Forumet - nackdelar med att kastrera hanhund

nackdelar med att kastrera hanhund

1417 0 21

Spana också in:

Zapetta:

Fast beror inte viktökningen på att de äter mer? Då är det ju bara att man kontrollerar intaget utav mat


tror det, det är iaf inte en så stor nackdel att den väger över fördelarna.
han har redan oändlig aptit så lär inte märka någon skillnad
Bakric:

Nä de var en definitionslista av stor och liten hund.


ok
hur e det relevant liksom hallåBakric:

Bestäm dig förihelvete


han väger 12 kg eller något.
mediakatt:

Leder viktökningen till något mer konkret negativt?


Hanhundar som kastreras så tidigt att de inte hinner bli riktigt hanhundar bildar mindre muskelmassa eftersom de inte går igenom puberteten, det kan vara negativt antar jag, de blir ju inte lika starka då.
Jag vet inte om viktökningen även gäller de hundar som hunnit bli könsmogna, men jag tror det sänker ämnesomsättningen även för dem.

Fetma är ju inte nyttigt för hunden att dras med, precis som för människor, men en kastrerad hund blir vad jag vet inte automatiskt överviktig, den har bara lättare att bli det. Då hänger det ju på ägaren att hålla efter vikten, så det är ju mer negativt för ägaren om den måste gå en extra promenad om dagen för att ge hunden en tillfredsställande portion mat.

Lite extra vikt behöver inte vara negativt, en slimmad hund har ju samtidigt mindre "att ta av" om de skulle bli sjuka och matvägra en period. Det gäller väl samma logik som på människor även där.

Jag har tidigare avstått från att kastrera honom för den eventuella viktökningens skull eftersom han har en skada i ena bakbenet, jag har hållit honom smal för att han inte ska belasta benet mer.
Men nu när skadan knappt märks och han bildat mer jämn muskelmassa på båda bakbenen tror jag inte han kommer fara illa av lite extra vikt på något annat sätt, om det skulle ske. Jag har låtit honom gå upp något kilo sen dess och det verkar han bara må bra av.
Artie:

Fetma är ju inte nyttigt för hunden att dras med, precis som för människor, men en kastrerad hund blir vad jag vet inte automatiskt överviktig, den har bara lättare att bli det.


Mjo, jag tänkte mest om det också brukar leda till ökad risk för de mer konkret ohälsosamma tillstånd som brukar sammankopplas med fetma hos människor - typ högt blodtryck, diabetes och sånt (hundar kan få diabetes, va?).
mediakatt:

Mjo, jag tänkte mest om det också brukar leda till ökad risk för de mer konkret ohälsosamma tillstånd som brukar sammankopplas med fetma hos människor - typ högt blodtryck, diabetes och sånt (hundar kan få diabetes, va?).


ja, jag antar det.
tror inte övervikt hos hund är så vanligt att man har vana att larma om ohälsotillstånd som följer det, har inte hört talas om det, men det vore konstigt om de skonades från det när människor inte gör det.
dyngbög:

kan man inte testa köra en halv? typ ploppa ut ena pungkulan på prov


det finns faktiskt kemisk kastrering som håller några månader om man tex vill se hur en hund med beteendeproblem svarar på lägre testosteronhalt, men det är inte aktuellt för mig och kommer inte visa vilka långsiktiga följder en kastrering ger.