Forumet - miljön som ett borgerligt kvasiintresse

miljön som ett borgerligt kvasiintresse

564 0 68
blä, jag är ingen miljömupp i vanlig mening, men jag blir ändå jävligt irriterad över hur miljödebatten förs i västvärlden. ingen verkar ta miljön på riktigt allvar, även ifall de utger sig för att göra det. det hela känns halvhjärtat då det inte är många som egentligen är villiga att ge upp sin bekvämlighet.

och detta med källsorteringen: det finns flera saker som man tjänar på att återvinna, främst aluminium. mjölkförpackningar är dock INTE ett av dessa. det går åt mer energi till att återvinna en mjölkförpackning än vad det gör att tillverka en ny. att man hugger ner mer skog är inte heller ett argument då timmer redan ligger och ruttnar över hela sverige.

och anledningen till att aluminium är värt att återvinna är att det krävs enorma mängder energi för att utvinna detta ur malm. eftersom bilchassin är till stor del gjorda av aluminium så kan man ifrågasätta värdet i att köpa en "miljöbil" för att hjälpa miljön. vänta tills den du redan har är redo för skroten.

sedan alla jävla hipsters som skyltar med sin vegetarianism men som samtidigt lägger pengar på att konstant uppdatera sin garderob: myrorna? det är skitsamma ifall din t-shirt är gjord av ekologisk bomull då du kan köpa begagnat istället.

det hela känns som en nutida form av 1800-talets soppkök. de med pengar går ut för att "hjälpa världen" och spendera en timme i veckan på att lätta på sitt samvete.

nu har jag gjort det som vänstern är bäst på: att klaga. hoppas dock att ni antingen har ett genuint intresse av att skydda mijlön eller slutar med att säga att ni "tänker på miljön". sluta i alla fall att hyckla då ni mycket väl vet att ni skulle göra mer för miljön ifall ni sköt er själva.
Bättre att bry sig halvhjärtat än att inte bry sig alls i alla fall

iosib:

myrorna? det är skitsamma ifall din t-shirt är gjord av ekologisk bomull då du kan köpa begagnat istället.


Tror inte att det är möjligt för alla att köpa begagnade kläder, lika bra att köpa ekokläder då. Sen är det ju självklart att man inte bör köpa mer än vad man behöver bara för att man gillar att ha nya kläder!
moral och handling är inte något som går automatiskt hand i hand

de flesta håller med om att hänsynslös miljöförstöring är dåligt, men det påverkar inte människors handlande trots att de vet att de bidrar till sådan. man uppfattar sig själv som oförmögen att göra någon skillnad

personligen tror jag att det krävs hårt styre ovanifrån för att få igenom verkliga förändringar'


men det kommer inte hända :-)

jag skiter i miljön

Spana också in:

Tilda1988:

personligen tror jag att det krävs hårt styre ovanifrån för att få igenom verkliga förändringar'


jo, det är nog många spm tänker så. man kan väl i så fall engagera sig i olika organisationer vars mål är att pressa regeringen och kräva förändring. eller annars sluta hyckla.
Link:

Det finns bara ett sätt att stoppa miljöhotet och hotet mot jorden i allmänhet, det är att minska den världsliga befolkningen. Allt annat bara bromsar processen.


vi kanske ska börja med att stoppa överproduktionen. det känns ju konstigt att förespråka massmord framför snabba åtgärder.
iosib:

vi kanske ska börja med att stoppa överproduktionen.


Jag har inte sagt emot det?
Jag förespråkar inte massmord, jag skulle väl isåfall förespråka att begränsa barnafödandet så världsbefolkningen minskar. Det känns dock rätt så osannolikt att det skulle inträffa tyvärr.
iosib:

det är skitsamma ifall din t-shirt är gjord av ekologisk bomull då du kan köpa begagnat istället.


Nja, det handlar väl iofs snarare att man vill öka efterfrågan på mer etisk produktion, typ som att handla ekologiskt. Egentligen hade det ju varit miljövänligare att dumpstra sin mat i så fall, men det påverkar ju inte framtida produktion.

Håller dock med om att överkonsumtion inte är okej bara för att det handlar om ekobomull, men konsumerar man sparsamt så tycker jag det är okej att handla nytt ekologiskt. Hittar jag snygga grejer i second hand-butiker kan jag ju tänka mig att köpa dem, men jag vill inte klä mig fult för miljöns skull. Tycker ju dock man ska använda slut kläder innan man köper nytt.
det där borde ju inte direkt vara en nyhet för någon, ändå så reagerar mängder av människor med ren oförståelse när man påpekar att deras vanor är dåliga hur man än väljer att se på saken. vilket får mig att dra slutsatsen att det enda sättet att ändra på människors vanor är att med hot om våld, faktiskt våld, och en redig dos propaganda utmåla alla överkonsumerande idioter som ondskefulla svin, vilket de möjligen inte är, då ondska kräver uppsåt. men då tvingas de iallafall konfronteras med sin egen dubbelmoral, eller fullständiga likgiltighet, vad som nu är fallet. eller okunskap. jag bryr mig inte så mycket om vilket, egentligen.

plan b är brandbomber på nk. folk kan inte handla skit om de inte vågar besöka den lokala, trendiga klädaffären pga skräck för brinnande napalm på jeansen.
Motborgare:

Gillar plan B, säg till när det är dags. [y]


tror att jag skjuter upp den saken, det känns som en kortsiktig lösning. och du gillar plan a också, vänsterns tillvägagångssätt (de som representeras av personer som jag diskuterat saken med) och mina är precis likadana, bara det att vi använder olika termer när vi redogör för dem. det som skiljer är i princip kosmetiska detaljer.
mörknäs:

och du gillar plan a också, vänsterns tillvägagångssätt (de som representeras av personer som jag diskuterat saken med) och mina är precis likadana, bara det att vi använder olika termer när vi redogör för dem. det som skiljer är i princip kosmetiska detaljer.


Låter inte alls som något jag håller med om, och tycker bara det är en symptombehandling där man försöker hota folk till att ändra sitt beteende. Det som faktiskt gör skillnad på lång sikt är att förändra den slöseri-mentalitet som finns idag genom att få bort konsumtionshetsen och gå över till en behovsorienterad ekonomi. Genom att få bort reklamen och den hårda marknadsföring som idag skapar onödiga behov som egentligen inte finns, genom att planera och hushålla ordentligt med resurser, osv. så går man till djupet med problemet.

iosib:

va? jag äter ju kött och konsumerar allt möjligt skit. [confused]


Du är duktig på annat. [wink]
Jag stör mig på människor som tror att man inte kan påverka på individnivå, men det balanserar jag med att jag stör mig på människor som tror att all ändring ska ske på individnivå.

Alltså, miljödebatten har flera problem, dels att den riktar in sig på fel saker, dels att den är mycket snack och liten verkstad, fredrik reinfeldt pratar tydligen mer om miljön än någon annan stadsminister gör, men samtidigt är han den som gör minst. Det löjligaste är hur sverige först ska komma överens om vad de ska driva för miljömål via EU, och att EU sedan ska bestämma vad de ska driva mot resten av världen. Tillslut hamnar man på typ 20% och det är störtlöjligt. 120% skulle behövas för att temperaturen inte ska höjas mer än 2 grader. Så vad sysslar man med??

Jag lever inte helt miljövänligt. Förut flög jag mycket, åt kött, och köpte ekologiska kläder i överflöd. Nu flyger jag aldrig, eller väldigt väldigt sällan, äter inte kött, och försöker köpa i princip allt second hand + inget körkort. Jag ligger nog ändå högt över medel trots detta..