Forumet - någon annan som betvivlar att psykolog hjälper

någon annan som betvivlar att psykolog hjälper

465 0 47

Spana också in:

soimpolite:

fast ändå känner att man borde gå för att ge det en chans, men samtidigt vet att man riskerar att förlora väl behövda pengar för ingenting?


Beror på vilken sorts hjälp det är du behöver. Att sitta och bara snacka med en människa tror jag inte ger så mycket, men det finns olika former av terapi som kan föra en framåt/få en att ändra på sitt destruktiva/dåliga/negativa beteende.
Liebestraum:

Psykologer är dem som var för dumma eller lata för att utbilda sig till psykiatriker eller liknande, den där typen som festade sig igenom skolan, saknade ambitioner och blev psykolog för att det var vad dem för tillfället kände för


ahhh kan tänka mig. är det inte 2 år till för att bli psykiatriker? kanske inte så stor löneskillnad? iaf, är det inte psykiatriker som får skriva ut medicin så om man behöver medicin så får man en psykiatriker istället?
Saxar mitt eget inlägg från en annan tråd (hoppas det inte blir för förvirrande med brist på kontext):

Tror inte jag känner någon som varit positiva till psykologer när de gått dit första gången, vilket nog beror på att vissa människor sprider bilden av att man inte hjälps av det. Sen går de dit med dålig inställning eller fel uppfattning om hur det fungerar, och då kan de inte hjälpas av dem, och sen sprider de vidare till andra att psykvården minsann inte fungerade för dem.

När man sen kommer upp i ålder lite och ser hur det gått för folk är det väldigt enkelt att se: varenda person jag känner som haft onormala psykiska problem och blivit bättre, har haft mycket att tacka psykvården. Psykvården (BUP inkluderat) kan inte magiskt "fixa" folk, det de gör är att kortsiktigt ta hand om personen och långsiktigt ge denne redskapen för att själv kunna behandla sina problem.

Därför vill jag vara noga med att poängtera att psykvården FUNKAR. Inte för alla, givetvis, men om den funkar eller inte kan man inte själv avgöra innan och bara säga "nä men jag gillar inte psykologer, de kommer inte kunna hjälpa mig". Det är inget man kan veta, på samma sätt som man inte kan veta om en viss medicin mot en sjukdom hjälper en eller inte. Läkarna/psykiatrikerna har betydligt bättre koll, men inte heller de kan veta 100% säkert.

Det är till stor del tack vare psykvården som jag inte längre är självmordsbenägen eller självdestruktiv, och bättre kan hantera mina uppe/nereperioder. De har inte gjort mig frisk, men utan dem hade jag fortfarande haft noll kontroll över mitt liv. Jag är inte en framgångsrik person nu heller, men jag har en bra tillvaro som jag inte kunnat ha utan hjälp därifrån.