Forumet - När man är hemlös, hur gör man då?

När man är hemlös, hur gör man då?

7549 0 31
Nu funkar inte mitt boende längre och jag tror att om jag inte flyttar själv nu i helgen blir jag utslängd senast nästa helg. Jag går i skolan och hinner inte jobba tillräckligt för att ha råd med en lägenhet. Ska jag knacka på hos socialen på måndag morgon i orten jag är skriven i (ej nuvarande bostadsort) och säga att jag är i behov av ekonomiskt stöd till lägenhet igen eller hur gör man egentligen?

Spana också in:

Nintendos BFF:

tror att de brukar vara ganska hårda med att ge försörjningsstöd om du fortfarande går i gymnasiet, eftersom att ens föräldrar isf fortfarande är försörjningsskyldiga till man är 21 men skadar ju inte att ringa och fråga i alla fall!


På socialstyrelsens hemsida står det följande:

"Vad gäller om jag är ung och vill flytta hemifrån?
Enligt lagen är föräldrar skyldiga att försörja sina barn tills de fyller 18 år. Om du fortfarande går i skolan (gymnasiet) när du fyller 18 år förlängs skyldigheten. Den gäller då tills du gått ut skolan, men inte efter du fyllt 21 år.

18-20-åringar som inte går i skolan kan alltså söka ekonomiskt bistånd för egen del. Men när det gäller bistånd till kostnader för eget boende har ungdomar inte någon självklar rätt till detta. Ungdomar som vill flytta hemifrån får bara hjälp till bostadskostnader när det finns starka skäl för flyttningen, t.ex. hälsoproblem. Man räknar med att ungdomar inte flyttar hemifrån förrän de kan betala för boendet själva."


http://www.socialstyrelsen.se/fragorochsvar/ekonomisktbistandpasvenska#anchor_13
clickclack:

Du får väl flytta till dina föräldrar som trots allt är skyldiga att försörja dig. Det är inte någon rättighet att få eget boende om man fortfarande går i gymnasiet.


Fick egen lgh på socs knitiativ för två år sen, ingat har förändrats sedan dess. Ingen av mina föräldrar har ekonomisk möjlighet att försörja mig+betala reskostnader. Frågan är alltså bara hur jag tar upp det här med soc nu igen, eftersom lägenheten förra gången var resultat av en utredning.