Forumet - Minareter på din gata?

Minareter på din gata?

1426 0 118
Jag undrar hur många som egentligen tycker det skulle vara kul att ha en minaret ekandes över sitt bostadsområde som kallade till bön fem gånger om dagen, från soluppgången till solnedgången.
ÄNDRAT 2009-12-25 18:22

Vill du ha en minaret och en koranskola mitt emot ditt hus?

Spana också in:

Hampie:

Saknar alternativet: "Om de inte är högre än andra byggnader får vara och inte låter mer än kyrktorn får".


Det är inte så relevant för en minaret som är tyst och låg fyller inte sitt syfte och är därmed meningslös. Hela poängen med minareten är att den skall höras långt så alla vet när det är dags att be.

Blivande_japan:

gillar inte din töntpoll


Jag tycker den är ganska relevant, jag är nyfiken på om folk verkligen vill ha en minaret på sin gata. Det är en sak att säga att dem inte skall förbjudas, men en annan när man faktiskt har den i sin vardag.

Jag personligen vill inte vakna i Teheran på morgonen. Människor får tro vad de vill i sina tempel/kyrkor etc. Men det är verkligen inte samma sak som att att jag tycker det är ok att förorena det offentliga rummet med religösa budskap av olika slag.

Europa och sverige är sekulariserade länder, jag vill inte ge utrymme för en ny expansiv världsreligion med medeltida värderingar. Hade jag levt i ett muslimsk land hade jag förmodligen suttit i fängelse eller värre nu. Jag är bög, ifrågasätter gud och präster och har sex utanför äktenskapet, mer eller mindre jävulens avkomma enligt islam. Så ursäkta om jag inte vill höra dessa muslimska budskap utropas över land och rike 5 ggr om dagen.
AndyH:

Nej, inga minareter på min gata.


Nej, absolut inga minareter. Vad jag vet så används minareterna även för propagandaspridning.

Sen så är minareter så jävla fula att de bara skulle vara fail mot våran Svenska låga arkitektur.

Sen så gillar jag inte ideén om att höra massa böneutrop 5 gånger per dag skithögt i hela staden.

För den delen så borde inte kyrkor få ringa längre heller, fyller inget jävla syfte så. Montera ned eller svetsa ihop skiten.
soimpolite:

Annars är jag skeptisk till både och, det är ju irriterande med de ljuden, speciellt för de människor som bor väldigt nära


man vänjer sig, men wth, så länge de inte bryter mot regler om ljudnivå och är störande så är det väl ingen skillnad på dem och kyrktorn?
Anarkandi:

ingen skillnad på dem och kyrktorn?


Det är en stor skillnad, kyrktorn ringer till gudstjänst på söndagar, och kanske eventuellt visar tiden och ringer kl 12. De är väldigt diskreta in sin religösa framtoning och framför inget direkt budskap.

Minareter är bönetorn där man hyllar Allah och Muhammed med sång och bön 5 ggr om dagen med början vid soluppgången, varje dag. Det är religion in your face everyday all the time.

dazed_and_confused:

Men inte några böneutrop tidigt på morgon helst.


Du har precis röstat för att bli väckt av Allah vid soluppgången enligt videon ovan. Varje dag.
AndyH:

Minareter är bönetorn där man hyllar Allah och Muhammed


Spelar det någon roll vad man hyllar?

AndyH:

Det är en stor skillnad, kyrktorn ringer till gudstjänst på söndagar, och kanske eventuellt visar tiden och ringer kl 12. De är väldigt diskreta in sin religösa framtoning och framför inget direkt budskap.


I indien är det ljud dygnet runt, de har inga begränsningar och religiösa, traditioner och musik ljuder hela tiden. Man vänjer sig, vad som man upplever som negativt är olika beroende på hur man är uppväxt.

dazed_and_confused:

Jaja men det är väl en uppoffring man får göra då, man vänjer sig precis som om man bor vid en hårt trafikerad väg.


Bra liknelse.