Forumet - Marx Kapitalet på en dag!

Marx Kapitalet på en dag!

362 0 30
Arrangör: Vänsterns studentförbund Stockholm
Datum: Lördag 22 november
Tid: 10:30 - 18:00
Plats: Stockholms universitet, Hörsal B3
Kontakt: [email protected]

"Just nu är kapitalismen i kris och de flesta ekonomer verkar överens om att en lågkonjunktur väntar runt hörnet. För att förstå varför kapitalismen är ett så instabilt system, fyllt med motsättningar mellan olika klasser behöver vi kunskap om hur systemet är uppbyggt, och vilka lagar som präglar det. Men böckerna där denna kunskap finns att hämta är ofta tunga att ta sig an, därför tänkte vi i VSF hjälpa folk på traven.

Lördagen 22 november anordnar Vänsterns studentförbund en heldag med föreläsningar om Marx bok Kapitalet. Tanken är att man på en dag ska lära sig allt det viktigaste som Marx skriver om i Kapitalets första band, utan att själv behöva läsa någonting. Till vår hjälp har vi några av vänsterns kunnigaste och mest pedagogiska föreläsare. Ingen förkunskap behövs, alla intresserade är välkomna!"

Plats: Hörsal B3, Södra huset, Stockholms universitet.
Inträde: 20kr (för att täcka omkostnader för arrangemanget)

Schema för dagen:
10:30 - 12:00 Varan - Anders Ramsay
12:30 - 14:00 Pengar och mervärde - Emelie Canadas och Sana Amin
14:30 - 16:00 Det relativa mervärdet, kapitalets ackumulationsprocess och den så kallade urspungliga ackumulationen - Petter Nilsson
16:30 - 18:00 Formell och reell subsumtion - Erik Åsell

url: http://www.facebook.com/event.php?eid=47853533808

Spana också in:

KarlMarx:

På vilket sätt är det hjärntvätt?


KarlMarx:

kapitalismen är ett så instabilt system


KarlMarx:

motsättningar mellan olika klasser


Laissez faire var det system som drev Europa framåt, industriella revolutionen hade aldrig skett om det inte varit för den fria marknaden och klassernas samarbete under just laissez faire.
Nwgwr:

Woho, hjärntvätt åt massorna.


KarlMarx:

Tanken är att man på en dag ska lära sig allt det viktigaste som Marx skriver om i Kapitalets första band, utan att själv behöva läsa någonting.


Jag är benägen att hålla med om att det här låter fruktansvärt suspekt. Lite som när bibeln endast skrevs på latin, så att vanligt folk inte skulle läsa den själva. Men jag antar att tanken är att man ska väcka ett intresse även bland de som inte känner för att nöta sig igenom Kapitalet själva. [rolleyes]
DeathOrGlory:

Är inte detta reklam?


Nej, det tycker jag inte. Det finns inga som helst kommersiella intressen inblandade, visserligen ett blygsamt inträde på 20:- men det räcker nog inte ens för att täcka omkostnaderna.

Nwgwr:

Laissez faire var det system som drev Europa framåt, industriella revolutionen hade aldrig skett om det inte varit för den fria marknaden och klassernas samarbete under just laissez faire.


Det är din uppfattning, så vitt jag vet är den tämligen grundlös.
Hur som helst så har det inte med saken att göra.

Nevon:

Men jag antar att tanken är att man ska väcka ett intresse även bland de som inte känner för att nöta sig igenom Kapitalet själva.


Precis. Ingen som driver det här blir ju någonting annat än glada om folk beslutar sig att faktiskt läsa Kapitalet, men det är ju så att många inte orkar och andra inte riktigt känner att de klarar av det. Och då är det ju utmärkt om man kan läsa sig allt det viktigaste på en enda dag.
KarlMarx:

Nej, det tycker jag inte. Det finns inga som helst kommersiella intressen inblandade, visserligen ett blygsamt inträde på 20:- men det räcker nog inte ens för att täcka omkostnaderna.


Det går ju att diskutera men med tanke på att högern gör likadant så borde väl tråden vara kvar. [party]
Nwgwr:

Grundlös? På vilket vis?


För det första så existerade inget klassamarbete, det var inte direkt så att männen, kvinnorna och deras treåringa ungar flyttade till städerna för att söka lyckan i spinnerifabrikerna där de arbetade sig döds för piss och ingenting under den fria marknadens välsignelse.

Och laizzes faire var väl snarare en betingelse av industrialismen snarare än det motsatta?
Studerar man kapitalismens och industrialismens framväxt så är den faktiskt inte förbunden med frihet, demokrati eller för den delen marknadsekonomi utan snarare oktrojerad handel, slavjakt och slavdrift på plantager, privatisering av feodal jordegendom, expropriering av privat småegendom genom våld eller bedrägeri och en statssubventionerad rustningsindustri.

Den industriella revolutionen var väldigt sammanbunden med just rustningsindustrin, 1800-talets system för massproduktion utarbetades på ställen som Springfield Armory innan systemet spreds vidare till det privata. Oavsett om vi kollar på datorer, satelliter, laser, transistorer eller nästan vilka viktiga uppfinningar som helst så har dessa inte uppkommit på marknaden utan inom staten eller hos statsstödda monopol som varit beroende av offentlig finansiering.
KarlMarx:

Jag ska dit och så vitt jag vet så finns det inga regler mot nazister. [wink]


Får man sitta bredvid dig? [wink]

KarlMarx:

Och de flesta i AFA och RF är nog i Södertälje då och mobiliserar inför Salem.


Vad gör dom i Södertälje 22 november? [ops] Hmm, har dom någon lokal där eller vad?