Forumet - Några åsikter.

Några åsikter.

85 0 9
Den stora vita byggnaden var övergiven sedan länge. Fikonträd och buskar hade sedan länge dominerat anläggningen och genom de ojämna sprickorna i dem vita golvplattorna hade små grässtrån desperat trängt sig upp i jakt efter koldioxid. En vit, steril och unken känsla spred sig likt en sakta vind genom byggnadens glasbelagda hallar. Den hade inte bråttom, och då och då spred sig den unkna känslan genom de halv öppna dörrarna till kontorsrummen som var lika övergivna. Varje rum var dekorerat och inrett nästan exakt likadant, med skillnad från visa personliga objekt som stod lite här och där, som nu inte spelade någon större roll. Ett stort ovalt, smutsbelagt bord som gick från vägg till vägg, med centimeter tjockt lager damm på som täckte bordets blanka lackerade yta var ett av möblerna som prydde majoriteten av alla rum i strukturen. Runt borden var det oftast ett par stolar med bortmultnade sittdynor. Visa av stolarna hade inga ben och andra hade vält ner på golvet och täcktes av gammalt spindelnät. Den unkna, sterila, vita känslan fortsatte in och lade sig över varje lamporna, som hängde ner från det två meter höga innertaket och gav ifrån sig ett par blixtar då och då. Byggnaden var helt klart försörjd av elektricitet, då visa lampor gav ifrån sig ett svagt blinkande sken. Hela strukturen var utrustad med små högtalare som satt placerade i varje hörn i byggnaden och ett vitt brus spelade högt igenom dem. Den sterila känslan hade nu fyllt nästan vartenda rum i byggnaden och var nu på väg ut ur ett högt solfönster som satt längst uppe i ett högt fyrkantigt torn som var placerat i mitten av konstruktionen. Den vita känslan klättrade längst de släta väggarna och lämnade huset ut ur det öppna takfönstret med en stor pust. Byggnaden var nu ensam.

Förklara mer. Se det som en rough sketch, vill bara veta vad ni tycker om just "handlingen", inget annat.

Spana också in:

Berkman:

Kan du vara lite mer specifik nu, när det finns mer text?


Uppreppningar:

"Den stora vita byggnaden var övergiven sedan länge. Fikonträd och buskar hade sedan länge dominerat anläggningen och genom de ojämna sprickorna i dem vita golvplattorna hade små grässtrån desperat trängt sig upp i jakt efter koldioxid."

"En vit, steril och unken känsla spred sig likt en sakta vind genom byggnadens glasbelagda hallar. Den hade inte bråttom, och då och då spred sig den unkna känslan genom de halv öppna dörrarna till kontorsrummen som var lika övergivna."

"Hela strukturen var utrustad med små högtalare som satt placerade i varje hörn i byggnaden och ett vitt brus spelade högt igenom dem. Den sterila känslan hade nu fyllt nästan vartenda rum i byggnaden och var nu på väg ut ur ett högt solfönster som satt längst uppe i ett högt fyrkantigt torn som var placerat i mitten av konstruktionen."

Särskrivning:

Berkman:

halv öppna


Berkman:

sprickorna i dem vita golvplattorna


de*.

Dålig/förvirrande miljöbeskrivning:

"Ett stort ovalt, smutsbelagt bord som gick från vägg till vägg, med centimeter tjockt lager damm på som täckte bordets blanka lackerade yta var ett av möblerna som prydde majoriteten av alla rum i strukturen."

Bättre:

"Den unkna, sterila, vita känslan fortsatte in och lade sig över varje lampa, som hängde ner från det två meter höga innertaket och gav ifrån sig ett par blixtar då och då."

Försök alltså att korta ner meningarna: använd kommatering där det känns naturligt med en paus, och försök att hitta ord som ger bra flyt. I stället för "personliga objekt" kan du till exempel skriva "privata ägodelar" eller nåt.
Berkman:

Tack, men var det verkligen dåligt?


Alltså, det beror ju på sammanhanget. På gymnasienivå uppfyller ditt språk kriterierna för G. Går du i nian kan det bli VG-MVG beroende på hur kräsen din lärare är.

Det bör dock nämnas att jag själv har svårt för just miljöbeskrivningar, och därför känner mig ganska osäker i skönlitterära sammanhang.
Fagerjärn:

Det bör dock nämnas att jag själv har svårt för just miljöbeskrivningar, och därför känner mig ganska osäker i skönlitterära sammanhang.


Men om du nu struntar i vad betygskriterierna säger, för just nu är detta bara en snabb skriven sak, där jag inte har tagit hänsyn till stavning och annat så mycket. Hur är själva texten. I en skönlitteratur synvinkel

PS: Det är ju också ett av mina första försök på att beskriva miljöer. Brukar skriva mycket mer invecklat personlighetsmässigt. Alltså med minimum i dialog och där huvudpersonens tankar är i fokus.