Forumet - Min externa hårddisk vill inte vara med och leka [sad]

Min externa hårddisk vill inte vara med och leka [sad]

375 1 1
Min Dold text: eller egentligen min sambos, men whatever externa hårddisk dummar sig.
Vi har märkt att den har hackat ett tag, typ när vi kollat på film och så, men vi har trott att det varit glapp i nån sladd eller nåt problem med uppkopplingen, eftersom den suttit ikopplad i nätverket eller hur man nu säger...

Nu har hans dator börjat bråka, så han har tänkt lämna in den på lagning, men vi tänkte va lite smarta och kopiera över allt till den externa först. Problemet är bara att när han va klar så dog hårddisken helt oförklarligt, och tydligen så hade han skeppat över vissa grejer helt istället för att kopiera, så de finns inte kvar på datorn heller.


Nu till problemet då alltså: Dold text: Sorry about that [party]
När vi kopplar in den i datorn så plingar det till sådär som det ska, men sen händer inget mer. Lampan på disken lyser och den surrar som den ska osv, men datorn vill inte hitta den annat än i "säker borttagning av maskinvara".

Den har aldrig blivit utsatt för våld eller åkt i backen eller så (vad jag vet iallafall) och den är inte ens ett år gammal.

Har nån en aning om vad som kan vara fel och vad man kan göra åt det?
Är medveten om att jag typ griper efter halmstrån här osv, men finns det minsta chans att få tillbaka grejerna från den är jag villig att ta den...

Spana också in:

Snurrar och låter den som den ska, så tror jag nog det är stor chans att få tillgång till datan på den.

Det första jag hade gjort var att skruva isär den, och sedan koppla in själva hårddisken internt i en stationär dator (alternativt använda IDE/SATA->USB-adapter). Om det inte går att komma åt den då, kan man hoppas på glapp eller liknande i de interna kontakterna, vilket inte är så svårt/dyrt att fixa. Alternativt trasig kontroller, som oturligt kan (eller alltid?) skadar datan på själva disken.

Största faran skulle vara om själva disken rasat, då är själva datan vara trasig. Man kan dock lämna in den (brukar kosta en hel del) och om man har tur går allt viktigt att återskapa.

Kommer man åt själva hårddisken när den är inkopplad internt, kan dock datan vara förlorad ändå (p.g.a. sk. trasiga sektorer). Dessa kan uppstå av olika anledningar. Det är dock inte helt ovanligt att mycket går att komma åt trots trasiga sektorer.

Känner man sig säker med att skruva isär och koppla in internt i dator rekommenderar jag det. Annars är det bara att lämna in den till ett proffs som sysslar med att återskapa förlorad data.

Du säger att den kopplas via nätverket. Går den att koppla in via USB eller liknande? (Och är det i så fall det ni gjort när du skriver "kopplar in den i datorn"?)

En nätverksdisk är mer avancerad ([surprised]) än en USB-disk, och därför finns det mer som kan vara trasigt. Ser detta som något positivt, för det farliga är att själva hårddisken är trasig. Om bara nätverksdelen pajat är det antagligen ingen fara. :)

Ursäkta om det blev lite långt, rörigt och kanske lite för mkt tekniskt mumbo jumbo. Skall nog nämna att jag inte är riktigt hundra på om jag beskrivit saker korrekt, men det är i alla fall inte helt fel.

Stating the obvious: Gör backup på allt viktigt! Sry, var tvungen. Vet så många förlorat viktiga saker p.g.a. hårddiskkrasch. Hårddiskar går sönder förr eller senare, så glöm inte backup.