Forumet - Maslows Behovstrappa

Maslows Behovstrappa

5763 0 52
Det här är INTE en läxa, eller en del av en läxa eller något liknande. Så alla "GÖR-DIN-LÄXA-SJÄLV"-aktivister kan dra någon annan stans.

Nu till det jag vill se diskuterat: Maslows Behovstrappa.

Info: Abraham Maslow var en amerikansk psykolog och är mest känd för hans "behovstrappa". Föddes 1908 och dog 1970.

Hans behovstrappa ser ut såhär;

Image

Så vad tycker ni? Är det såhär för alla? Hans har fått ganska mycket kritik angående detta - är det verkligen en hierarki? Och går vägen precis så? Finns det något till stadie emellan något? Diskutera på! [bigsmile]

Spana också in:

Finns en bättre bild här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Behovshierarki

Nu är jag ju inte särskilt bevandrad inom psykologi, men jag förstår personligen inte syftet med att dela in våra behov i ett hierarkiskt system. En människa kan dessutom ha alla behov i de tre första stegen stillade, men ändå må skit, eftersom det finns en biologisk sida till psykologiska sjukdomar som kanske inte ändras så lätt oavsett hur bra man har det. Jag antar att jag anser att modellen inte är särskilt nära verkligheten, även om många givetvis inte mår sämre av att se till de behov som listas upp.
Hovnarren:

Andy91: Tror tex att många prioriterar kärlek och självkänsla framför pensionsplan..

Tror jag med, faktiskt. I var fall stämmer det vad gäller ungdomar.


Grundtanken med det steget är trygghet iofs, där pensionsplanen bara är ett exempel på trygghet i en modern värld.
KamikazeTomten:

Grundtanken med det steget är trygghet iofs, där pensionsplanen bara är ett exempel på trygghet i en modern värld.


Skulle man inte kunna räkna in kärlek i trygghetssteget också? I alla fall kärlek i en vidare bemärkelse. Och att ha tak över huvudet borde ju räknas till det första steget, då det också har med överlevnad att göra.

Tillägg: I och för sig går väl stegen in i varandra lite. Gränserna är kanske inte så hårt fastslagna. Dock ser jag fortfarande inte syftet i det hela.
Hovnarren:

jag förstår personligen inte syftet med att dela in våra behov i ett hierarkiskt system.


Maslows trappa bör inte ses som något annat än ett hjälpmedel för att sälja varor. Robotarna, drönarna, konsumenterna; det är de som stämmer in i behovstrappan. Redskapen.

Den funkar väldigt bra som en grundregel för marknadsföring, men den stämmer inte in på folk som kan se igenom det materialistiska systemet.

Edit: eller de som lever utanför systemet.
Jag tycker hans behovstrappa är rätt tråkig. Mat, trygghet, vänner, respekt och personlig utveckling? Var kommer spänningen, glädjen och fantasin?

Sen finns det människor som prioriterar dessa steg olika, t.ex. en passionerad konstnär. Den kanske tar bilden före vänner, t.ex. Men jag förstår själva trappan, men den håller inte i alla tillfällen.

Men det är ett bra underlag. Den börjar med det kroppen behöver, det är inte vad man vill ha eller kan bestämma, kroppen behöver mat och vatten och dylikt.

Och sen det med trygghet. Om vi skulle fråga några i t.ex. Gaza, om de behöver trygghet eller mat - just nu, skulle de ta skydd. Själva prioriteringstrappan ändras från situation till situation.

Sen tror jag någonstans att själva behövandet och viljan har en gräns. Det går en gräns vid det man behöver, alltså måste ha, och det som är bra att ha - och vill. T.ex. i den sista trappan.

Det är ju bara jag då [smile].
Andy91:

Sådär ser inte den trappa jag sett ut.


Menar du själva formen eller innehållet i trappstegen?

Hovnarren:

En människa kan dessutom ha alla behov i de tre första stegen stillade, men ändå må skit,


Ja, t.ex. med beröring, som inte står någonstsans. Folk visste inte varför barn på barnhem dog, trots att de fick maten de böhövde. Men det var just det att de inte fick kontakt med människor osv. De behövde beröring, då man är vuxen behöver man det lika mycket, men vi dör inte utav det. Bara kramar t.ex., alla har ju hört uttrycket: "En kram om dagen är bra för magen." Det finns en vetenskaplig förklaring. Det är faktiskt så att när man kramas, frigörs ett hormon (oxytocin) i kroppen. Viilket gör att vi blir lugna, spända, känner oss trygga osv. Vilket är anledningen till att de hör barnet dog, plus konsekvenserna såklart. Man dör inte bara för att man inte kramas, men det är själva anledningen.

Hovnarren:

Skulle man inte kunna räkna in kärlek i trygghetssteget också?


