Forumet - MRKH-syndrom

MRKH-syndrom

4141 0 10
Jag vet inte hur jag ska börja, men en sak att beklaga mig över är att detta är inget man får lära sig om i skolan när man har Sex o Samlevnad. Vad MRKH-syndrom är för något skall jag lite snabbt berätta nu.

"MRKH (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser Syndrome) är ett intersexsyndrom som är relativt ovanligt, man beräknar att ca 1 av 5 000 kvinnor är födda med MRKH. Syndromet innebär att kvinnan saknar livmoder, livmoderhals och slida. Däremot har hon äggstockar, vilket innebär att hon utvecklas som andra flickor i puberteten. Syndromet upptäcks oftast i tonåren, då mensen uteblir. Via ultraljud eller laparoskopi (titthålsoperation) kan man konstatera att livmoder och slida saknas. Kromosomkarotyp är 46 XX, alltså normal kvinnlig.

Vanligt är också att olika former av njurmissbildningar ses hos kvinnor med MRKH. T ex att en njure saknas och/eller att njurarna är felplacerade. Vidare kan vissa skelettsjukdomar kopplas till MRKH, till exempel Scolios. Även nedsatt hörsel kan vara en del av syndromet."


Eh, ja. Denna information är hämtad från: http://biphome.spray.se/torahr/

Jag själv är en av dessa kvinnor i Sverige och hur skall jag nu gå vidare.. Själv upptäckte jag inte detta utan hjälp. Jag fick fram att jag hade en liten slidöppning/ingrop och inget mer, i princip. Jag har äggstockar och njurar, men kan inte få barn. Aldrig haft mens.

"Undra varför min mens uteblir." ---> Ungdomsmottagning --> "Vi kan inte se så mycket, det blir ultaljud." ---> Vidare undersökning, bla bla bla. "Du ser ut såhär.." Bla bla bla. "Du kommer få kontakt med en specialist." --> Resor, info, m.m. ...och nu är jag här.

Jag är nyfiken på hur många som känner till detta, samt är intresserad av att komma i kontakt med andra personer som kanske har MRKH-syndrom eller kanske bara inte kan få barn av andra anledningar. ..eller de som aldrig haft mens, fast faktiskt har haft samlag.

Andra som är nyfiken på detta får också givetvis kontakta mig... Bye for now.

Spana också in:

Mow Skwoz:

Kunde ju varit betydligt värre. Planerar du att adoptera/nåt i framtiden?


Det blir nog planen längre fram, ifall jag inte vågar mig på livmoderstransplantation. Annars kan man säkert fara till USA, fixa surregatmamma och fixa sig en unge på det viset. :P

xsaosinx:

Fungerar allt som det ska då


..Jadu, det är frågan. :P Jag har en slida och en pojkvän som vill i princip att hans penis ska bo i den, så jag antar att det funkar som det ska. :P Jag har även en klitoris som han tycker om att pilla på då och då. Dock så vet jag själv inte riktigt hur det är med orgasm och sådant, men jag njuter iaf av att sexa. =)
Ezis:

Jag har en slida och en pojkvän som vill i princip att hans penis ska bo i den, så jag antar att det funkar som det ska. :P Jag har även en klitoris som han tycker om att pilla på då och då. Dock så vet jag själv inte riktigt hur det är med orgasm och sådant, men jag njuter iaf av att sexa. =)


Ja, då verkar ju sexet fungera som det ska [y]
Jag trodde inte först att jag riktigt kunde njuta som andra kvinnor kan, eftersom man känner sig väldigt speciell när det kommer fram att man inte kan få barn.. Att det kan saknas dittan och dattan, osv osv..

Men igår natt fick jag erfara att jag faktiskt själv kan smeka mig till en högre grad av njutning.. Har inte upplevt något så starkt tidigare, bara något liknande när jag haft sex med min pojkvän när det vart som bäst. =)