Forumet - När växer Kina om USA och västvärlden? + awesome sida

När växer Kina om USA och västvärlden? + awesome sida

488 0 35
Kina och Asien kommer bli världens mäktigaste ekonomi, det är bara frågan om när. Hur länge tror ni att det kommer dröja tills det är västvärlden som får agera "låglöneland" där produktionen till ett än mer växande Asien kommer att läggas?

Här är en mycket intressant sida där man kan skapa och följa utvecklingen för en mängd olika välfärdsmått i ett rörligt diagram. Vissa välfärdsmått går det att följa enda sedan 1600-talet. Mycket intressant att se hur Kina närmar oss!

Gapminder World

När är det dags för Afrika kan man även fråga sig.

Spana också in:

Statslös:

Nja, snarare lån från Kina.


Indeed, China got 'em by the balls så att säga.

Men att Kina går om västvärlden är inte så förvånansvärt samma med Indien, dom har stor befolkning och lågt välstånd vilket gör att folket kräver mindre för att utföra samma jobb som i västvärlden. Dock är det sorgligt att kommunistledarna i Kina kan tolka det ökade välståndet som ett tecken på att demokrati inte behövs i Kina och att en demokratisering av Kina då dröjer ännu längre, vilket jag tror också är det sättet ledarna kommer tolka det på.

Statslös:

När är det dags för Afrika kan man även fråga sig.


Med tanke på att majoriteten av alla afrikanska länder är dränkta av skulder och att deras inkomster mest klarar av att betala räntan på skulderna så kommer det dröja otroligt långtid tills dom kan börja konkurrera med västvärlden. Väldigt få väst länder som är villiga att avskriva skulderna.
Statslös:

När växer Kina om USA och västvärlden?


Det har de väl på sätt och vis redan gjort. Sedan kan man ju många gånger ifrågasätta kvaliteten som Kina producerar. Jag hävdar att mycket som kommer från Kina inte riktigt når upp till varken Europeisk eller Japansk kvalitet.

Statslös:

När är det dags för Afrika kan man även fråga sig.


Det hoppas jag verkligen lär dröja. Kan verkligen inte ens tänka mig att Afrika med alla dessa bananrepubliker (bananrepublik = ett korrumperat land där folk mördar varandra bara för det höga nöjets skull och där sjöröveri fortfarande existerar [sad] [mad] ) skulle ens komma i närheten av vad vi kallar för varken high tech land eller ett land som skulle producera high end produkter. [sad]
Kina är på sina håll ett U-land, det är något som glöms väck väldigt enkelt när man talar om dom stora siffrorna, hur expansiv kinas ekonomi är och hur dom närmar sig europa med stormsteg.

Vad kina håller på med just nu är att dom fortfarande bygger upp sin infrastruktur. Dom bygger kraftverk, vägnät, telefonnät mm. Allt detta är redan uppbyggt i Europa sedan länge, så det är därför kina knappar in på oss.

Statslös:

Hur länge tror ni att det kommer dröja tills det är västvärlden som får agera "låglöneland" där produktionen till ett än mer växande Asien kommer att läggas?


Förmodligen aldrig. Förhoppningsvis har vi tagit oss förnuftet till fånga och bli mer protektionistiska. Vi kommer på sikt aldrig att kunna konkurrera på den öppna marknaderna.

Statslös:

När är det dags för Afrika kan man även fråga sig.


Ja det är ju en bra fråga. Jag tror iofs att kontinenten som helhet inte kommer att komma någon vart inom dom närmaste hundra åren. kontinenten är enormt överpopulerad och går på konstgjord andning. Utan västvärldens allmosor kommer afrika att försättas i enormt kaos med inbördeskrig och svält som följd. Hur länge som helst kommer Västvärlden inte att betala afrikanerna heller.
Om jag får leka bror duktig så tycker jag inte att vi ska ropa hej än. Det har sett strålande ut för länder förr (Jag tänker Japan), som det sedan gått sämre för.

Den intressanta grejen med Kina är ju inte att de är en stor producent eller sitter på massa dollar, utan att de är beroende av en förhållandevis köpstark västvärld som de kan exportera till. Varför tror ni att de dragit sig så länge för att revalvera Yuanen? Jo, för att det riskerar att skada deras export.

Så, mina vänner, skenet kan bedra, säger jag bara.
Jucka:

Dock är det sorgligt att kommunistledarna i Kina kan tolka det ökade välståndet som ett tecken på att demokrati inte behövs i Kina och att en demokratisering av Kina då dröjer ännu längre, vilket jag tror också är det sättet ledarna kommer tolka det på.


Nja, jag är faktiskt tveksam till det. Kina har öppnat upp sig mer och mer. Och så länge det är på rätt väg, som nu, så ser jag faktiskt att det bästa är att behålla stabiliteten. När de har kommit lite längre och är mer stabila, då kan man börja prata om demokrati.

Jucka:

Med tanke på att majoriteten av alla afrikanska länder är dränkta av skulder och att deras inkomster mest klarar av att betala räntan på skulderna så kommer det dröja otroligt långtid tills dom kan börja konkurrera med västvärlden.


Fast och andra sidan har de flesta länder, förutom Norge, stora stadsskulder. Vissa större än andra självfallet. Afrika har däremot ett stort behov som jag tror förr eller senare kommer börja att tillgodoses. När Asiens marknad är mättad kommer västerländska OCH asiatiska företag leta upp nya tillväxtmarknader.

Sming:

så det är därför kina knappar in på oss.


Anledningen är att kinas medelklass ökar explosionsartat.

Sming:

Förmodligen aldrig. Förhoppningsvis har vi tagit oss förnuftet till fånga och bli mer protektionistiska.


Västvärlden kommer inte ha råd att vara protektionistiska mot Kina och Asien, det är en för värdefull marknad för det. Det kommer ingen att tjäna på. Att bli protektionistisk mot Kina och Asien är ungefär lika korkat som om Kina och Asien i dagsläget skulle bli protektionistiska mot oss, eller om de skulle återgå till sin tidigare position.

Ekonomier är cykliska och förr eller senare kommer vi få se att Kina och Asien styr rodret, vare sig vi vill eller inte.

internet:

jag ser fram emot den dagen kinas snabbmatkultur konkurrerar ut den amerikanska.


Jag tror faktiskt inte att ni svenskar skulle uppskatta kinas snabbmat. [crazy] Kinas snabbmat är inte den mat som nog många föreställer sig. Den är rätt speciell om man säger som så.

Kablash__:

Kina kan ju redan nu krasha USAs ekonomi.


Ja det kan de, men de kommer aldrig att göra det. De är för beroende av USA i dagsläget. Kraschar man USAs ekonomi så kraschar man sin egen.

multuspollex:

Varför tror ni att de dragit sig så länge för att revalvera Yuanen? Jo, för att det riskerar att skada deras export.


Kina har redan revalverat en gång och det kommer att komma igen. Denna gången en kraftigare dessutom.

Nu har till och med politiker inrikes börjat argumentera för att Kina bör revalvera yuanen med upp till 10 procent mot USD, för att reducera inflödet av spekulativt kapital i landet. Det är en bra strategi för att skydda Kina från effekterna av kortfristiga kapitalinflöde.

God Jul alla![y]