Forumet - Moraliskt fel med stadsjeep/SUV?

Moraliskt fel med stadsjeep/SUV?

4362 0 62
Tänkte höra lite bara för intressets skull vad folk på ungdomar.se tycker om stadsjeepar , s.k SUVs? Miljöpåverkan etc. I USA kryllar de på vägarna och jag har haft äran att få köra rundor lite i en av mina favoritbilar, ​Chevrolet Tahoe. En helt underbar bil och helt underbart billiga jämfört i Sverige.

Själv går jag och resonerar i banorna att jag i framtiden troligtvis kommer köpa en SUV. Mest för att de är jäkligt bekväma att köra och att de rent säkerhetsmässigt är en fördel att ha på svenska vägar (givet att inte alla har SUVs såklart).

På Söder i Stockholm har det varit populärt att lufta däcken på stadsjeepar de senaste åren. Anledningen ska vara den stora miljöpåverkan som de sägs ha och Söder är ju som de flesta vet Sveriges näste för miljömuppar.

Samtidigt visar en intressant undersökning som nyligen gjorts att en stadsjeep/SUV inte förbrukar mer energi eller släpper ut mer föroreningar per år än en schäfer (hund) gör. Så vad finns det egentligen för argument mot SUVs? Onödig lyx? Jovisst, detsamma som husdjur isåfall.

Så.. är det moraliskt fel med stadsjeepar?
Nej inte alls med tanke på att en suv utan några som helst problem kan påverka miljön lika mycket /lite som en vilken annan bil som helst. Det är nog bara ett tacksamt mål från miljöfascisterna då dem skiljer sig i storlek från andra biltyper. Men det hade lika gärna kunnat varit sedaner eller vilken annan biltyp som helst om man baserar sitt hat på verkligheten.

Spana också in:

My dreams are her:

Tycker att dessa bilar är onödiga för att de påverkar miljön allt för mycket.


Men som OF5 påpekade. Är detta inte enbart en överdriven, nästintill myt? Det beror helt och hållet på vilken motor man väljer att ha.

Utsläpp från bilar påskyndar dessutom inte växthuseffekten eftersom att bensinutsläpp binder koldioxid. Dock försuras marken och jorden av bensinutsläpp.

Sen tycker jag att det är ett intressant faktum att en SUV inte är mer miljöskadande per år än en hund är. Gör det att hundar som husdjur också är onödiga, ur en ren miljösynvinkel?

Den praktiska frågan du belyste är en smaksak och har inte direkt med frågeställningen att göra.
Blivande_japan:

nä, inte moraliskt fel, men lite dum i huvudet måste man väl vara om man tycker det är kul att slänga hur mycket pengar som helst på bensin.

iofs är det ju inte lika dyrt i usa, men ah iaf....


Alla har olika preferenser, alla har olika mycket pengar och alla vill spendera olika summor på olika saker. Vissa vill ha en bensinsnål bil, andra vill ha en lite större motor. Precis som vissa bara vill ha 8mbit bredband medan andra vill ha 100mb.

Att säga att den ena gruppen eller den andra gruppen är dum i huvudet är bara... konstigt.

respons:

Gör väl ingen skillnad mer än att de flesta SUV-förare av andra skäl är douchebags.


På vilket sätt? Dela gärna med dig av dina erfarenheter/fördomar!
Marmoth:

På vilket sätt? Dela gärna med dig av dina erfarenheter/fördomar!


Fördom förstås, men det första jag tänker när jag tänker SUV är överkompenserande män som tar sig själva på alldeles för stort allvar, antagligen med ett bluetooth-headset i örat och en styrofoam-kopp med kaffe som sagda man slänger ut genom fönstret när han druckit upp.
Dom "nya" stadsjeeparna har upphov till den debatt som handlar om höjden och dess höga vikt som fått svåra konsekvenser vid kollision med "vanliga" personbilar eller oskyddade trafikanter, som du också nämnde gradvis.

Även om dom flesta CUV-bilar ser skapligt fräscha ut skulle jag nog bränna krut på något mer slagkraftigt, ska man ens ha bil är det "antingen eller" som gäller. åka exklusivt eller någon gammal Volvo.

Lexus ligger mig nära hjärtat. Men jag vill först ha en Kawasaki ZX-10R. (Framtidsplaner).
Blivande_japan:

lika torr som vanligt[wink]


Lika dåliga skämt som vanligt?[wink]

Nä, för jag vet att du menade det du skrev, vid tillfället du skrev det [wink]

respons:

men det första jag tänker när jag tänker SUV


Haha[bigsmile], i Sverige kanske det kan vara så i en del fall. Men verkligen inte här borta.

Men du ser alltså SUV-ägare som en lite stereotypisk "miljöförstörare" som tycker om att skräpa ned (kaffemuggar) naturen? Föreställde mig nyss scenariot av en kostymnisse som vevar ner rutan och kastar ut en mugg.[bigsmile]