Forumet - Medicin

Medicin

4290 0 28
Vetefan var denna tråden skall ligga [mad]

Är "deprimerad" och äter just nu SSRI. Åt en period för ca ett år sedan Citalopram men fick en massa biverkningar, bla. mardrömmar, så nu har jag fått Cipralex utskrivet istället men dessa tabletter ger mig också mardrömmar. Just nu drömmer jag mardrömmar varje natt utan undantag, och då jag varit utan medicinen några dagar (typ om jag har glömt den) märker jag att mina tvångstankar som jag annars får någon enstaka gång kommer oftare och starkare (det handlar om ganska otrevliga tankar, t.ex. får jag för mig att jag ska ta stavmixern och trycka in min lillasysters hand i den) och jag kan nästan få panikångestattacker. Lite onödig info med tanke på det jag egentligen vill skriva men nu blev det så.

Hur som helst tänker jag sluta med denna medicinen och vill börja med annan. Tror inte det är deprimerad jag är, är bara totalt omotiverad till att göra saker (inkl. sånt som är roligt) och skiter i hur det går med mitt liv, och SSRI är inte precis en medicin som hjälper mot sånt, det är mer en lifesaver som trubbar av alla dina känslor när du är riktigt nere och gör dig till en zombie.

Min mor funderar på om jag inte har ADD (som visserligen inte heter så längre, men..) och jag har läst på lite och ja, jag tror faktiskt att jag har det. Är diagnosticerad med AS redan men känner igen mig lika mycket i ADD-kriterierna.

En läkare i skåne som min mor pratade med trodde att Concerta kunde vara någonting för mig. Vill göra en utredning och försöka få Concerta utskrivet.

Men skulle också vilja ha någonting ångestdämpande utskrivet, samt sömntabletter så jag kan ordna min sömn.

Vilka mediciner tror ni skulle fungera tillsammans med Concerta? Om det ens går att kombinera några bra. Är sugen på Stilnoct men tror inte man ska ta det tillsammans med ångestdämpande. Och biverkningarna ska inte vara så trevliga, men man ska visst slippa dem om man tar tjack samtidigt (Concerta innehåller ju nästan amfetamin, och sen finns ju metamina som innehåller tjack).
Kan man slippa biverkningar om man samtidigt går på Concerta eller vad tror ni?

Vet inte riktigt vad det är jag vill fråga, kan nån leda in mig på rätt spår?

Hela inlägget är förresten ganska flummigt, men fingrarna skrev utan att hjärnan hängde med. Är lite emotionellt instabil för tillfället.[sad] Tack ändå.
Multifacetterad :


Jag vet att piller inte löser problemen, men jag vill klara halvåret som är kvar tills jag flyttar från mitt behandlingshem. Efter det får det väl bli som det blir, är ganska stor risk att jag kommer börja missbruka igen men vill iaf klara grundskolan med okej betyg. [sad]

Spana också in:

Multifacetterad:

Hitta ett missbruk som hjälper dig... concerta är inte alls illa som så...


Missbruk är aldrig bra, vad det än är man missbrukar [sad]

Multifacetterad:

frågan är väl om du är en stark person?


Ibland, ibland inte. Tycker alltid så jävla synd om mig själv och är väldigt destruktiv, har missbrukat både droger och sex (faktum är att jag fortfarande missbrukar sex [sad]) men bestämmer jag mig för att sluta t.ex. knarka så brukar det inte vara så svårt.
Husknuten:

Citalopram och Cipralex är i princip samma medicin så att du får biverkningar även av den senare är allt annat än konstigt.


Jo jag vet det, Cipralex är en vidareutveckling av Citalopram och ska ha exakt samma effekt men mindre biverkningar, dock får jag äckliga mardrömmar även av denna medicin men inte lika hemska som tidigare.
Multifacetterad:

Nästan som om du tror piller är lösningen...


Om du syftar på ADHD så är piller garanterat lösningen. As a matter of fact så är centralstimulerande den enda "lösningen" på ADHD. Alla som inser vilket stor handikapp det är fattar det.

Multifacetterad:

Men tillslut måste du ändå ta itu med all skit ändå.


