Forumet - Miljöpartister tycker att Alliansen sköter ekonomin bäst [smile]

Miljöpartister tycker att Alliansen sköter ekonomin bäst [smile]

616 0 30

Spana också in:

Ja, självklart. Hade jag varit miljöpartist, hade jag också föredragit en regering som åtminstone är någorlunda utbildade och kompetenta inom området ekonomi framför en regering som består av 100%SSU:are, gamla VPK:are, djurrättsaktivister på heltid, dagisfröknar, tågkonduktörer, genusvetare, teaterregissörer, kulturmarxister och övrigt cirkusfolk. Nu finns ju dock föreställningen att det här med ekonomi är enkelt och oproblematiskt, och därför kan stolpskott som Juholt och Ohly släppas fram till början av ledet.
Sen stör jag mig lite på hur högerfolk, som invändning mot vänstersynpunkter, tenderar att bortförklara kritik som att "ekonomi är komplext!" samtidigt som man presenterar en bedömning av ett lands ekonomiska situation baserat på så idiotenkla och meningslösa data som tillväxt och BNP.
Jörg Buttgereit:

samtidigt som man presenterar en bedömning av ett lands ekonomiska situation baserat på så idiotenkla och meningslösa data som tillväxt och BNP.


Skulle du eller tågkonduktören klara av att ställa upp en prognos för Sveriges tillväxt? Inte jag i alla fall. Nu är det ju förvisso inte regeringen som gör denna prognos utan ett hundratal tjänstemän på finansdepartementet. Regeringen lägger däremot den budget som är baserad på de prognoser som trillar in, bland annat tillväxt och BNP, ja. Dessa prognoser används som verktyg för att arbeta fram budgeten, och den lagda budgeten i sin tur avspeglar hela vårt ekonomiska samhälle (en bedömning av landets ekonomiska situation om du så vill). Varken BNP eller tillväxt är därmed meningslösa mått.

Däremot kan jag hålla med om att BNP och tillväxt i sig inte säger oss särskilt mycket, men det är ju högst oseriöst att påstå att högerfolk baserar situationen på idiotenkla och meningslösa data, när de måste sättas in i rätt sammanhang först och främst.
Pickaboo:

Skulle du eller tågkonduktören klara av att ställa upp en prognos för Sveriges tillväxt?


Varför skulle vi? Tillväxt är fullständigt irrelevant för att bedöma ett lands välstånd. Du kan ha en skyhög tillväxt och halva befolkningen kan ligga döende i rännstenen.

Det är det som är min kritik. Man säger att det är så jävla komplext, och så använder man fullkomligt efterblivna sätt att mäta välstånd.
Bajwa:

Är det en skillnad mellan mp-väljare och mp partiet själv?


Det bör det väl rimligen vara. Alla MP-väljare behöver ju nödvändigtvis inte tycka exakt som det står i partiprogrammet. Detta gäller självfallet samtliga partier och dess väljare. Men å andra sidan - de som sitter i partitoppen och i partistyrelsen måste ju "nästan" följa partiprogrammet slaviskt. [sad]

För övrigt, jag tycker det är bra att MP kanske börjar ett seriöst samarbete med alliansen. Alliansen har ju flest medborgare (väljare) i ryggen och ju fler väljare som backar upp det regerande blocket ju bättre. [smile]
Jörg Buttgereit:

Tillväxt är fullständigt irrelevant för att bedöma ett lands välstånd. Du kan ha en skyhög tillväxt och halva befolkningen kan ligga döende i rännstenen.


Fast nu tar du ju i. Mer realistiskt för u-länder är att använda sig av HDI och liknande mätningar. Tillväxt är inte fullständigt irrelevant för att bedöma ett land som Sveriges ekonomiska situation, av anledningarna jag tog upp ovan.

Jörg Buttgereit:

Man säger att det är så jävla komplext, och så använder man fullkomligt efterblivna sätt att mäta välstånd.


Igen, se ovan. Men kom med ett alternativt förslag då, som inte redan används idag.
Ensamvargen:

Gillar att jag inte kan öppna artikeln ens men ja, det finns nog många bratz som gillar MP och samtidigt tycker att alliansen är ok. Är vad jag sett rätt ovanligt med högeråsikter bland personer som är politiskt aktiva inom GU.


Det är inget fel på länken men kvällstidningarnas sajter brukar vara lite sega när de har många besökare kvällstid. Ha tålamod - klicka och vänta!

​http://www.expressen.se/nyheter/1.2637304/mp-valjarna-alliansen-skoter-ekonomin-bast
Jörg Buttgereit:

Tillväxt är ingen garanti för ökat välstånd. Inte ens ökande tillväxt är garanti för ökat välstånd.


Jag vet det, och jag har inte heller påstått det. Det finns nog få som påstår att ökad tillväxt garanterar ökat välstånd.

Pickaboo:

Men kom med ett alternativt förslag då, som inte redan används idag.


Om mätningarna är så fullständigt efterblivna måste du väl ändå ha en uppfattning om rimliga alternativ?
Daddy Cool:

Ha tålamod - klicka och vänta!


Känns stabilt att dom först skriver:

43 procent av Miljöpartiets sympatisörer anser att alliansen är bäst på att sköta den svenska ekonomin, jämfört med 35 procent som anser att en socialdemokratisk ledd regering skulle göra det bäst.


och sedan:

I den färska undersökningen anser 35 procent av Miljöpartiets sympatisörer att alliansen kan styra landet bäst, jämfört med 39 procent som föredrar en socialdemokratiskt ledd regering.


Vad ska man dra för slutsats? Vilken undersökning är den färska? Vilken är äldst? [rolleyes]
Ensamvargen:

Vad ska man dra för slutsats? Vilken undersökning är den färska? Vilken är äldst? [rolleyes]


Jag vet inte riktigt hur Expressen har svamlat ihop det? Hörde (såg) det själv på Rapport och Aktuellt onsdag kväll.

Enda möjliga förklaringen...
Ensamvargen:

43 procent av Miljöpartiets sympatisörer anser att alliansen är bäst på att sköta den svenska ekonomin,


...medans...
Ensamvargen:

35 procent av Miljöpartiets sympatisörer att alliansen kan styra landet bäst,


Det är ju en viss skillnad på att "sköta ekonomin" och "styra ett land". [wink]
Eftersom S är så pass splittrat så har jag i dagsläget tyvärr inte något förtroende för det stora parti jag alltid har sympatiserat mer med, så för närvarande är det tryggast för krisens skull om Alliansen håller i rodret - även om det förstås blir de utsatta som får ta den största smällen av Alliansens felprioriterade nedskärningar. S å sin sida verkar inte prioritera alls, vilken kan vara en förklaring till den enorma skattehöjning de vill införa.