Forumet - Monopol på alkoholförsäljning

Monopol på alkoholförsäljning

289 0 33
Sveriges alkoholpolitik värnar om folkhälsa i och med systembolagets monopol. Däremot är näringspolitiken i regel mot detta.

Systembolaget har monopol på att sälja alkoholhaltiga drycker som har mer än 3,5 volymprocent etanol. Dessa folkhälso aspekterna har sina nyckeltermer; hög alkoholskatt, säkra försäljningskontroller och strikta öppettider.

Samtidigt så jobbar systembolaget på att ha ett brett sortiment och vara konkurrensneutral inom EU.

Åldersgränsen för att konsumera på systembolaget är 20 år (Givetvist inte när man köper av det alkoholfria utbudet) och detta är även en delad åsikt.

Vad tycker ni?
Någon som kanske vill skrädda om systemet vi redan har idag för andra drivkrafter gällande frihet, folkhälsa, näringsliv och socialt privatliv.

Vill ni behålla systembolagets monopol på alkoholhaltiga drycker med över 3,5 volymprocent?

Spana också in:

JohnE:

Ja (Du röstade på detta alternativ)


1. Alkis köper öl på systemet

2. Systemet är ägda av staten

3. Alkis får sjukdom på grund av alkoholen.

4. Staten använder alkisens pengar från ölen för att hjälpa honom på vårt statligt ägda sjukvårdssystem.

Känns bättre än att någon rik utlänning ska få alkisens pengar, men va vet jag.Image
Foxxie:

Ja men han får också behålla ganska mycket av vinsten, medans systemet ger 100% till staten. Sen finns det ju alltid chans att han sätter pengarna i något skatteparadis som Schweiz eller nåt.


Sant sant. Om monopolet försvinner kommer priserna att sjunka, folk kommer köpa och dricka mer, och alkoholproblemen blir större.

Trots det vill jag av egoistiska skäl ha så billig sprit som möjligt, så jag är lite kluven i den här frågan.

Sen får vi inte glömma att vi är med i EU och monopolet staten har på alkohol är något som förr eller senare måste försvinna eftersom att det inte följer EU:s stadgar om fri konkurrens, det sa min rövlärare iaf.
schism:

Det är skola, sjukvård och vägar i Sverige med. Ska dom också bort?


Ja det ska vi ha. Sjukvåden är ett skämt i Sverige ineffektivt och värdelöst. Skolan har också visat sig vara värdelös i takt med att staten pumpar pengar till skolorna och att kvaliten sjunker och ett privat alternativ som T.e.x friskolar är framtiden!
Privat vägalternativ skulle occkså kunna gynna ekonomin i det med att man har privata företag som äger vägen och gör så att ubnderhåll blir lättare och snabbare.