Ta itu med allt skit? Specifiera gärna...
ADHD har inget med attityd eller rädslor att göra som du får det att låta som. Just nu resonerar du likadant som följande: "Du kan bli hjälpt av smärtstillande för dina avsågna ben, men någon gång måste du ta itu med all skit."

Multifacetterad:

Då är frågan hur långt de kommer gå innan du träffar botten :/


Utan medicin för ADHD så går man ganska garanterat i botten flera gånger i livet. Så det är totala motsatsen, utan medicin så är det nära 100% att allt skiter sig.
Multifacetterad:

De är en del av lösningen, inte lösningen.
Concerta är definitivt awesome om man vill gå ner i vikt eller köra 18 timmar i streck.

men som hjälp mot koncentrations svårigheter... så hjälper dom.

Hjälper, inte löser.

Se helheten, mkay?


Denna post förklarade inte din tidigare idioti.

Se helheten? Det säger personen som säger att viktnedgång är en garanti för de som tar Concerta.

partelow:

Har en nära vän som har ADHD och det finns inte en chans att han skulle kunna 'ta hand i problemen' så att säga, men medicin funkar bra.


Det är förståeligt också eftersom det är biologiskt omöjligt. Det går inte att underlätta vardagen utan medicinen. Det är som att försöka köra till ICA utan ratt.
sylar:

utan ratt.


FYI, jag har kört bil utan ratt, behövde bara ett spärrskaft och att de gick jävligt sakta. Win var de också. (Bra jämnförelse också)

Tonen var ungefär:

"get a grip, get medicated, do your best or you'll get screwed"sylar:

viktnedgång


Read:
Multifacetterad:

är definitivt awesome


Sluta göm dig bakom svårigheter.
Sluta skylla på svårigheter.
Se dem som hinder.
Ta dig över hindren.
Gå vidare.

(gör en checklista av de där å ha den i bakfickan)
(och ta hjälp av mediciner om de hjälper)

:*
partelow:

Är "deprimerad" och äter just nu SSRI. Åt en period för ca ett år sedan Citalopram men fick en massa biverkningar, bla. mardrömmar, så nu har jag fått Cipralex utskrivet istället men dessa tabletter ger mig också mardrömmar.


Som Musknuten sade så är de i princip samma sak. Man lyckades ta bort en molekyl från citalopram som inte gjorde något och fick sålunda fram något som var starkare, men i princip är samma sak. I Sverige används främst citalopram eftersom det är 'beprövat' och eftersom det är billigt i och med att patentet gått ut och s.k. generiska preparat finns tillgängliga (märkesmedicinen heter Cipramil).

partelow:

och då jag varit utan medicinen några dagar (typ om jag har glömt den) märker jag att mina tvångstankar som jag annars får någon enstaka gång kommer oftare och starkare


SSRI-mediciner är långtidsverkande och att råka hoppa över en tablett sällan ger nog inga problem - men det är inte bra att du glömmer att ta den i flera dagar. Det kan ge s.k. utsättningssymptom: man mår dåligt som fan. När man slutar med SSRI skall det göras med en långsam nedtrappning på någon månad eller så. Därtill bör man göra det i konsultation med sin läkare.

partelow:

Hur som helst tänker jag sluta med denna medicinen och vill börja med annan.


Annan medicin? Medicin mot vad?

partelow:

Tror inte det är deprimerad jag är, är bara totalt omotiverad till att göra saker (inkl. sånt som är roligt) och skiter i hur det går med mitt liv


Det låter som depression, alternativt att vara i en svacka. Men med tanke på att du berättar att du lider av tvångstankar och längre ned påstår att di behöver ÅD och sömnpiller så är du antingen deprimerad eller så överdriver du och gnäller.

partelow:

och SSRI är inte precis en medicin som hjälper mot sånt, det är mer en lifesaver som trubbar av alla dina känslor när du är riktigt nere och gör dig till en zombie.


