Forumet - Medbergarlön?

Medbergarlön?

2259 1 66
Är nog för cyniskt lagd för sånt. Tillför man inte samhället något annat än närvaro så tycker jag inte att det ska uppmuntras.

Finns ju redan system som ska hindra folk från direkt fattigdom. Även om dem i vissa politikers händer inte fungerar som de kanske borde.

Spana också in:

Jag tycker att man bör ha en kombination av plattskatt och medborgarlön som en vision för 2030 ungefär. Fördelen med det systemet är att det skulle minska marginalskatten för alla som var beroende på bidrag, vilket är en konsikvens jag gillar skarpt.

Det är speciellt rättfärdigat desstuom i ett samhälle som inte kan garantera full sysselsättning. Jag är av åsikten att man kan göra saker av värde för samhället utan att nödvändigtvis generera pengar. Det finns en rad andra fördelar också.

Samtidigt är det inget förslag som bara går att implementera utan att ha gjort stora reformer innan. För att göra detta förändringsarbete behövs det en politisk vilja att uppnå detta. Vilket är det största hindret idag.
Jag gillar tanken och skulle inte vara emot att den infördes. Allt som underminerar kapitalismen som system är i mina ögon positivt. Jag lägger dock själv hellre min energi på det som jag tror gör mer nytta för att rasera kapitalismen i längden, facklig kamp och arbetarorganisering. Vi kan hålla på och försöka reparera kapitalisternas samhälle i alla evighet och försöka täppa igen alla läckor, men för eller senare måste vi inse att röret är trasigt och måste bytas helt.

Det är inte rimligt att vi har ett system där makten över det vi alla måste använda för att producera det vi behöver för att tillgodose våra behov, maskiner, bostäder, naturresurser, etc. ligger i ett fåtals händer, och att vi andra ska tvingas sälja vår arbetskraft till dem och ställa oss i deras våld för att sedan få pengar att köpa det av dem för. Det är inte rimligt att vi år 2012 t.o.m. i de s.k. "demokratierna" har en ekonomi styrd av en liten grupp diktatorer. Vi som inte äger produktionsmedel är de som bakar allt brödet, men vi får själva nöja oss med smulorna. Medborgarlön innebär på sin höjd att vi istället får kanske en halv macka om vi har tur, men varför ska vi nöja oss med en halv macka? Om det är vi som bakar allt brödet ska vi fan också ha hela bageriet!
Rödingajäveln:

ligger i ett fåtals händer


Frågan är väll om det finns begränsade resurser eller om ekonomin är dynamisk. Om ekonomin är dynamisk så kan man ju tycka att kaptial bör finnas där det genererar mest värde för samhället. Jag tycker att ett meritokratiskt system på ett eller annat sätt är inte är dåligt. Samtidigt så måste vi inse att även om det är något värt att sträva efter så kommer utkomsten att vara random i många avseenden. De som har misslyckats i det systemet, förtjänar inte sin status i samhället. Och eliten i oavsätt typen av metrokratiskt system har inte förtjänat sin status. Utan har på något sätt de egenskaper som det metrokratiska systemet belönar vilket på ett plan är rätt så godtyckligt. Denna observation gäller dock ALLA typer av metrokratiska system.

Samtidigt att vara helt anti metrokrati kan reslutera i att alla i samhället förlorar på det, av de anledningar som jag nyss nämnde.
"Om inkomstskatten höjs till en platt skatt på 60 procent"

Det är ett ruskigt dåligt förslag att införa en sådan hög inkomstskatt. Det mest gynnsamma är att jobba ihop 10 000 brutto och 10 000 netto. Att ha ett sjyst jobb och jobba heltid och tjäna 30 000 brutto (18 000 netto) ger inget mervärde jämfört med att anpassa sin arbetstid så att man tjänar 10 000 brutto och 10 000 netto och samtidigt kan vara hemma med sin familj och vänner.

Hellre jobbar jag 33% och tjänar 10 000 netto än 100% och tjänar 18 000. Vem kommer vara så dum att han slösar 66% av sin tid och enbart får 8 000 i mervärde?

Förslaget om medborgarlön ger helt fel incitament.

Och hur är detta menat att fungera i länder som inte har ett fungerande skattesystem?
Värdeskaparen:

Hellre jobbar jag 33% och tjänar 10 000 netto än 100% och tjänar 18 000. Vem kommer vara så dum att han slösar 66% av sin tid och enbart får 8 000 i mervärde?


Men hallå! Vi har ju moms + inkomstskatt + arbetsgivaravgift redan idag? Det blir i de flesta fall över 60%!!

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -

Värdeskaparen:

Förslaget om medborgarlön ger helt fel incitament.


Idag är marginalskatten sjukt hög om du är bidragsberoende. Det kan inte blir så mkt sämmre än så faktiskt. [crazy]
Asha:

Vi har ju moms + inkomstskatt + arbetsgivaravgift redan idag? Det blir i de flesta fall över 60%!!


Jaha? Men nu gällde detta 60% inkomstskatt. Inte 60% totalt skattetryck.

Eller du menar att moms + arbetsgivaravgifterna skulle försvinna med detta förslaget?

Fakta kvarstår. Ingen med ett sjyst jobb kommer jobba heltid för en sådan usel marginalnytta.
Värdeskaparen:

Eller du menar att moms + arbetsgivaravgifterna skulle försvinna med detta förslaget?


Du får ju kolla vad de menar. Om det är 60% inkomstskatt + arbetsgivaravgift och moms i de nivåer vi har idag blir det ju skrattretande! [crazy]

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -

Värdeskaparen:

Fakta kvarstår. Ingen med ett sjyst jobb kommer jobba heltid för en sådan usel marginalnytta.


Du menar att om det totala skattetrycket skunker pga att det är effektivare med plattskatt och med medborgarlön i stället för att administera avdrag och bidrag och ta ut en progressiv skatt. Då har vi inget att vinna på det? [tard]