Forumet - Matte hjälp trigonometriska funktioner

Matte hjälp trigonometriska funktioner

2731 0 28

Spana också in:

Det finns två metoder:

Den mindre exakta är att du matar in hela ekvationen i Wolfram Alpha eller liknande och plottar en graf, då kan du se om du hittar den minsta punkten på det viset.

Den mer exakta är att du deriverar funktionen (jag skrev hur du gör i den andra tråden, är det något du undrar över så fråga) och ser om är lika med noll någonstans i intervallet. Är den det så kan nollstället mycket väl vara minpunkten. Är den inte det kan du bara räkna ut funktionens värde för 1 och 2 och se vad som är lägst.
Kaayi:

För att i den andra tråden skrev jag och frågade om hur man deriverade talet, och här så frågade jag om hur man löser talet i och med att jag trodde jag var ute och cyklade sen när jag läste om uppgiften och trodde inte att man skulle derivera den.


Ahh okej, lungt. Har du löst uppgiften nu? [cute]
Kaayi:

har kommit fram till att x är pi/9, men de e väl inte det jag e ute efter?


det du fått fram är att derivatan vid x=pi/9 är 0. att derivatan är 0 innebär att du har ett max- eller ett min-ställe där eftersom det är där kurvan vänder. f(pi/9) är alltså antingen det lägsta eller det högsta värdet i intervallet.

det enklaste i det här fallet är att kolla vad f(x) blir för 1, pi/9 och 2. det lägsta värdet är svaret. vill du göra det mer klurigt för dig kan du kolla om f(pi/9) är ett minställe eller ett maxställe genom att räkna ut andraderivatan, men det tror jag inte behövs.
iddqd:

det du fått fram är att derivatan vid x=pi/9 är 0. att derivatan är 0 innebär att du har ett max- eller ett min-ställe där eftersom det är där kurvan vänder. f(pi/9) är alltså antingen det lägsta eller det högsta värdet i intervallet. det enklaste i det här fallet är att kolla vad f(x) blir för 1, pi/9 och 2. det lägsta värdet är svaret. vill du göra det mer klurigt för dig kan du kolla om f(pi/9) är ett minställe eller ett maxställe genom att räkna ut andraderivatan, men det tror jag inte behövs.


Aha, men det kan jag ju.. Det gjorde vi förra terminen så det är inga problem.. Det är bara det här med trigonometriska funktioner som jag varit borta och har i stort sätt... ingen aning om vad jag håller på med haha!