal använder jag det inte längre utan nu kör jag archlinux på den bärbara jag sitter på.)
http://www.opensuse.org/ Senaste versionen är 11.0 som skeppas med KDE4, KDE3.9 och Gnome 2.22

När du har valt distribution så är det bara att gå in på deras hemsida, ladda ner den och bränna .iso filen på en CD skiva. Sen så startar du datorn med den nya bootskivan i, redo för att köra igång ditt Gnu/Linux för första gången! Om du vill ha mer informatiom om just varför du ska gå över till Gnu/Linux så häng kvar och läs vidare.

Kan man installera vanliga program typ Photoshop på Linux, eller är det särskilda program man måste ha?

Varför du skall gå över till Gnu/Linux och vad fördelarna är:

Det finns miljontals anledningar varför man skulle vilja gå över till Gnu/Linux helt och hållet. Det beror också på vem man är och vad man vill göra på datorn, men Gnu/Linux har något för nästan alla!

Men jag har listat några alternativ till just varför man skall gå över till Gnu/Linux:

1. Det är säkrare än windows. Man löper mycket minder risk för att bli utsatt för virus och "elak kod" (tycker det låter så kul) i datorn. Systemet är uppbyggd på ett smartare och säkrare sätt för att förhindra detta. Du sitter aldrig inloggad på root-användaren och när du ska installera programvaror måste du göra dig till root för stunden vilket hindrar något för att installera sig självt.

2. Det är stabilare än windows. Jag har nästan aldrig haft några knäppa problem i Gnu/Linux som jag har haft i windows. Ja det är sant att windows xp har blivit mycket mer stabilt nu efter 5 år som de har haft på sig att hitta alla buggar o.s.v. men man kommer aldrig ifrån Microsofts vilja att pracka på dig en massa jobbiga småprogram som tar plats på hårddisken som du aldrig använder. Dessutom brukar det alltid finnas massor med onödiga saker i bakgrunden som degar ner din dator.

3. Det är lättare än windows. Ja jag påstår det. Det finns massor med programvaror du får med i de enkla distributionerna som t.ex. ubuntus pakethanterare aptitude. Du kan enkelt skriva "sudo apt-get install vlc" i terminalen så laddas vlc ner, installeras, placeras i menyn osv utan att du behöver göra massa konstiga grejer som att spara ner allt på skrivbordet som dessutom segar ner windows rejält.

4. Du vet att du kan lita på ditt operativsystem; Microsoft har en tradition att bygga in spyware (lol WGA) och annat smått och gott i sina operativsystem.

5. Om din hårdvara slutar stödjas av tillverkaren kommer du fortfarande att ha uppdateringar till dina drivers för Linux eftersom dessa är oberoende av tillverkaren.

6. Det går betydligt snabbare än Vista eller OSX. Speciellt med tanke på att du slipper dras med sega antivirusprodukter.

7. Det är gratis. Oavsett vad piratkids tror kostar Windows pengar.

8. Du slipper installera om ditt operativsystem varje halvår.

9. Om du vill kan du rapportera eller fixa buggar eller förbättra operativsystemet själv. Den som vill kan bli delaktig på ett helt annat sätt än med Windows eller OSX. Självklart måste du inte bli det om du inte känner för det.

När du nu förhoppningsvis är övertygad om varför du skall gå över till Gnu/Linux hoppas jag att du gör det också och inte är en soffpotatis. Grejen med fri programvara är enligt mig framtiden och är värt att satsa på. Sluta stödja Microsofts oändliga utskick av dåliga produkter som knappt borde ligga i beta stadiet.

Gör något för världen - Skaffa Gnu/Linux nu.
------
Länkar om Linux:

Linux kommer i flera olika smaker eller distar. För att välja rätt (eller för att få en bra start) så är en distväljare något du kan använda för att se vad som passar:
http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php?select_lang=true

Om du är en datorspelande wow-nörd så tipsar jag dig dessutom om tråden som jag skapa hur man får World of Warcraft att fungera under Gnu/Linux:
http://www.hamsterpaj.net/diskussionsforum/datorspel/world_of_warcraft/world_of_...

Hoppas ni tyckte om min guide och skriv gärna frågor eller lämna kommentarer.

Tack för mig (:
nattefrost:

Ubuntu


Ubuntu hade jag ganska länge tillsammans (några månader) med XP. Men det gick helt enkelt inte att få till det så bra med min dator... :/
Idag har jag ett tweakat Vista och tycker det funkar riktigt bra.

nattefrost:

Jag har nästan aldrig haft några knäppa problem i Gnu/Linux som jag har haft i windows.


Jag och flera jag känner har en massa problem i Ubuntu. Grejen är alla problem med att få hårdvaran att funka som den ska. När det är fixat så funkar det säkert väldigt bra men för många är det svårt och en jäkla massa jobb.

Tycker du ska skriva om LiveCD. Många är lite skraja för att köra in ett nytt OS och då är det ju jäkligt smuttigt att man kan testa utan att installera.

