Forumet - MVG i allt

MVG i allt

780 0 55
jag läste boken mvg i allt för ett tag sen och tyckte den var sådär. jaha tänkte jag inget att göra åt det.

Men jag sprang precis på en länk till en video (betygsformeln.se) på pluggakuten och jag blev helt såld. fattade inte riktigt skånska alla gånger :P men den andra videon efter man kommer in lärde mig mer än hela mvg i allt boken.

så, nu måste jag veta om det bara är jag. kika in videon och säg vad ni tycker

Spana också in:

OF 5:

så sjukt skönt att högskolan bara har godkänt eller underkänt.


Beror helt på var du går. De flesta har U, G och VG, vissa (t ex Chalmers) har U, 3, 4 och 5, SU har sju olika betygssteg varav två underkända och fem godkända, och vissa har t o m ECTS-betyg.

En riktig jävla soppa; det som borde göras är att G-kraven skulle höjas rejält, och alla andra betyg slopas.
Gifted:

Nej, det gar ju inte, da maste ju de som gar kurserna lara sig nagot och da kommer manga fler bli underkanda. universiteten skulle tappa MASSA pengar, eftersom halften av ekonomin beror pa antalet godkanda elever...


I gengäld skulle en examen faktiskt betyda någonting. Allvarligt talat, 60 personer började på DV samtidigt med mig, färre än 15 är kvar. Runt 10 kommer att ta examen, och av dem kommer hälften inte att kunna programmera sig ur en papperspåse, än mindre lösa den sorts problem en datavetare förväntas kunna ta sig an. Och det är vid en av Sveriges topp tre-institutioner inom ämnet.

Vad glad jag är att jag får en examen, då behöver jag inte köpa toalettpapper på ytterligare en vecka!
Gentlernen:

Och det är vid en av Sveriges topp tre-institutioner inom ämnet.


Ja, men om det ar ett topp-institut, kan du ju borja undra hur de andra ar...

Jag menar, jag ar just nu vid Purdue universitet, (Neil Armstrong gick har bl.a), och nivan pa matteutbildningen ar i alla fall inte hogre an den svenska. Skulle jag fa en examen harifran, skulle enbart namnet gora den vard mer, utbildningen ar i stort sett densamma.
Gifted:

Jag menar, jag ar just nu vid Purdue universitet, (Neil Armstrong gick har bl.a), och nivan pa matteutbildningen ar i alla fall inte hogre an den svenska. Skulle jag fa en examen harifran, skulle enbart namnet gora den vard mer, utbildningen ar i stort sett densamma.


Tja, det är väl ändå allmänt känt att de enda amerikanska universitet som är någonting att hänga i granen (AKA höjer sig över svensk standard) är Harvard, Yale, CMU, MIT och nåt mer som jag säkert missat?

Kan det vara så att akademiska grundutbildningar över hela världen behöver en rejäl spark i röven? I USA är ju föraktet mot högre utbildning än mer utbrett just på grund av den låga genomsnittsnivån på utbildningarna.
Gentlernen:

Harvard, Yale, CMU, MIT och nåt mer som jag säkert missat?


Princeton. Nog det mest kanda om man tittar pa matematikdelen.

Gentlernen:

Tja, det är väl ändå allmänt känt att de enda amerikanska universitet som är någonting att hänga i granen


Caltech och Carnige-Mellon skulle ge jobb ocksa.

Grejen ar att i usa, sa ar det manga som inte vill ga pa college, men foraldrarna har sparat massa pengar och staller hoga krav.
Sa, de gar pa college, och festar bort halva tiden. Cannabis ar valdigt utbrett har.

De som gar pa univ i sverige har sjalva valt att ga dar, vilket okar kvaliten litegrann, men a andra sidan far de svenska universiteten betalt map antalet godkanda, vilket sanker kvaliten.

Optimala vore kanske att ta en terminsavgift pa 500:-, inte ge studiemedel, men infora en MASSA universitetsrelaterade jobb for studenterna. Har vid purue sa jobbar en massa studenter overallt, pa alla restauranger och snabbmatskedjor, som lab-assar,
eller som datasals-vakter (datasalen oppen 24/7).
Gifted:

Carnige-Mellon


Det är CMU.


Gifted:

Princeton. Nog det mest kanda om man tittar pa matematikdelen.


Gifted:

Caltech


Ah, jag visste att det var ett par jag glömt.

Gifted:

Sa, de gar pa college, och festar bort halva tiden.


Låter som Sverige. Eller ja, mest som bortskämda utbytesstudenter som kommer hit via Erasmusprogrammet, festar bort precis hela tiden, och svinar ned och beter sig som as eftersom de ändå bara är här i ett eller ett halvt år. (Märks det att jag bor i ett hus fullt av bortbytingar?)

Men jag förstår vad du menar. När jag pluggade i Osaka hade vi väldigt många amerikaner vid samma universitet, och maken till tröga, oseriösa, ohyfsade, kulturellt okänsliga idioter har jag faktiskt aldrig träffat. Dessutom klädde de sig otroligt slafsigt efter svensk standard. Deras klädsel vid graduation ceremony var ungefär likvärdig med vad europeer och asiater hade på sig till vardags.

Gifted:

Optimala vore kanske att ta en terminsavgift pa 500:-, inte ge studiemedel, men infora en MASSA universitetsrelaterade jobb for studenterna.


Hur skulle det öka kvaliten på utbildningen om studenter var tvungna att ägna halva tiden åt att arbeta? Om det gick att ordna garanterade jobb som var direkt kopplade till utbildningen i fråga hade det varit en bra idé, men det är naturligtvis inte möjligt. I verkligheten tror jag det snarare skulle förvärra problemet; lösningen ligger IMO helt enkelt i att helt enkelt ställa högre krav vid universiteten.
Gentlernen:

Låter som Sverige.


Heh, denna veckan (veckan innan alla prov), sa har de satt upp stora block langs vagarna for att fulla manniskor inte 1) skall trilla ut i trafiken och 2) fulla forare inte skall kora ut ur trafiken.

Barerna har varit oppna dygnet runt.

Vidare, JAG behover vadra ut min lagenhet, eftersom grannen roker pa sapass mycket... cannabis ar som sagt valdigt vanligt.

De enda som inte partar, ar de 30% som ar studenter fran kina.

Gentlernen:

ösningen ligger IMO helt enkelt i att helt enkelt ställa högre krav vid universiteten.


Ja, precis, men universiteten har inte rad med det, sa det man kan gora ar att utnyttja studenterna som billig arbetskraft, och genom okad tillgang till jobb, kan man minska studielanen/bidragen, och lata de pengarna ga till universiteten. Da har de rad att hoja kraven.
Gifted:

Ja, precis, men universiteten har inte rad med det, sa det man kan gora ar att utnyttja studenterna som billig arbetskraft, och genom okad tillgang till jobb, kan man minska studielanen/bidragen, och lata de pengarna ga till universiteten.


Vore det inte bättre att helt enkelt se över ersättningsmodellen? Utan tryggheten som CSN ger och med ett deltidsjobb som suger upp 50% av tiden skulle det vara ganska svårt att klara av de ökade kraven om man inte hade föräldrar som betalade kalaset.