Det är inte samma sak. Trygghet blir bara då en konskevens av kärleken.

Hovnarren:

Och att ha tak över huvudet borde ju räknas till det första steget, då det också har med överlevnad att göra.


Nja, tror du mer behöver mat, inte behöver måste ha, för att överleva. Vad klarar du längst? Att sova utan tak, eller mat?

Mawns:

Den funkar väldigt bra som en grundregel för marknadsföring, men den stämmer inte in på folk som kan se igenom det materialistiska systemet.


Förstod inte riktigt, vad menar du?
Mawns:

Nej. Mat kommer alltid före skydd, faktiskt.


Beror på. Hur länge klarar du dig utan mat, eller utan skydd i ett krigsförklarat land t.ex.? Ta bara "Pojken som kallades det" som exempel, man kan klara sig mycket längre än vad du tror. Det var ju själva tryggheten som kunde döda honom, det beror på hur man prioriterar just i stunden tror jag. Eller den snaraste framtiden.
EnDumAfrikanskVas:

Ta bara "Pojken som kallades det"


Jämför du Pojken som kallades det med ett nu pågående krig? [confused]

Det är inte som att kriget kommer att vara över inom en vecka. Välj att vara utan mat eller utan skydd i över en vecka. Skillnaden är att utan mat så dör du, utan skydd så dör du kanske
Hovnarren:

Skulle man inte kunna räkna in kärlek i trygghetssteget också? I alla fall kärlek i en vidare bemärkelse.


För att förtydliga så gissar jag på att han menade på trygghet/säkerhet.

Hovnarren:

Och att ha tak över huvudet borde ju räknas till det första steget, då det också har med överlevnad att göra.


Första steget är vad din kropp behöver för att överleva. Det är inte kritiskt att ha tak över huvudet för kroppen att överleva, medans att kunna andas, äta mat, kunna uträtta sina behov (dvs skita osv) och att sova är kritiskt för kroppen att kunna överleva (sen har jag också läst om snubben som gått i elva år utan att behöva sova, men en på sex miljarder är inte överdrivet relevant i den här posten)
Hovnarren:

Tillägg: I och för sig går väl stegen in i varandra lite. Gränserna är kanske inte så hårt fastslagna. Dock ser jag fortfarande inte syftet i det hela.


När man går undersköterskeutbildning så får vi lära oss behovstrappan. Det är knappast något man använder varje dag (eller ens år), men det ger en bra bild om vad man bör prioritera för att en patient ska må bra igen efter han/hon råkat ut för en olycka eller drabbats av en sjukdom.

Såhär löd ungefär en frågeställning när vi behandlade ämnet:

Du hittar gamla Agda, som ni bara går till en gång varannan vecka, på golvet och är nerkissad. Det tycks att hon legat där i en eller ett par dagar. Vad bör man göra för att hon ska må så bra som möjligt igen? Vad ska man göra för stunden och inom en överskådlig framtid?
Mawns:

Jämför du Pojken som kallades det med ett nu pågående krig?


Det var ett exempel.

Mawns:

Det är inte som att kriget kommer att vara över inom en vecka. Välj att vara utan mat eller utan skydd i över en vecka. Skillnaden är att utan mat så dör du, utan skydd så dör du kanske


Men det var inte min poäng med det jag skrev, nu kommer du in på något helt annat. Det jag sa var att hans trappa förlorar sin charm lite, då man inte alltid går den vägen. För att i vissa situationer behöver man något mer, än det som är under t.ex. Det kan gälla mer än i just den situationen.

Mawns:

Skillnaden är att utan mat så dör du, utan skydd så dör du kanske


Definera mat. Beror ju på, är du i ett land där det är revolution, innebördeskrig och dylikt, så beror ju det väldigt..mycket..på. Sen beror ju det också från människa till människa.
EnDumAfrikanskVas:

Ta bara "Pojken som kallades det" som exempel, man kan klara sig mycket längre än vad du tror. Det var ju själva tryggheten som kunde döda honom, det beror på hur man prioriterar just i stunden tror jag. Eller den snaraste framtiden.


Fast han riskerade ju sin "trygghet" för att få tag i mat osv [rolleyes]
KamikazeTomten:

går undersköterskeutbildning så får vi


Går du där?

KamikazeTomten:

Det är inte kritiskt att ha tak över huvudet för kroppen att överleva, medans att kunna andas, äta mat, kunna uträtta sina behov (dvs skita osv) och att sova är kritiskt för kroppen att kunna överleva


Beror väldigt mycket på situation, som sagt. Men du har en poäng, de primära behoven, som det heter, är det kroppen MÅSTE ha. Sen kommer de sekundära. Det som man behöver, men inte måste.