Forumet - När blir man en hen?

När blir man en hen?

650 0 15
Tråden har 15 svar. Sortera efter:

Bästa svaret

Eftersom "hen" är ett könsneutralt pronomen för en människa och innefattar både "han" och "hon" så är alla redan det. 

man blir inte en hen. hen är ett gemensamt ord för hon och han. sen att vissa felanvänder det är synd, de gör att många, även jag, fått en ganska negativ inställning till uttrycket. 

Spana också in:

hen blir en person som man antingen av anledning inte sätter ett kön på. till exempel i den tidining där det inte spelar någon roll och gör det ännu mer anonymt om man gör pronomet könsnerutralt. för att ersätta han/hon istället för att använda ett yrke till exempel om man inte vet vad för kön docktorn eller taxichauffören kommer ha. när kommer docktorn? hen kommer snart. även om man pratar om doktorer i allmänhet.

"Jag är en hen" tycker inte jag är ett sätt man kan använda det ordet då man säger motsvarande "jag är kille" och inte "jag är en han. "

Den här artikeln påstår att "Hen"-kulturer inte är med jämställda.

http://www.svd.se/kultur/understrecket/hen-kulturer-ar-inte-mer-jamstallda_6927977.svd

Själv tror jag inte på att anvädandet av ett ord på det sättet kan förändra folks tänkande. Jag tycker hela debatten kring hen som har blivit uppblåst och ordets symboliska värde som jämställdhetsfråga är kraftigt överdriven. Det finns så mycket annat som vore effektivare sätt för att få ett jämställt samhälle.

Med det sagt får man gärna använda ordet om man vill, men man ska inte tro att det kommer leda till någon reell förändring genom att gå runt och säga hen. Och ja, jag brukar säga hen också.

Hen antar jag att man blir om man med säkerhet inte kan avgöra könet på personen i fråga. Jag tänker antingen att personen har ett varken feminint eller maskulint utseende så att man helt enkelt inte kan avgöra vilket det egentligen är; eller det andra alternativet ett könsbyte ( alternativt att personen vill byta kön). Då om personen ifråga har gjort det så är dom ju inte längre så att säga en man längre. Men inte heller en kvinna.