Forumet - Motval

Motval

327 0 23
Ja, bara för att bidra till ältandet av valet har jag en tanke och även om vissa av människorna här gråter sig till sömns över att jag tar Sd som exempel tänker jag hjärtlöst göra det ändå.

Nu är det så att runt fem procent av svenska folket vill ha Sd i riksdagen, å andra sidan åtminstone runt nittio som absolut inte vill ha dem där. Så mot majoriteten av svenska folkets vilja får dessa sillkramare vara med och leka, är detta riktigt rättvist, är det verkligen en korrekt form av majoritetsförtryck av minoriteten?

Vilket föranleder tanken om motval, att man även får en sedel där man skriver vilket parti man absolut inte vill ha med. Bra idé, dålig idé? Fördelar, nackdelar, risker? Spåna på.

Spana också in:

Nachac:

Skillnaden är att det aldrig gått ett ramaskri genom Sverige varken när Kd eller V kommit in i riksdagen.


Nachac:

mot majoriteten av svenska folkets vilja får dessa sillkramare vara med och leka, är detta riktigt rättvist, är det verkligen en korrekt form av majoritetsförtryck av minoriteten?

skitsystem:

Nachac: mot majoriteten av svenska folkets vilja får dessa sillkramare vara med och leka, är detta riktigt rättvist, är det verkligen en korrekt form av majoritetsförtryck av minoriteten?


Ja, men eftersom folk reagerar mer på Sd är det ju tydligt att de vill ha dem där ännu mindre.
Nachac:

Nej (Du röstade på detta alternativ)


Det är redan i dag för mycket "motval". Folk röstar på Alliansen för att de är trötta på sossarna. De röstar på sossarna för att de är trötta på Alliansen. De röstar på SD för att de är trötta på både sossarna och Alliansen.Men vad säger ni om att ha ett system med första- och andrahandsalternativ? Det skulle ge småpartierna en större möjlighet - på gott och ont.

Då skulle man kunna rösta t.ex.

1: Piratpartiet
2: Folkpartiet

Och om Piratpartiet inte kommer in i riksdagen så går ens röst över till Folkpartiet. [shake]