Att säga att Windows är helt värdelöst och Linux underbart och perfekt det är fel.
Men jag tycker definitivt att man ska testa Linux - det är jättebra på många sätt och bättre än till exempel Visa. Fast - Linux är i dagsläget inte något för alla, alla personer - eller alla datorer.
Myksa:

Jag och flera jag känner har en massa problem i Ubuntu. Grejen är alla problem med att få hårdvaran att funka som den ska. När det är fixat så funkar det säkert väldigt bra men för många är det svårt och en jäkla massa jobb.


Nästan alla Linux distar har en hög med drivrutiner som är färdiga att använda. Förstår inte riktigt vad du försöker säga eftersom jag menar på att i Windows XP finns det mycket mindre stöd för drivrutiner och I windows Vista så vet jag faktiskt inte hur det är nu. Det enda jag vet är att när det kom hade den bara ca 10 000 drivrutiner "inbyggda".

Myksa:

Att säga att Windows är helt värdelöst och Linux underbart och perfekt det är fel.
Men jag tycker definitivt att man ska testa Linux - det är jättebra på många sätt och bättre än till exempel Visa. Fast - Linux är i dagsläget inte något för alla, alla personer - eller alla datorer.


Det skriver jag inte heller utan jag skriver att Microsoft alltid skickar ut halvt färdiga produkter bara för att de vill sälja mer.

Dock så tycker jag Windows är ett helt onödigt OS eftersom det finns många som är bättre och lättare, t.ex. Ubuntu.

Spana också in:

Bra initiativ. Någon moderator borde komplettera den med lite länkar till vanliga problem och en distväljare, och klistra den.

Du borde dessutom ha med något om de vanligaste problemen nya användare stöter på och bra fria alternativ till de Windowsprogram de flesta användare är vana att köra (how do i installed winamp lol,) och kanske något om nackdelarna med GNU/Linux också (värdelösa ATI-drivers, CRYSIS GÅR INTE ATT SPELA OMGWTFBBQ T____T.)

nattefrost:

GNOME


Hur GNOME är konfigurerat beror helt och hållet på dist och om användaren ändrat på någonting själv. Att säga att "GNOME har två menyer, en där uppe och en där nere" är direkt missledande.

nattefrost:

DamnSmallLinux


...tycker jag alls inte hör hemma i en nybörjartråd. Varför inte ta upp Fedora, Debian eller någon annan dist som är ett sansat alternativ på en modern desktop/laptop istället för en halvobskyr minimalistdist för entusiaster med antika maskiner?

nattefrost:

Varför du skall gå över till Gnu/Linux


Jag skulle vilja lägga till ett par ytterligare skäl:
4. Du vet att du kan lita på ditt operativsystem; Microsoft har en tradition att bygga in spyware (lol WGA) och annat smått och gott i sina operativsystem.

5. Om din hårdvara slutar stödjas av tillverkaren kommer du fortfarande att ha uppdateringar till dina drivers för Linux eftersom dessa är oberoende av tillverkaren.

6. Det går betydligt snabbare än Vista eller OSX. Speciellt med tanke på att du slipper dras med sega antivirusprodukter.

7. Det är gratis. Oavsett vad piratkids tror kostar Windows pengar.

8. Du slipper installera om ditt operativsystem varje halvår.

9. Om du vill kan du rapportera eller fixa buggar eller förbättra operativsystemet själv. Den som vill kan bli delaktig på ett helt annat sätt än med Windows eller OSX. Självklart måste du inte bli det om du inte känner för det.

Myksa:

Tycker du ska skriva om LiveCD


+1
KID_IS_BACK:

Bra initiativ. Någon moderator borde komplettera den med lite länkar till vanliga problem och en distväljare, och klistra den.


Jag kan komplettera en massa - för att kunna klistra den måste jag dock skapa tråden själv eller flirta med Bowser. Men du, säg gärna saker som borde kompletteras så trycker jag dit dem.
KID_IS_BACK:

Jag skulle vilja lägga till ett par ytterligare skäl:


Skitbra att folk skriver till saker eftersom jag orkar inte riktigt skriva om allt. Ville mest få en lätt övergripande blick över det hela.. tänkte inte på allt men jag kan lägga till de där sakerna du nämde.. kommer snart tillbaka med
en ny post / uppgradering av denna tråd.

Med snart menar jag ikväll.
kille_1986:

Kan man installera vanliga program typ Photoshop på Linux, eller är det särskilda program man måste ha?


Linux fungerar inte på samma sätt som Windows NT-plattformen (på vilket Windows NT - Windows Vista är byggda..), varför program skrivna för Windows inte fungerar på Linux utan hjälp. De flesta program kan man numera dock få att fungera under Linux tack vare WINE (Wine Is Not an Emulator) och jag vill mig minnas att Photoshop är ett av de program man numera kan köra på Linux m.h.a. Wine.

Annars kan man använda ett öppensåsprogram som gör samma sak som Photoshop, t.ex. Krita eller Gimp.

kille_1986:

Det glömde du förklara. Hur man installerar.


Installeringen av de distar jag använt mig av har i princip varit lika lätta/svåra som att installera Windows 200/XP. Man trycker på nästa, fyller i vad man vill ha för inloggningsuppgifter, och trycker på nästa igen. Vill man mackla med partitioner är det dock en annan femma - men om du har säg XP på datorn så antar de flesta distars installationsprogram att du vill dubbelbota och snor en lagom stor del av hårdisken till sig själv och låter XP frodas på resten.