Forumet - Meritpoäng

Meritpoäng

1122 0 23
Hejsan,

Jag har en fråga.

Om jag t.ex. väljer matte E och du väljer kemi breddning, och låt oss säga att vi två har lika mycket i snitt. Får jag högre betyg än dig eftersom matte E ger meritpoäng och inte kemi breddning? Jag förutsätter att vi har samma betyg i ämnena ( Matte E och Kemi Breddning)

Tack på förhand![smile]
Det beor på var du sen skall söka in till, matte E är bra ifall du ska bli läkare, eller du måste ha läst matte E för att komma in på läkarlinjen, sen är kemi breddning bra om man ska jobba med medicin. Jag tror det är lika med meritpoängen men ett par universitet måste man ha läst specifika kurser för att komma in på.

Spana också in:

Dream:

Om jag t.ex. väljer matte E och du väljer kemi breddning, och låt oss säga att vi två har lika mycket i snitt. Får jag högre betyg än dig eftersom matte E ger meritpoäng och inte kemi breddning? Jag förutsätter att vi har samma betyg i ämnena ( Matte E och Kemi Breddning)


Om du söker till en civilingenjörsutbildning får du inte meritpoäng för matte E (den är ett behörighetskrav), men du får det för kemi breddning. Läs båda så är du helgarderad? ;)
hela meritpoängsgrejen känns oerhört krånglig och till större delen väldigt retarderad. visst kan jag se vissa poänger i att gynna de som läst kurser som är relevanta för ämnet de kommer läsa men som inte är intagningskrav, men hur det omsatts i praktiken verkar bara väldigt drygt.
JOQER:

du måste ha läst matte E för att komma in på läkarlinjen


Nej.

HobGoblin:

Om du söker till en civilingenjörsutbildning får du inte meritpoäng för matte E (den är ett behörighetskrav), men du får det för kemi breddning.


Ja.

grön_apa:

För det första det är tp bara chalmers som har matte e som krav


Nej.

grön_apa:

för det andra Kemi ger inga meripoäng alls.


Jo.

HobGoblin:

Trodde även KTH hade matte E som krav?


Nej.

Edward Cullen:

Beror på vilken linje du söker antagligen.


Ja.
meritpoängssystemet är inte ett dugg krångligt. Dock är det svårförklarat. Men gå å prata med din studievägledare så förklarar hon skiten på nån minut för dig.
Det handlar iaf om att du får poäng för högre steg av kurser som krävs för linjen du söker. Om de t.ex krävs Ma A och B, och du har läst till E, får du meritpoäng för C, D och E. Om det däremot skulle krävas att du läst till E, får du inga meritpoäng för det alls.
Sen kan du även få meritpoäng för att ha läst kurser som passar med det du söker. T.ex får du meritpoäng om du läst psykologi och ska bli läkare.
Jackman:

Hur tror ni intagningsnivåerna blir nu när meritpoängen, införs? Kan det bli så att gränserna sänks eller kommer de bli kvar på ungefär samma nivå?


Ungefär som det är nu. Men om några år kanske det har ändrats lite. Beror ju lite på om gymnasiereformen kommer sättas i verket också. Det är många som läser slappa kurser och får MVG i dem utan att få meritpoäng. Vissa gör allt för att få meritpoäng osv. Jag kan tänka mig att elever som vill söka till de mest eftertraktade utbildningarna satsar på kurser som ger dem meritpoäng och då sätter ju det givetvis press på andra och intagningspoängen höjs.

Jackman:

Rent instinktivt känns det ju som om de borde sänkas, eftersom innebörden av att få ett högt snitt redan från början blir mycket större.


Hm, fattar inte vad du menar. Om människor läser kurser som ger dem meritpoäng blir ju intagningsnivåerna högre..?
Edward Cullen:

Hm, fattar inte vad du menar. Om människor läser kurser som ger dem meritpoäng blir ju intagningsnivåerna högre..?


Oj, förstår att jag varit otydlig. Jag glömde nämna att jag tänker på skolor som inte accepterar meritpoäng - typ HHS.

Det är ju en högskola som kräver 20,0 i meritvärde. Lång ifrån alla, men ändå en hel del som kommer in där, har ju läst upp sina betyg på komvux eller liknande. Som alla vet, så blir det ju mycket svårare efter 2010.

Tror ni inte då att intagningsnivån kan hamna runt 19,90 eller liknande, då? Fler och fler kommer att söka på sina meritvärden direkt efter gymnaiset, som kanske inte är lika höga? För om man ska ta vägen via komvux eller liknande så hamnar man ju i en speciell intagningsgrupp som är mycket mindre än den "vanliga" intagningsgruppen.

Jag vet inte, jag kanske bara svamlar i nattmössan?
Jackman:

Jag glömde nämna att jag tänker på skolor som inte accepterar meritpoäng - typ HHS.


Aha. För övrigt vet du några fler skolor som inte accepterar meritvärden?

Jackman:

Som alla vet, så blir det ju mycket svårare efter 2010.


Beror det på att kvotgrupp 2 blir mindre? Eller exakt vad är det som har ändrats?

Jackman:

Fler och fler kommer att söka på sina meritvärden direkt efter gymnaiset, som kanske inte är lika höga?


Du menar att man kommer gå ut med högre snitt för att man har meritpoäng och när man söker dit räknas de inte och då blir intagningspoängen lägre..?

Eller du menar att färre från Komvux kommer att komma in och då kommer snittet sänkas pga de som gått ut gymnasiet har lägre poäng?
Jackman:

Hamnar man på låt säga 19,89 är det kanske inte världens omöjlighet att komma in på en reservplats?


Det är ju väldigt högt. Är det HHS du ska in på? Var det 20,0 där förra året?

Men skillnaden blir ju antagligen ändå inte så stor, tror inte det spelar någon större roll. De som söker till HHS från gymnasiet ligger ju ändå på 20,0 typ.