Forumet - monogami

monogami

1073 0 10

Jag skulle inte ha något emot att vara strikt monogam, men hur bestämmer man sig för någon? Det är dilemmat, i teorin låter det fantastiskt, men kan en person verkligen vara allt på en och samma gång? Vad är monogami egentligen i praktiken? Och vad bör man tänka på om man ska ge sig på det projektet?

Någon därute som vet? 

Spana också in:


kulturmarxisten: Du menar att exklusiv knullkompis är vad monogami handlar om? Har aldrig tänkt på monogami så.
Det är sexuell monogami. Men vad ordet monogami oftast betyder är monogami inom ett förhållande. Dvs, att vara sexuellt monogam med en person som även har en relation till en utöver den sexuella. Men då måste man reda ut hur man skiljer vänskap från ett förhållande. Fram till dagens relationsanarkism har man skilt vänskap från ett förhållande genom sexuell monogami. Nu löses ju allt det här upp. Det är besvärligt att diskutera

mynona:
Det är sexuell monogami. Men vad ordet monogami oftast betyder är monogami inom ett förhållande. Men då måste man reda ut hur man skiljer vänskap från ett förhållande. Fram till dagens relationsanarkism har man skilt vänskap från ett förhållande genom sexuell monogami. Nu löses ju allt det här upp. Det är besvärligt att diskutera
Precis, men just därför så tror jag det är nödvändigt att diskutera vad monogami faktiskt är i praktiken. Historiskt så var monogama förhållanden exempelvis ingen man nödvändigtvis var förälskad i. Utan någon som man hade barn tillsammans med (och som var knytet till status osv), otrohet (känslomässig och sexuell) togs inte lika hårt då som det gör nu paradoxalt nog. 
Idag så är monogami abstrakt för många någon som man är kär i och har exklusivt sex med, samt har en familj med eventuellt. 

kulturmarxisten: Utveckla, vad är ondska enligt dig? Och hur har monogami med den att göra?
De allra främsta grunderna till mord är pengar och kärlek, det vill säga svartsjuka, som generellt beror på idén om exklusivitet. Är inte sex eller samvaro med någon annan ett förtroendebrott finns ingen anledning att bli förbannad och ingen behöver dö. Sedan tillkommer ju att grunden till monogami är männens sätt att hålla koll på kvinnans sexualliv.

Tror att man ska låta det växa fram av sig själv snarare än att bara bestämma sig för det om det ska bli ett bra förhållande. Inte bestämma sig för att man har ett monogamt förhållande innan man först testat att vara vänner, ligga med varandra, osv. Men olika människor behöver såklart olika grejer i olika delar av sitt liv, så det är svårt att säga vad som generellt gäller för alla. Vissa kanske direkt när de träffar någon känner att de vill vara med denne hela livet och verkligen vill det, andra kanske aldrig kommer att vilja ha ett monogamt förhållande. Problemet med monogami tycker jag främst är när det är en tvingande norm som idag som sätter ramarna för allas förhållanden och mellanmänskliga relationer än monogamin i sig.