Forumet - Min lillebror säger rasistiska saker (Han är 8 år.)

Min lillebror säger rasistiska saker (Han är 8 år.)

1371 0 52
De senaste månaderna har min lillebror som är 8 år och går i en klass där han är en av få blonda i princip sagt en del rasistiska saker som vi i familjen verkligen inte gillar när han säger.

Det är inget han har lärt sig från familjen för min mamma avskyr rasism, hans pappa är heller ingen rasist och jag är inte rasist och har aldrig pratat illa om någon framför min lillebror.

Några av sakerna min lillebror sagt.

* De som är ''bruna'' borde åka tillbaka till deras eget land.

* ''Bruna'' är fula.

* Han har också fått för sig att alla ''bruna'' som han kallar dem är fattiga, han har sett på nyheterna om barn i Afrika och tror nu att alla är likadana.

* Kvinnor som bär slöja är också fattiga enligt honom.

* Många av de han leker med och är kompis med är inte vita, så när han tar upp att han inte gillar ''bruna'' brukar jag fråga honom om han ogillar en av sina bästa kompisar, som är från Eritrea, då säger han alltid ''inte han, alla andra bruna är dåliga''.

Hur ska man prata med en som är så liten om detta för att få honom att ändra sig? Hur kan små barn ha sådana åsikter om ingen vuxen lärt honom det? Har ni varit med om något liknande?

Jag tycker verkligen inte om att han säger detta, och han är för liten för att förstå innebörden av det han säger och jag tror inte han menar illa, men vill gärna veta hur jag ska kunna hjälpa min lillebror att få andra tankar.

Spana också in:

Tillrättavisa honom då? Barn slänger ur sig mycket skit de inte vet något om. Istället för att bara säga att man inte får säga så, förklara varför han har så jävla fel.

Ta också reda på hur han är behandlad i skolan. Om ingen är rasististiskt lagd i er familj, låter det snarare som om han blir retad/mobbad av de andra barnen och använder då "bruna" bara som ett namn för att beskriva en grupp.
Han har ju hört detta från någon som antagligen hört detta hemma.
Förklara för honom att alla människor är lika mycket värda, att en nationalitet aldrig är orsaken till elakhet, att alla får bo varsomhelst osv.
Ungar är som svampar och tar efter allt de hör.
I den åldern hade jag en liten period där kallade jag folk för svartskallar, bara för att jag visste att det var ett fult ord och att folk blev arga.
"Fula ord" och uttryck är jättekul och spännande när man är liten, just för att de skapar sådana reaktioner.
isola:

et där är ett jättedumt tankesätt. Det går att förklara för en ettåring att saker är fel, men på deras nivå.
"Anna blir ledsen när du drar henne i håret, titta hon gråter, stackars Anna" osv


Ok, fattar vad du menar. När han säger rasistiska saker brukar mamma alltid säga till han att det är hemskt och att man inte säger sånt osv. Men uppenbarligen tar han inte till sig detta, för ett tag sen mobbades han lite av en kille i hans klass som är från ett annat land och då kom han hem och var ledsen och berätta att han inte vill att de ska vara i Sverige utan i deras egna land osv.

Så jag tror att min bror känner sig otrygg i klassen och så, det är en negativ spiral.
IdaX:

ch berätta att han inte vill att de ska vara i Sverige utan i deras egna land osv.


Det är förståeligt att han inte vill att den som är dum mot honom ska vara i hans klass och flytta långt bort, det vill alla som blir mobbade.

IdaX:

för ett tag sen mobbades han lite av en kille i hans klass s


Vad har ni gjort åt detta? Ta ledigt och var med honom i skolan, prata med fröken osv. I den åldern är det jätteviktigt att fixa sådant, det är det självklart i alla åldrar, men det är extra viktigt när man är liten att kväva sådant i sin linda.
Visa någon film eller klipp från t.ex förintelseläger på andra världskriget eller från förr i tiden när mörkhyade använts som slavar, förhoppningsvis så kryper empatin fram då.. eller så kan du testa att bete dig likadant som han men låtsas hata alla ljushyade istället.
Funkar inte det får du nog göra precis det alla andra uppmanat till [wink]
Skön unge. Även lärt ett par småungar ett och annat på senare tid. Men det är naturligtvis problematiskt med ett sådant beteende då han kan råka illa ut när fel sorters människor överhör vad han säger.

Hur man ska nå ut till en sådan unge som fått en sak på skallen, det är jävligt svårt att säga. Du bör nog finna källan till hans beteende som Johnnybravo91 säger, mycket möjligt att dessa bruna människor som han beskriver det, faktiskt börjat bråka med honom från första början. Förklara för honom att vissa människor tar illa upp över hans tillmälen.

Är han ett typiskt "damp-barn" så är jag rädd att det inte finns något annat än fysisk tillrättavisning. Man behöver inte slå, bara markera att man bestämmer - man får förvisso inte väck hela problemet på detta sätt, men i varje fall i er omgivning.
Lethuc:

Är han ett typiskt "damp-barn" så är jag rädd att det inte finns något annat än fysisk tillrättavisning. Man behöver inte slå, bara markera att man bestämmer - man får förvisso inte väck hela problemet på detta sätt, men i varje fall i er omgivning.


Men sluta, du blir ju bara värre och värre. Sök hjälp.
Tycker du skall prata med din mamma och att ni kanske skall ta kontakt med skolan och se om de kanske kan reda ut på varifrån han fått sådana fasoner från. Barn har inte ett speciellt djupt tänkande: så att folk borde åka hem är för dem rätt logiskt. Att de kanske bott i Sverige sedan generationer eller att de skulle bli dödade om de åkte ‹hem› tar de ju liksom inte med i beräkningen. Skolan borde även ha en skolpsykolog som kanske kan prata med honom om det hela.
Lethuc:

Du får gärna utveckla vad du menar. Finns det en mall för att uppfostra alla ungar? Kan man behandla dampungar på samma nivå som dom utan Damp? samma med psykopater?


Jag tror inte att du riktigt förstår vad damp är och använder det som någon slags beskrivning på stökiga barn.
Hursomhelst så är det ALLTID fel att slå barn, alltid. Barn som blir slagna lär sig att våld är ett okej sätt att interagera med andra. Det är inte okej att slå sin fru, djur, kompis eller barn. Aldrig. Speciellt inte djur eller barn, då de alltid befinner sig i en beroendeställning.
De flesta människor förstår att det enda sättet att lära barn någonting är att prata med dem och ha med dem på så mycket livsberikande saker som möjligt så att de får träna sin sociala förmåga.
Jag tror säkert inte att du är korkad eller "ond", som du ibland ger sken av att vara, men du verkar ha vuxit upp i ett ganska så socialt okunnigt hem och nu får du lida för det. Fast om jag vågar mig på en gissning så är um inte första stället där detta har märkts.
Det är tråkigt och synd, men alla har vi våra kors att bära - men också ett eget ansvar.