Forumet - Musik om krig och mot krig

Musik om krig och mot krig

1492 0 4
Jag hittade musik på en gammal dator jag fått igång. Jag satte på Winamp och har lyssnat hela kvällen.

Nu, typ fem minuter sen spelades Eric Bogles "And the band played Waltzing Matilda". Låtens berättare (jaget) beskriver hur han tvingas bort från Australien under första världskriget till Turkiet för att strida mot turkarna i Gallipoli.

Det är så hemskt. En riktig anti-krigslåt. Den talar till mig.

FInns på youtube:
Första världskriget inspirerade mycket musik och lyrik har jag förstått.

Den första dikt jag förknippade med kriget var kanadensaren John McCraes dikt "In Flanders Fields". När det var minnesdag efter första kriget nu i november hittade jag dikten tonsatt och sjungen på youtube, i en modern tappning. Inte riktigt min stil, men stämningsfullt ändå.
När andra världskriget kom ockuperades våra grannländer Finland och Danmark och vårt tredje grannland, Finland, låg i krig med ryssarna. Detta inspirerade mycket musik också.

Finnarna satte ord på Jean Sibelius "Finlandia-hymnen" i väldigt patriotisk tappning medan norskan Inger Hagerup skrev en dikt om händelserna i Aust-Vågøy. Men otäckast av all musik om andra världskriget måste nog, av musiken jag hört, vara polacken Krzysztof Pendereckis "Tren ofiarom Hiroszimy" (sorgesång till Hiroshimas offer). Utan ord är den full av ångest. Jag mår jättedåligt av den:
Det finns jättemycket musik om krig, mot krig, och jag vill gärna ha fler exempel på sådana. Jag vill inte ha krigshetsande musik dock, eller propagandamusik. Utan musik av dödliga om det dödliga krig.

GE MEJ! [love]

Spana också in:

Birger:

Kreti och Pleti:

ni ska få se att allt blir bra om vi får bomba
får vi bomba några länder blir det bra
ty vi följer bibelns ord och vill befria våran jord
från alla ondskefulla män ingen vill ha
ni ska få se att allt blir bra om vi får bomba
ty vi är ädla frihetskämpar du och jag


Det värsta är att detta låter rent musikaliskt som en kristen väckelsesång eller lovsång. Och tro mig, jag har varit mycket i sådana kretsar sen mitt livs dag nummer ett.

Men det var en intressant tappning på anti-krig.

My dreams are her:

"War" by Edwin Starr


Också detta var intressant. Gospel? Soul? Jag har ingen aning. Aldrig hört detta förut. Men tack! [smile]