Forumet - När är det okej att börja med betyg?

När är det okej att börja med betyg?

3016 3 154
Folkpartiet vill införa betyg redan från årskurs fyra.
– Eleverna tar skolan på större allvar om det finns betyg, säger utbildningsminister Jan Björklund ​till metro.

Spana också in:

Jag är jävligt kluven kring hela konceptet med betyg men om man nu säger att man skall ha det så känns sjuan kanske som en bra plats att börja som tidigast. Det finns både fördelar och nackdelar med konceptet förstås.

Vissa dagar kan jag må lite illa av hela sålla agnarna från vetettänket men om man betänker att vi lever i ett klasssamhälle så har fortfarande fattiga Nisse en sämre chans att skaffa sig ett drägligt liv än rike Axel som i princip har en plats klar på farsans företag men han kan få lite momentum om han går ut skolan med bra betyg. I det stora hela är jag väl emot det hela man som det ser ut nu finns det en viss behållning i att ha betyg.
dazed:

Det tyckte jag att jag utvecklade?


jag tyckte att tanken om företaget, ditt exempel var konstigt. Det är inte många välbärgade som äger företag där de kan anställa sina unga utan alla som jag har känt har fått jobba som alla andra. att vara välbärgad och född med en guldsked i munnen är extremt olikt. finns extremt få rika i sverige.
Ser nyttan i att skolan tidigare får upp ögonen för elever som har det svårt, men det ska de få utan betyg redan i första klass om de verkligen bryr sig om eleverna. Tycker också att utvecklingssamtal bör införas oftare och att mer pengar skall ges till speciallärare. Jag hade nog blivit ganska ledsen och omotiverad om jag fått ett IG stämplat på pappret i klass fyra, och då var jag ändå hyfsat hårdhudad. Påminner lite om hela havet stormar-incidenten (mm har skrivit om den innan tror jag) hemma hos Hanna Larsson från dagis. Jag var bland de yngsta och minsta bland flera år äldre tjocksmockar, självklart kunde jag aldrig vinna i hela havet stormar. Jag bestämde mig då för att kanske få ta en liten godisbit ändå eftersom de andra fick, men då var Hannas mamma där och skällde på mig för att jag försökte ta av vinnarnas godis. Minns så jävla väl hur min hand sträckte sig och hon flög ned på mig som en gam. HUR FN KUNDE DU?????????

kom av mig lite nu, men ja, budskapet kanske gick fram.
ceka92:

men det största problemet är att det inte finns tillräckligt många bra hjälplärare.


Precis. Det är där pengarna bör läggas. Han är dock rätt slug med detta och har fintat bort de flesta genom att få dem att tro att problemen kommer att kunna åtgärdas med betyg. Alla vet att problemen finns, så de behöver inte stämplas i fejan på ungarna, utan avhjälpas med hjälp av fler och välutbildade resurser istället.
ceka92:

jag tyckte att tanken om företaget, ditt exempel var konstigt. Det är inte många välbärgade som äger företag där de kan anställa sina unga utan alla som jag har känt har fått jobba som alla andra. att vara välbärgad och född med en guldsked i munnen är extremt olikt. finns extremt få rika i sverige.


Jag kan se ett samhälle som kan fungera utan betyg osv i dom flesta fall men det tycks mig en aning utopiskt. Det mitt exempel pekade på var väl ungefär det du säger att om att rik och fattig får mindre betydelse, det ger en möjlighet för dom som kanske inte kommer från bakgrund som kanske inte har lika stora chanser i samhället som det ser ut idag att klättra uppåt mot ett bättre liv. Men det kan också verka demoraliserande osv också.

Det finns en hel del argument för båda sidor i denna fråga som är ganska vettiga och som det ser ut idag är jag också för betyg när jag tänker rent realpolitiskt så jag förstår inte din kritik riktigt. Vi tänker ju någorlunda likartat. Jag menar bara på att det inte är helt svart och vitt.
ceka92:

va?


Det kan verka både motiverande och demoraliserande? "oj jag måste anstränga mig hårdare så jag kan få högre betyg" och "fyfan vad värdelös jag är, jag ger upp". Det kanske inte alltid är mogna sätt att se på saken men vafan den handlar om ungdomar och ja tom barn om major Björklund får bestämma.
dazed:

"oj jag måste anstränga mig hårdare så jag kan få högre betyg" och "fyfan vad värdelös jag är, jag ger upp"


Du menar så, ja det handlar mest om att de vuxna måste skolas om i att G är okej, speciellt om ungdomen vill jobba praktiskt. det är de vuxna som ska uppoffra där och uppmuntra sina barn mer, liksom fler lärare(om det gick att anställa fler lärare till en klass eller använda videoinspelningar av lektioner) hade kunnat att göra.

Birgrrr:

strunta i betyg. satsa på omdömen.


är alla umare med i ung vänster eller?
ceka92:

t handlar mest om att de vuxna måste skolas om i att G är okej, speciellt om ungdomen vill jobba praktiskt.


Tror snarare att problemet ligger i att det är så många som söker jobben och att det då krävs högre betyg, även om du "bara" vill sota skorstenar. Oavsett vad man får höra så är man ju inte dummare att man inte förstår att ett G är "fulare" att få än ett MVG när man går i fyran.