Forumet - Min tand sitter långt bak och växer inte på plats?!

Min tand sitter långt bak och växer inte på plats?!

527 0 2
Hej! Vet inte om detta är rätt sida att skiva på men jag måste bara få hjälp med en sak fort. Jag är en tjej som snart fyller 16 år och har ett problem med en tand som sitter alldeles för långt bak. Jag pratar om tand nummer 13 på min överkäke.

För ca tre år sedan växte tanden ut bakom min dåvarande mjölktand en bra bit. Jag fick tid hos folktandvården där dom drog ut mjölktanden. Dom påstod att tanden skulle växa på sin plats. Men det gjorde den inte. Jag gick alltså runt utan en ganska så synlig tand under två år.
Jag tänkte inte så mycket på det i början men störde mig på det mer och mer och kunde ej le utan att täcka munnen med handen eller kolla åt sidan. Nånstans i Augusti år 2017(alltså för ett år sedan) så fick jag en slags bettskena som går upp i gommen och trycker tanden med nån slags ståltråds liknande grej. Den skulle jag alltså ha på konstant och ta ut varje gång då jag skulle äta.

Men bettskenan var nästintill omöjlig att bära. Största problemet var att den gjorde så att jag inte kunde prata utan att på något vis läspa och låta som om jag inte hade någon tunga eftersom att gomen var helt täckt. Det lät alltså som om jag hade nån slags funktionsnedsättning. Tänk er en 15 årig tonåring som precis börjat en ny skola med massor av dömande ungdomar runt om kring sig. Jag valde alltså att inte ha den framför folk. Jag bar den på nätterna men gav upp efter ett tag då jag insåg att tanden bara rördes fram och tillbaka och inte gjorde någon skillnad mer än värk.
Ett annat problem var även att det gjorde sjukt ont då man hade haft på sig bettskenan och skulle ta ut den innan ätdags. Alltså sjuukt ont så det knappt gick att äta. Och äta gick det heller inte att göra på grund av att tanden lagt sig ovanpå tänderna på underkäken. Efter omgångar av prövningar av bettskenan gav jag till slut upp och bad om en tid hos folktandvården där jag skulle be om en fast ställning eller något annat alternativ.

Men väl på folktandvården påstod dom att en fast tandställning eller reglering ej går att utföras om inte tanden skadar så pass hårt att man får ont eller betett blir snett och så. Hon bokade en tid hos en specialist nu i oktober som ska avgöra om jag ska få en fast tandställning men hon hade inte stora förväntningar på ett ja. Så jag ställde mig in på att jag inte skulle få ett till alternativ åt denna förbaskade tand. Jag gav en sista chans nu på sommarlovet att bära den på heltid. Men efter ca fyra veckor insåg jag att det inte var någon idé. Nu går jag förtvivlande runt och undrar vad jag ska göra. Min självkänsla har sååå sjunkit på gund av denna tand. Och jag känner mig sviken på något sätt av folktandvården. Jag har sökt runt på behandlingar man själv kan betala och hittar priser på flera tusen kronor som jag inte alls har råd med då jag snart endast lever på studiebidrag.

Kan någon med den minsta lilla erfarenhet eller kunskap svara mig hur jag ska göra? Och om någon varit i liknande situation?

Låter inte som det är så mycket du kan göra fram till Oktober? Men se till under mötet att verkligen lyfta hur det påverkar din självkänsla osv. Psykosociala besvär är minst lika allvarliga som fysiska och mycket möjligt att du kan sälja in det hos nån snäll typ om du lägger fram problemet bra.
 Men kan ju säga att som en som hade fast tandställning så hade jag gjort mycket för att ha haft möjligheten att ta ut den.