Forumet - Menstråden - för frågor om mens

Menstråden - för frågor om mens

6954 1 67
Istället för att det skapas en miljard trådar om mens kan alla som undrar något om detta ämne skriva sina frågor i denna tråd!

Mensskydd

Det finns olika typer av mensskydd.
Tamponger

Tampongen liknar ett läppstift i form och storlek. Den är oftast gjord av bomull och har en tråd i ena änden. Du för in den i slidgången med hjälp av fingret. Den sitter kvar där tills du drar ut den med hjälp av snöret. Slidväggarnas muskulatur gör att den hålls fast. Du bör byta tampong minst var fjärde timme. Om du däremot är torr bör du inte använda tampong eftersom du kan skada slemhinnorna. Det finns också en tampong med en införingshylsa så du slipper föra in fingret. Oavsett vilken sort du väljer bör du vara noga och tvätta händerna före och efter varje byte.
Bindor

Bindan finns i olika former och tjocklekar. De är gjorda av bomull eller specialtillverkat material för bra uppsugningsförmåga. De flesta bindor är ganska tunna och bekväma att använda. Några har så kallade "vingar" på sidorna för att fästa bättre i trosan och skydda mot läckage.

Tygbindor är ett alternativ till engångsbindor. När du använt bindorna sköljer du dem och samlar dem sedan i till exempel en hink med kallt vatten tills det är dags att tvätta dem i maskin. Minskad risk för svampinfektioner och ett miljövänligare alternativ är exempel på fördelar som användare lyfter fram.

Varken bindor eller tamponger bör spolas ner i toaletten utan lindas in i papper och slängas i papperskorg. På många toaletter finns en speciell behållare för använda mensskydd.
Menskopp

Menskoppen ser ut som en liten skål och är oftast gjord av silikon. För att sätta in den viker man ihop den och för in den i slidan. Den ska inte sitta lika högt som en tampong utan närmare slidmynningen, där vecklar den ut sig och samlar upp menstruationsblodet. Längs ned finns ett skaft för att den ska gå lätt att ta ut.

En menskopp rymmer mer blod än en tampong eller binda och bör tömmas var 4- 8 timma. Den går att använda när man sover. Du kan tvätta den med tvål och vatten när du tömmer den. Mellan mensperioderna kan du koka den för att motverka bakterier. Menskoppen kan sitta i när du badar och behöver inte tas ut vid toalettbesök. Menskoppen anses vara ett miljövänligt och billigt alternativ eftersom den kan användas i flera år.

http://www.vardguiden.se/Tema/Gravid/Befruktning/Menstruation/

Spana också in:

Jag har ej haft min mens på tre månader, jag har ej haft sex under denna perioden så jag är inte gravid. Läst att det kan bero på stress, viktökning eller viktminskning. Jag har vart lite stressad pga skolarbete osv men inget allvarligt direkt.. Ungdomsmottagningen sa att det var normalt att mensen hoppar över en månad ibland, men nu är min mens två månader försenad.

Är det något som är fel? I så fall vad borde jag göra, gå till ungdomsmottagningen eller vänta lite till? Händer detta många, alltså överdriven försenad mens?

Tacksam för svar[smile]
Min syster fick mens när hon gick i sjuan, jag går i åttan och har inte fått den. Vet att man inte får den helt samtidigt och att det är helt normalt, men jag känner mis så himla liten och omogen när jag sanrt är den enda i klassen som inte fått det. Alla som har det säger att jag har tur att jag inte fått det ännu, men det har jag inte. Känns hemskt. Jag har hört att det kan skjutas upp oma man är underviktig eller tränar mycket, jag väger 40 kilo, är 158 lång och tränar 12 timmar i veckan.
Jag har haft flytningar i två år men på sista tiden har de börjat lukta illa, som en stickande lukt.

Är detta normalt??