Forumet - Mobilstrålning

Mobilstrålning

378 0 16

Spana också in:

Gunvald:

På pricerunner står det hur mkt den strålar när man inte pratar i den


Fast det är ju inte när man inte pratar i den. Det som står på pricerunner är det värde som mobilen kan stråla i som mest. Det värde tillverkarna får då de pressar mobilen att stråla till max. I vanliga fall och vid god täckning strålar mobilen mkt mindre. Det jag undrar om är hur mkt mindre mobilen strålar om man har den på standby i fickan.
etthundrafyrtio:

Det finns studier som visar på att det kan vara farligt. Eller ja, en ökad risk i alla fall.


Ja, och det finns precis lika trovärdiga studier som säger motsatsen.
Dessutom kan studier givetvis aldrig vara helt säkra - man kan inte bara slumpa några människor, försöka se hur mycket de använt mobiltelefoner och sedan kolla hur många som blir skadade av det på något sätt. Man måste isolera alla andra saker det finns som skulle kunna påverka resultatet. Givetvis är det omöjligt att helt göra det, så därför kan man inte peka på en enda studie och sedan påstå att det stämmer.

Faktum kvarstår, det finns inte några överväldigande bevis för att mobiltelefoners strålning är märkbart skadligt mot människor. Däremot finns det sjukt mycket luddister/likn. som av olika anledningar hatar mobiltelefoner. Det är ju populärt att t.ex. försöka förbjuda 3g-master (eller ja, att förbjuda dem från att vara nära där man bor), trots att man då riskerar att skada oerhört många människor som får sämre/ingen 3g-mottagning eftersom masten placeras på ett dåligt ställe eftersom någon äcklig luddist fick för sig att masterna var farliga.
k1337oris:

Ja, och det finns precis lika trovärdiga studier som säger motsatsen.


Vi har en situation där det finns studier som visar på två olika saker. Självklart är de inte 100% säkra, det är aldrig vetenskap. Ena studien visar på förhöjd risk att ta skada, den andra visar på att det inte gör det.

Är det då inte rätt smart om man tar det lite försiktigt då? Jag tycker det verkar smartast i alla fall.