Forumet - Mjölk

Mjölk

2673 0 44
Mjölk, det vita guldet som räddat många barn från undernäringen i ett fattigt Sverige. Men vad gör det för nyttor och skador i ett modernt Sverige? Finns det någon nackdel med mirakel drycken?

Mjölk innehåller som ni vet 18 av dom 22 viktigaste näringsämnen som vi människor behöver, det kan ingen säga emot. Problemet är däremot att det innehåller för mycket. Och alla vet att överdrivet intag av vad som helst är skadligt.

Till exempel kalcium, som är bra mot benskörhet (osteoporosis), vilket inte är så trevligt att lida av. Problemet? CSPI skrev det här i sitt nyhetsblad -93:

"Countries with the highest rates of osteoporosis, such as the United States, England, and Sweden, consume the most milk. China and Japan, where people eat much less protein and dairy food, have low rates of osteoporosis."

Varför leder ökat intag av mjölkprodukter till benskörhet när kalcium som dom innehåller ska motverka det?

För att det innehåller aminosyran metionin. När man äter metionin får man i sig svavel som är en del av vad det består av, äter man för mycket får man för mycket svavel. När man har för mycket svavel i blodet blir det för surt och för att kompensera detta så lösgör kroppen kalcium som är bundet i benen, där av får man skörare ben.

D-vitamin då? Det får man ju också genom att dricka mjölk!

Vitamin D finns inte naturligt i mjölk, det är en tillsats som man började tillsätta runt 1930 för att många led av D-vitaminbrist då, ett problem som vi inte har idag.

Hur man får i sig D-vitamin utan att dricka mjölk:

Kroppen bildar D-vitamin när huden och ögonen träffas av solljus. Om man har bara armar och huvud så räcker det med ca 15 minuter i solen per dag för att få det D-vitamin man behöver. D-vitamin lagras även i kroppsfett så det D-vitamin vi här i norden bildar långa soliga dagar kommer oss till nytta på vinterns korta dagar.

Dom 16 övriga ämnena då?

Proteiner - Vi i väst äter på tok för mycket protein redan. Till och med vegetarianer och veganer äter mer än tillräckligt i dom flesta fallen.

Kolhydrater - Pasta? Bröd? Ris? Potatis? You name it, vi får det i oss.

Fett - Mjölk innehåller mestadels mättade fetter, medan fetter från växter allt som oftast är omättade. Mättade fetter är kända för att bidra till åderförkalkning och kärlkramp och dylikt.

Vitamin A - Man kan inte få i sig vitamin A från växter, man kan däremot få i sig karoten som är ett förstadium och duger lika bra och det finns i många olika växter, till exempel morötter, majs, tomat, aprikoser, bananer och apelsiner. Vitamin A kan även det leda till benskörhet.

Vitamin B6 - Finns i många saker som inte är animalier, till exempel solrosfrön, banan och fullkornsprodukter.

Vitamin B12 - Finns bara i animalier, följdaktligen behöver man som vegetarian äta kosttillskott med detta om man får symptom som pekar på brist.

Jod - Nästan allt salt i Sverige innehåller jod, inget problem för någon att tillgodo se sitt behov där.

Folat, fosfor, kalium, magnesium, niacin, riboflavin, tiamin, zink och selen - dessa finns också i växter.

Vad ville jag säga med att rada upp hur man kan få i sig ämnena utan att dricka mjölk eller äta andra animalier? Ville mest peka på att mjölk inte är det enda sättet man får dom i sig.

Vad innehåller mjölk mer då?

Tja, ett problem med mjölkindustrin är att kornas spenar blir mer och mer infekterade, en konsekvens av detta är att mjölk innehåller bakterier. Inte bara det, korna får av bakterie relaterad infektioner ökad produktion av vita blodkroppar som därav även finns i mjölken.

Mjölk innehåller även tillväxthormoner till kalven som ska dricka mjölken. Det säger sig självt att det inte är så nyttigt att mixtra med sin hormonbalans.

För att inte tala om mjölkproteinet kasein som i kroppen bildar opiater, vilket vid hög konsumtion kan leda till ett beroende. Detta gäller främst ost då det är som kompakt mjölk.

Aja, men det är min kropp, jag får väl dricka och äta saker som inte är bra för mig om jag vill det.

