Forumet - Någon som är Libertarian här på UM?

Någon som är Libertarian här på UM?

948 0 59
Libertarianism är inom politisk filosofi en benämning på idéer som prioriterar individuell frihet från tvång och strävar efter att minimera eller avskaffa staten. Begreppet används främst i en amerikansk kontext. I Sverige är begreppet nyliberalism betydligt vanligare och är enligt Svenska Akademiska Ordlistan en synonym till libertarianism.

Vanliga ståndpunkter inom libertarianism (nyliberalism) är förespråkandet av en begränsad stat, privat äganderätt och en minimalt reglerad laissez faire-kapitalism. Även om libertarianism vanligtvis syftar på den äganderättsfokuserade libertariansmen, som anses ligga nära liberalismen, så finns det också en anarkistisk och frihetlig socialistisk (engelska: "libertarian socialism") inriktning.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Libertarianism

Så är det någon annan här som är en Libertarian här på UM?

Spana också in:

Lille_Marx:

Jag är marxist-leninist,


Gissar att det är leninistdelen som står för de stundvis jobbiga åsikterna du uppvisar ibland. [crazy]

OnT så placerar jag inte riktigt mig i en ideologi, då det kan tolkas olika av alla. Men jag är inte liberterian, jag arbetar mot frihet och mot förtryck i alla dess former och jag vill krossa alla hierarkier, typ. [cool]
Jag är väldigt libertarian och klassiskt liberal, men jag ser det fortfarande som statens ansvar att ta hand om de sociala problemen. Annars är jag i princip väldigt libertarian: alla gör som de vill bara de inte går över andras friheter, och jag älskar laissez faire-ekonomi eftersom det genererar snuskigt mycket pengar som kan lösa alla dessa problem vi står inför.