Aviseringar
Rensa alla

MEDELTIDENs påverkan?


Ämnesstartare

Jag håller på med en uppsats om Medeltiden då en av frågorna är

Hur har epoken påverkat oss idag?

Så, litteraturen har ju påverkats/påverkar mycket av medeltiden men någon som kommer på något mer?


   
Citera

Påvens makt slöade ner utvecklingen och såg till så vi halkade efter lite.


   
SvaraCitera

Im fancy:

Hur har epoken påverkat oss idag?

Inte ett piss. Måste vara den enda epoken då samhället gick bakåt i utveckligen. Jävla skitepok.[sad]


   
SvaraCitera

Som exempel: Många städer växte fram då, t ex i Tyskland. Då byggde man ju själva stadskärnan och byggnader på ett visst sätt, varav en del finns bevarat.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Slumptard:

Påvens makt slöade ner utvecklingen och såg till så vi halkade efter lite.

Hm, smart.

Istechetvåpunktnoll:

Inte ett piss. Måste vara den enda epoken då samhället höll gick bakåt i utveckligen. Jävla skitepok.

Ja fyfan. Det enda den gav var sagor om riddare & drakar!

Har inte hittat någon sida alls som det står om detta så aaa, det verkar som att "inte ett piss" är ett bra svar.


   
SvaraCitera

alkemin resulterade ju inte i guld, men istället har man utvecklat en väl fungerande labbteknik, instrument och kunskaper om grundämnena som skulle ha stor betydelse för framtida forskning.


   
SvaraCitera

serien Merlin hade aldrig producerats


   
SvaraCitera

Fasst alla nunnor och munkar kom väl,åtminstone en början,med nya rön inom läkemedel och grönsaksodling,typ[blush]


   
SvaraCitera

tack vare medeltiden fick kyrkan stor makt, och tak vare att kyrkan fick stor makt så vet vi idag hur vi bekämpar häxor[wink]


   
SvaraCitera


   
SvaraCitera
Weilyn

Medeltiden som epok har påverkat oss enormt. Eftersom att det är en mycket lång del av historien, och eftersom att en jävla massa grejer hände, ska jag bara dra ett urval.

Många av dagens Europas nationsstater grundlades i början av medeltiden. Efter Romarrikets fall på 400-talet och folkvandringstiden, som varade från dess fram till ungefär 800 efter Kristus, hade en mängd folkgrupper; goterna, frankerna, anglerna och många germanska folkgrupper med flera, slagit sig ner och bosatt sig på diverse olika platser i Europa. Från dessa växte så småningom stater och nationer fram, och dessa har legat på ungefär samma plats sedan dess. Den Europiska statskartan definierades alltså redan i början av medeltiden.

Vidare utvecklades arkitekturen enormt under 1200- till 1300- talen. Gotiken uppkom i Centraleuropa, kom att sprida sig över hela kontinenten, och den och dess avarter kom att dominera hela den europiska arkitekturskolan fram till början av nittonhundratalet. Se på Notre Dame, till exempel, för ett medeltida arkitektoniskt storverk.

Dante Aligheri fick hela italienska halvön att skita i pöshosorna genom att skriva ett diktverk på italienska, snarare än på latin, och lade därmed grunden för den europeiska litteraturen, både genom sitt, för tiden, innovativa användning av språket, och genom att hans sätt att bedriva politisk satir numera efterhärmas av i stort sett alla. I England skrev Geoffrey Chaucer poesi om bajs och horor, och definierade hela den typiska bisarra engelska humorn. (Monty Python skulle aldrig existera om det inte hade varit för Chaucer.)

Vetenskapligt ledde alkemin till stora framgångar inom fysik och kemi. Man lyckades aldrig skapa guld av järn, men man kom istället fram till, bland annat, teorin om grundämnen. Samtidigt sprang Fibonacci och Oresme runt och matematikade skiten ur allt och alla.

Notskriften uppfanns (eller snarare återuppfanns. Grekerna och romarna hade någon form av notskrift, men den glömdes bort efter att de heleniska kulturerna degenererades efter Roms fall och folkvandringarna). Detta ledde till en revolution inom musikteori när man plötsligt kunde definiera musik efter skrift, snarare än efter vad man hade hört.

Mer nationellt så uppkom ju den svenska centralstyrda monarkin omkring 1200 efter Kristus, och den lever ju kvar än idag. Säga vad man vill om kungen, men upprättandet av det svenska statsskicket har utan tvekan påverkat landet enormt.

Och globalt så anses korstågen fortfarande av många vara en av de främsta anledningarna till bristningar mellan muslimer och kristna, och har tveklöst bidragit extremt mycket till hur de olika grupperna ser på varandra än idag.

Och det här var bara som sagt ett mycket litet urval. "Inte ett piss" är tyvärr inget bra svar.

Weilyn - "Fibonacci was the fucking man."


   
SvaraCitera

Weilyn:

Weilyn - "Fibonacci was the fucking man."

Kul att se ett seriöst och välskrivet inlägg med relevant och hjälpfull information. [y]


   
SvaraCitera
Weilyn

Tack så mycket.
Kul att höra att mitt första inlägg någonsin uppskattades [wink]

Weilyn - "Who, Kajsa, kolla på Chibibbis avatar, här. Den ser asball ut när man är pårökt..."


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Weilyn:

Och det här var bara som sagt ett mycket litet urval. "Inte ett piss" är tyvärr inget bra svar.

Tack så jätte mycket för ditt seriösa, bra svar!

Tyvärr så såg jag det försent.. Har redan lämnat in uppsatsen, men får hålla tummarna att det räckte för ett VG iaf [y]


   
SvaraCitera

Slumptard:

Påvens makt slöade ner utvecklingen och såg till så vi halkade efter lite.

Kvalificerat skitsnack.

Medeltiden låter som en parentes. Ordet har en negativ klang. "Rena rama medeltiden" sade man förr samtidigt som man tänkte på något inskränkt och efterblivet.

Men dom som som levde då, i synnerhet i Sverige uppfattade inte sin tid på jorden som en lång mörk period mellan två ljuspunkter. Det vill säga: Antiken och renässansen. Utan dom levde i en vibrerande nutid.

Medeltiden var en tid då Sverige tog form. Där byggdes själva scenen, dom personer och dom samhällsklasser träder fram som sedan spelar upp den moderna svenska historien.

Det var nu våra första böcker skrevs. Våra första tavlor målas. Den första musiken komponeras. Kyrkor, slott och borgar byggs. Vi får till och med våra första skolor & universitet. Städer och samhällen växer fram.

Vi har en organiserad utrikeshandel och en stadsmakt som är accepterad av andra stater. Genom den katolska kyrkan har vi en nära kulturgemenskap med det samtida Europa.


   
SvaraCitera