Forumet - Min kompis vill ta självmord! Snälla hjälp mig!!

Min kompis vill ta självmord! Snälla hjälp mig!!

3361 0 47
Precis som rubriken säger vill min kompis ta självmord, det är en kille på 17 år som är skitschysst och han har varit mobbat och allt i hela sitt liv, samma som jag, men snälla hur ska jag kunna hjälpa han och vad ska jag säga till han? Vi bor inte i samma stad heller så jag kan inte bara hälsa på han.
Har panik! Så snälla ge mig några tips på vad jag kan göra och säga till han!
emma_96:

Har panik! Så snälla ge mig några tips på vad jag kan göra och säga till han!


Säg till honom att kontakta kuratorn eller sjuksystern på skolan för att prata om det. Säger han att det inte hjälper så kontra med "har du provat?" om svaret är ja kontra med "har du provat med just den personen?".

Annars att han pratar med sina föräldrar eller en annan vuxen om det så att han får hjälp.
Säg att han förtjänar att må bra och inte ha självmordstankar.

Var en vän som visar att du finns där för honom, det är inte ditt ansvar att rädda honom.

Spana också in:

Emma_96

Sånt här ska du inte bära själv. Det är okej att bryta vänskapsförtroendet i sådana här fall och då prata med till exempel din väns föräldrar.

Jag menar, hade han varit mordhotad hade du med största sannolikhet pratat med andra i hans omgivning om det. Hans liv är hotat nu också, enda skillnaden är att det är hans illa mående som driver honom mot dödens avgrund.
jason:

Sånt här ska du inte bära själv. Det är okej att bryta vänskapsförtroendet i sådana här fall och då prata med till exempel din väns föräldrar.


Ett problem, jag känner inte hans föräldrar, vi har liksom börjat snacka via msn och jag skulle ändå aldrig klara av att prata med hans föräldrar för dom skulle ändå inte bry sig, han säger det själv.
Hade jag en son eller dotter som över msn pratade om att ta sitt liv med internetvänner skulle jag, hur obekvämt det än skulle vara, vilja veta om detta. Skulle mitt barn dö genom egen gärning och jag går in på hans/hennes dator och ser att det pratats om självmord gång på gång på gång, hur skulle jag då nånsin kunna gå vidare?
jason:

Hade jag en son eller dotter som över msn pratade om att ta sitt liv med internetvänner skulle jag, hur obekvämt det än skulle vara, vilja veta om detta.


Nej jag vet att man inte skulle kunna gå vidare, speciellt inte jag, eftersom att det är ju jag som ska hjälpa honom. Han säger att det är en person som får honom att fortsätta kämpa och att det är någon som han är kär i, så där känns det som att jag inte betyder ett skit för honom...Men jag kan samtidigt inte lämna honom i skiten, det känns som mitt ansvar att få upp han ur det, även om jag själv sitter där just nu...
Knarko:

Det är det inte.

Det är inte du som fattar besluten han fattar i sitt liv.
Det är inte du som styr hur han tänker och gör.
Det är hans ansvar, ingen annans.


Nej jag vet, men jag tar ändå på mig stort ansvar för honom, det är nästan som jag tvingar mig själv till, eftersom att jag har känt han ganska länge och vi var väldigt bra kompisar innan och kunde prata om allt, men nu är vi inte lika bra kompisar men jag är den enda som finns där för han och den här tjejen, men hon sitter på psyke så jag är den enda som kan ta ansvar för honom just nu iallfall, eller åtminstonde hjälpa.
Det låter lite hemskt, men om du pratar med människan på msn så ska du inte ta det allt för seriöst. Se till och bry dig om sådant du faktiskt kan göra någonting åt istället. Det han skriver på msn kan låta mycket mer allvarligt än vad det egentligen är.. Så lägg inte så mycket energi på det. Du kommer att drabbas av det själv.
Jag förstår att det är tungt och jobbigt för dig, Emma, men kolla här. Om du vill hjälpa honom så gör du inte det genom emotionella rop (som närmast kan uppfattas som blackmailing och få motsatt effekt), eller genom att prata om självmordet. Det din vän behöver, anser jag, är professionell hjälp. Eller åtminstone hjälp från en vuxen. Det här är inget som ska vila på dina axlar. Du är inte titanen Atlas.

Så hjälp din vän med att hitta utvägar för honom. Försök få honom söka hjälp hos skolsköterska eller kurator, hos vårdcentral, eller till och med, om det så krävs, på psykiatriskt akutintag.
Zeppelin:

Det låter lite hemskt, men om du pratar med människan på msn så ska du inte ta det allt för seriöst. Se till och bry dig om sådant du faktiskt kan göra någonting åt istället


Jag kan göra något åt det här (tror jag?). Jag tar alltid såna här saker seriöst, jag låter aldrig det göra förräns jag vet att jag har hjälpt eller försökt hjälpa personen iallfall.
jason:

Så hjälp din vän med att hitta utvägar för honom. Försök få honom söka hjälp hos skolsköterska eller kurator, hos vårdcentral, eller till och med, om det så krävs, på psykiatriskt akutintag.


Jag föreslog kurator, men människan var aldrig på hans skola och jag har försökt med allt annat men han verka inte vilja. Så jag vet inte vad jag kan göra för att det iallfall ska bli lite bättre.