Forumet - minnestekniker

minnestekniker

1931 1 16
hur gör ni för att minnas saker, tex texter? jag registrerar oftast bara en vag övergripande känsla av det som står och förmår därför sällan återberätta något särskilt utförligt, om ens alls. förstår inte hur jag ska komma nånstans i livet utan denna superkraft(!).

típs?
Senast ändrad 21 Apr 2015, 01:15 av Schism

Spana också in:


Schism:
gärna!

kan vara vettigt. är dock bara pigg framåt natten, vilket sabbar en del.
helt ok att läsa på natten om du är pigg då, även om jag förstår att det är lätt att bara slöa bort då, men ärligt talat: 


mynona: skriv ned (stödord för) det du läser vid sidan av samtidigt som du läser det.
detta tips är också vettigt. jag gör så varenda gång jag läser läxor - och när jag inte gör det går det sämre. det är tom vetenskapligt bevisat som en god pedagogisk metod enligt min biologilärare
Läser strax innan jag skall sova, när jag e jättetrött.. Känns som det e omöjligt att ta in ngt öht, så säger typ fuck it efter några försök och slänger ner boken/papper/filer och släcker lampan. 

Sedan när jag vaknar minns jag ba allt, och förstår allt jag inte fattade ett piss om :O processar skiten i sömnen lr ngt osv. :)
Prata om det du ska lära dig. Jag lär mig som bäst när jag diskuterar det jag ska lära mig med andra. Ställ texten frågor och intressera dig aktivt för det du ska läsa. Skriv stöd ord och återberätta innehållet med hjälp av dessa. Repetera flera gånger. Om och om igen. 
Det man bör sträva efter är att man bör/skall vara intresserad utav det man ¨studerar (om så är fallet). Säkert hört, att man skall göra skolan roligare osv... Men närmare klart att något som intresserar en sätter sina minnen än något som är helt ointressant.

Om du tänker på vardagliga ting som att minnas tågtabeller osv så är jag osäker på detta.
    Klart att "välmående" spelar sin roll i det hela, med god sömn, lugn/ej stress, psykiskt balanserad osv.

Har dock ej några knep direkt.
Det är väldigt individuellt och beror helt på hur du är som person. En del lär sig bäst genom att anteckna och "plagiera" det de ska lära sig (missförstå inte, plagiera när man övar, inte när man ska visa vad man har lärt sig), andra lär sig bäst genom att prata om det och vända och vrida på det och en del lär sig bäst genom att läsa det många gånger. Det finns säkerligen tusentals knep och jag kan inte räkna upp alla, det viktiga är att man hittar vad som passar för en själv och att man vågar experimentera lite! Mycket glad