Jag vill även peka på problemen med djurhållningen. Jag erkänner, det finns mjölkkor som har det bra och får vara ute och beta. Men jag tror att en stor del av korna inte mår så bra. Kon som det ser ut idag är väldigt specialiserad för att ge oss så mycket mjölk som möjligt. Man kan i vissa fall till och med mjölka kon medan den är gravid.

Tvångsinseminering, ett finare ord för våldtäkt, i princip. När man befruktar kon. Ingen naturlig reproduktion här inte, nej. Och när kalven är född så separeras den från sin mor så tidigt som möjligt, hon ska ju producera mjölk till oss människor.

Det finns även miljöproblem som den fruktade växthuseffekten som djurhållningen står för, nämligen: Kor pruttar, om många kor pruttar blir det mycket metan, metan är en växthusgas, kopruttar står för ca 17% av metanutsläppen.

Och, om någon vill komma med: "Men det är ju naturligt..."

Det beror kanske på hur man ser det, att dricka mjölk när man är undernärd och man vill överleva kanske är en sak, och när man är människa är man ju galen nog att komma på idén, människan är det enda djuret som dricker ett annats djur mjölk. Människan är även det enda djuret som dricker mjölk vid vuxen ålder, och då främst människor i väst. Jag tycker inte att det känns så naturligt.

Jag tror att det här är det jag har att säga om mjölk. Du kan dricka det, men jag tror inte på att det kommer göra dig friskare och starkare, tror inte heller att jorden mår bra av det.

Spana också in:

Ensamvargen:

Haha! Tack. Jag kanske kan redigera. [love]


HAHA jag tror inte att någon bryr sig,:D
(edit: [love][love][love][love] eftersom att det där lät kaxigt)
Dräparen:

Precis som med tjejer XD


OOOOOH; den satt

My dreams are her:

är bra att dricka vatten.


för mycket vatten kan ge dig cancer.
För mycket mat sliter ut tarmarna så man dör tidigare.
det betyder inte att vi ska skita i vad vi äter men det betyder att vi ska hitta dieter som inte skadar.
Ensamvargen:

Ja, fast att dricka jos ibland skadar inte direkt. Jos innehåller ju mycket vitaminer och mineral från det den är tillverkad av.


Javisst men den del juicer innehåller tillsats socker och andra ämnen som tex konserverignsmedel.Fast här i Sverige får det ju inte säljas under namnet juice men det är en annan sak. Är man utomlands får man se upp ur nyttighetssynpunkt.
Dräparen:

men hur ska jag göra oboy utan mjölk hade du tänkt?? [shake][shake][shake]


katamari:

sojamjölk


Har nästan bara sojamjölk till havregrynsgröt när jag har det. Men går säkerligen att göra god oboy på! [cute]

My dreams are her:

Javisst men den del juicer innehåller tillsats socker och andra ämnen som tex konserverignsmedel.Fast här i Sverige får det ju inte säljas under namnet juice men det är en annan sak. Är man utomlands får man se upp ur nyttighetssynpunkt.


Ja, men det gäller ju i princip allt att det kan finnas mindre nyttiga saker i. Och det finns naturliga konserveringsmedel som inte är farliga att äta, man ska inte vara för rädd heller, tycker jag.

Panda:

MEN SKA VI ALLA TUGGA MORÖTTER ISTÄLLE FÖRIHELVETTE??? ERE DE DU VILL??![mad][mad][mad][mad]


Inte direkt, det finns många fler växter än morötter som man kan äta, men ja, morötter är nyttigt, även för sådana som äter animalier.

JoElite:

HAHA jag tror inte att någon bryr sig,:D
(edit: [love][love][love][love] eftersom att det där lät kaxigt)


Nä, förstod vad du menade. :D
"Det är svårt att tänka sig ett livsmedel som är mer konstlat än quorn, som för vegetarianer ska ersätta kött. Det framställs av mögelsvampen PTA-2684 som under produktionsprocessen växer i syresatt vatten i sterila jäsningstankar. Under denna fas tillsätts sockerarten glykos samt olika mineraler och vitaminer. Resultatet är så kallat mycoprotein som nu extraheras och värmebehandlas. Därefter torkas substansen, och äggviteämnet albumin tillsätts som bindemedel. Detta ämne kommer från ägg, vilket gör att quorn inte lämpar sig för veganer. Sist av allt ges quornmassan sin slutliga struktur och konsistens beroende på vilket slags kött den ska imitera, exempelvis köttfärs eller tärningar av kycklingfilé."

Jävla köttattrapper[mad] Låter som rena rama dödsfällan[no-no]