Forumet - Musikfilsformat

Musikfilsformat

128 0 15
Vilket format har ni era musikfiler i? Vad tycker ni om komprimeringsformat som .ape och .flac som inte förlorar något efter komprimering?

Jag har mycket i .ape och .flac, men ska jag vara ärlig så kanske det inte märks så mycket skillnad. Det kanske mest är placebo som gör att jag tycker att det låter mycket bättre.

Spana också in:

Jellybeans:

Hur tycker du skillnaden är jämfört med mp3?


inte så överväldigande, direkt. det är alltid bra att ha musiken så högupplöst som man kan, men det ska till ordentlig utrustning för att det ska vara möjligt att höra skillnad mellan mp3 i 320 kbps (eller ens 192) och okomprimerat. möjligen om man lyssnar på märklig musik med extremt mycket dynamik, då kan det nog höras skillnad tidigare, men fortfarande inte på halvkass lyssningsutrustning.

sen så påverkas det hela av att folk har en tendens att lyssna i hörlurar nu för tiden, till skillnad från, säg, 20 år sen. det är mycket billigare med ett par bra hörlurar än ett par bra högtalare. mycket billigare. så, det går inte direkt att avskriva finniga 15-åringar som tycker att flac är skitmycket bättre. men, oftast så är det skitsnack.
StenenSven:

Jag hade tänkt byta till FLAC, men jag insåg att jag inte hörde någon skillnad alls gentemot MP3 320kbit/s så ja, kändes onödigt. Däremot är ju MP3-filer i 128kbit/s crap, fattar inte varför många ska envisas med att rippa i så dålig kvalitet [confused]


Jag hör inte skillnad på flac och mp3filer av hög kvalitet, gör jag det så är det förmodligen placebo.
Jellybeans:

Kanske. Vad använder du?


sennheiser hd515 för vardagligt bruk, väldigt okej hörlurar. finns mycket bättre, men knappast för den femhundring som jag betalade för mina. har inte a/b-testat flac och mp3, men det är tveksamt om det skulle vara någon uppenbar skillnad, iallafall inte med den mesta musiken jag har liggandes och lyssnar på i vanliga fall.