Forumet - Medicinering vid ADHD Asperger

Medicinering vid ADHD Asperger

2130 0 21
Hej, visste inte riktigt om detta är rätt forum för att skriva i, nå, hur som helst:
På torsdag ska jag träffa en läkare pg.a. byte av medicin. Jag har tidigare använt Concerta mot ADHD, och nu ska jag kanske få en ny medicin vid namn Bensodiazepiner, men har absolut ingen erfarenhet av den. Vill helst läsa om det vi ska prata om på torsdag.
Är verkligen Bensodiazepiner medicin för Asperger? Kan man kombinera den med andra mediciner et.c. Concerta? Vad gör man om man blir beroende av Bensodiazepiner (det är ju narkotikaklassat)? Får man använda Bensodiazepiner i skolan?

Tack i förväg.

Spana också in:

Bensodiazepiner är en läkemedelsgrupp. De behandlar inte asperger i sig, de används för att behandla ångest och sömnstörningar. Om du får dem så är det för att du upplever något av de problemen, möjligen som resultat av att du har asperger.

De kan användas med en del andra läkemdel. Concerta är ett av dem.

Bensodiazepiner är narkotikaklassade, men det betyder inte att man automatiskt blir beroende av att ta dem. Följer man däremot inte ordinationerna och tar dem fel så kan man bli beroende.

Ja, man får använda dem i skolan.
FarNorth:

Är det väldigt effektivt mot panikångest? Kan man bli sömnig et.c. så att skolarbetet går segt?


Bensodiazepiner är den läkemedelsgrupp som är mest effektiv mot ångest och panikångest. De flesta upplever att det fungerar. Man kan bli trött och sömnig av bensodiazepiner, särskilt i början. Om du får dem emot panikångest så kommer du förmodligen få ta dem vid behov, alltså inte dagligen utan när du upplever panikångest. Då är risken ännu mindre för att utveckla ett beroende.
Du bör vara rädd för beroenderisken, det är bra. Du ska ha stor respekt för sådana piller, då det är en ganska tung drog.

Om din läkare inte är ett stolpskott skriver denne inte ut benso för dagligt bruk under längre tid pga beroenderisken. Om din läkare vill göra så bör du absolut ifrågasätta detta.
FarNorth:

Bensodiazepiner


akta dig för dom, har själv ätit all möjlig sorts benso både från recept utskriven av läkare och utan.
De funkar måhända kanske bra, men det är olika från person till person, och just benso är väldigt beroende framkallande, att plötsligt sluta äta dom om man ätit dom under lång tid är som en direkt tripp ner till helvetet,då kan man snacka ångest, så tänk dig för vad du låter läkarna stoppa i dig, det gäller igentligen allt i pillerform inte bara benso.
Complicated:

Same shit. Amfetamin enligt alla läkare jag pratat med, men du kanske är mer utbildad...


jag vet inte vad du pratat med för läkare, men amfetamin är en rätt specifik, kemisk substans, som överhuvudtaget har ungefär lika mycket gemensamt med metylfenidat som det har med, ja, koffein. likheten är alltså att de är centralstimulanter.
Complicated:

Same shit. Amfetamin enligt alla läkare jag pratat med, men du kanske är mer utbildad...


Nej, inte "same shit", på samma sätt som heroin och jordnötter inte är "same shit". Antingen så förenklar läkarna du pratat med saker massivt för att du ska fatta, eller så är de på fullt allvar inte kapabla att förstå skillnaden mellan två olika kemiska substanser. I det senare fallet kanske du borde överväga om personen du pratar med är läkare eller en lokal knarklangare med IG i Kemi A.
FarNorth:

Vad gör man om man blir beroende av Bensodiazepiner (det är ju narkotikaklassat)?


Complicated:

Concerta är också narkotikaklassat? Amfetamin hoho?


Metylfenidat krävs doser långt över normal medicinering för att utveckla beroende enligt vad jag läst tidigare. (som några påpekat innehåller det inte amfetamin, utan ett amfetaminliknande ämne). Den dosen man får vid ADHD är alltså inte beroendeframkallande.

Benso riskerar man att utveckla beroende av även vid lägre doser.
Att concerta är narkotikaklassat har inte mycket med beroenderisken i förhållande till benso att göra.

Att något är narkotikaklassat innebär inte heller per automatik att ämnet är beroendeframkallande, det finns narkotikaklassade droger som man knappt kan bli beroende av.