Oj.. Låter som om du misstar SSRI-mediciner med en rejäl dos Theralen. Jag vet inte riktigt vem som kommit på att SSRI-mediciner skulle vara avtrubbande så till den milda grad att man blir en zombie. Det är otroligt vanligt att folk äter antidepressiva och det är ingenting man märker på folk. Sedan så kan man ställa sig frågan huruvida någon som är deprimerad kan märka om antidepressiv medicin är avtrubbande då man är ganska trubbad i allt annat än nedstämdhet som deprimerad: och det är ju något man vill bli av med!

Personligen så känner jag mig inte mer avtrubbad nu än jag gjorde innan medicinen. Däremot så gör den att jag har mindre ångest och att livet känns mindre menignslöst. Det gör mig inte till en zombie - men det är tillika ingen mirakelmedicin.

SSRI används mot depressioner, ångest av olika slag och i vissa fall mot smärta. Man vet inte riktigt hur fan det funkar, men det hämmar kroppens återupptag av seratonin, vilket man tror har något samband med ångest och nedstämdhet att göra.

partelow:

Är diagnosticerad med AS redan men känner igen mig lika mycket i ADD-kriterierna.


Vad är AS? Asbergers syndrom?

partelow:

Men skulle också vilja ha någonting ångestdämpande utskrivet, samt sömntabletter så jag kan ordna min sömn.


Ångestdämpande och sömntabletter är knark. Jag vet inte hur gammal du är eller hur snäll din läkare är men om du går och ber om det finns det en risk att du går därifrån med ett recept på Atarax om du tjatar för mycket. Beskriv dina symptom och gör vad läkaren säger åt dig, och om hen anser att du är i behov av ÅD eller sömnpiller kommer du få det. Är du ung och inte diagnosticerad med
någon rolig störning kommer du antagligen bli ombedd att sköta din sömn ordentligt också. Enligt de regler som finns skall alltid sömntabletter ges i kombination med s.k. sömnträning.

partelow:

Vilka mediciner tror ni skulle fungera tillsammans med Concerta? Om det ens går att kombinera några bra. Är sugen på Stilnoct men tror inte man ska ta det tillsammans med ångestdämpande.


Är sugen på Stilnoct? Man går inte riktigt till doktorn och säger "Hej, jag är sugen på lite zolpidem, recept plx?". Huruvida mediciner passar ihop eller inte är doktorns och inte ditt problem. De har inte läst en massa farmakologi för inte! Tror att det främst är psykiater som utreder ADHD och liknande saker, och då kommer du antagligen kunna prata med henom om din eventuella depression, din ångest och dina sömnproblem.
Multifacetterad:

FYI, jag har kört bil utan ratt, behövde bara ett spärrskaft och att de gick jävligt sakta. Win var de också. (Bra jämnförelse också)


Fan, jag misstänkte att det skulle finnas något hål i den där jämförelsen. Men visst, det går ganska att köra men det blir krångligare.

Multifacetterad:

Sluta göm dig bakom svårigheter.
Sluta skylla på svårigheter.
Se dem som hinder.
Ta dig över hindren.
Gå vidare.


Nja, självklart kommer man ju alltid skylla på sina svårigheter. Fast det betyder inte att man inte försöker ta sig över dem.
Till och med arbetsteraputer säger att det nästan är hopplöst att hjälpa personer med ADD/ADHD utan att de tar medicin.

Multifacetterad:

"get a grip, get medicated, do your best or you'll get screwed"


Ungefär så ja.
partelow:

Vet inte riktigt vad det är jag vill fråga, kan nån leda in mig på rätt spår?


Stor kram! [love]

Sertralin istället för Citalopram kanske.
Jag hittade ingenting på FASS som talade för eller emot Concerta tillsammans med Sertralin.

Du kan läsa en denna "fråga doktorn" från netdoktor.se​​

"Vi vet egentligen väldigt lite om kombinationsbehandling med sertralin och Concerta (metylfenidat)."
---

Zopiklon/Stilnoct är sömnmediciner, men bör undvikas tillsammans med depressionsmediciner. Du kan säkert använda vid behov..

Atarax (ångestdämpande, lugnande) kanske kan vara något. Den är inte vanebildande. Också frågetecken tillsammans med neuroleptika.

Läkare får bestämma och avgöra vad som passar dig.
---

Hur är det med kosten, din mathållning?

En sida förresten:
jag-kan.se