Forumet - Nån som har starka åsikter om Israel-Palestina? Hur tänkte ni när ni "valde sida"?

Nån som har starka åsikter om Israel-Palestina? Hur tänkte ni när ni "valde sida"?

1150 0 15
Jag har varit både i Israel och Egypten och några andra arabländer och jag är väl ingen fantast av några av länderna men måste jag välja så väljer jag klart Israel. Föredrar ett judiskt land före ett muslimskt. Blev ljusår mycket bättre behandlad i Israel än vad jag blivit i något islamland. Dessutom respekterade judarna min dåvarande flickvän betydligt bättre än vad muslimerna i arabländerna gjorde. 

Spana också in:

jag brukade vara pro-israel (mest för att vänstern hatade dem så mycket).
Nu är jag neutral. Båda sidorna är skit. 
Jag tycker Israels grundande var ett misstag men det är inte så mycket man kan göra åt saken nu. Om Palestinierna och Israelerna vill ha fred så får Palestinierna acceptera att de aldrig kommer få tillbaks hela Palestina området och Israel ska sluta bebygga västbanken och destabilisera grannländer. Jerusalem bör ju även delas.
Om man tycker att demokrati och mänskliga rättigheter är något bra så kan man tyvärr inte ge något stöd till den palestinska regeringen. De har inte haft val på 10 år, utan alla val har ställts in för att man inte ska råka bli av med makten. Man förföljer och fängslar och misshandlar all opposition. För att inte tala om hur man förföljer och misshandlar HBTQ-personer. Israel å andra sidan har en av världens mest levande HBTQ-kulturer med pridefestivaler i många städer. Den som stödjer den palestinska regeringen vill nog ha samma diktatur i Sverige som i de palestinska områdena.

Jkpg_kille: Om man tycker att demokrati och mänskliga rättigheter är något bra så kan man tyvärr inte ge något stöd till den palestinska regeringen. De har inte haft val på 10 år, utan alla val har ställts in för att man inte ska råka bli av med makten. Man förföljer och fängslar och misshandlar all opposition. För att inte tala om hur man förföljer och misshandlar HBTQ-personer. Israel å andra sidan har en av världens mest levande HBTQ-kulturer med pridefestivaler i många städer. Den som stödjer den palestinska regeringen vill nog ha samma diktatur i Sverige som i de palestinska områdena.
vad finns det för nackdelar med att vara pro-israel då? 
Brukade vara starkt pro-Israel när jag genomgick min mindre charmiga "neocon-fas", men helt ärligt tycker jag det är svårt att bara "välja sida". Har läst en väldans massa om konflikten och skrev om konflikten i mitt gymnasiearbete - det går att finna fel hos båda sidor och är inte så enkelt man kan tro att välja sida även om det kan se ut så beroende på från vilket perspektiv man analyserar konflikten.

Är mycket insatt i konflikten och har starka åsikter. Är definitivt pro- Palestina. Förstår inte hur man kan vara pro- Israel när man vet om det förtryck och fördärv de utsätter Palestina för. "Israelerna" (som inte är israeler, de är judar från olika bakgrunder som emigrerat till Palestina och beslagtagit landet) skulle ej haft Palestina i sina händer om det inte var för att Storbritannien gav bort palestinsk mark som på ett fat, som kompensation för att Tyskland utrotat judar. Då kan man fråga sig varför Palestina måste vara kompensationen? Vilka är Storbritannien att ge bort ett annat folks land? Rättvist hade väl isåfall varit om tyskarna fått ge upp en del av sitt land till judarna, eftersom att det var tyskarna som stod bakom förintelsen.

Man kan argumentera för att Palestina skulle vara lika mycket 'the bad guy' för att de också använder sig utav våld, men vad förväntar sig folk? Att palestinierna endast skall sitta och se på när dessa judar som gjort aliyah våldtar palestiniernas land, driver palestinier från deras hem och livnär sig på deras åkrar och marker? Hade en ockupation av Sverige tagit plats hade svenskarna rustat upp försvaret och agerat. Hur kommer det sig att det klassas som terrorism när palestinierna gör samma sak? Är det för att de flesta palestinier är muslimer?

Enligt mig är det oklanderligt att palestinierna försvarar sig mot ockupanterna. Våldet är i defensivt syfte och därför berättigat, även om det självklart hade varit bäst att lösa konflikten utan vapen eftersom mindre blod skulle spillas då. Tror dock inte att den möjligheten finns kvar, om den nu någonsin funnits, eftersom att varken palestinierna eller israelerna vill lämna ifrån sig det land de båda parterna tycker sig ha rätten till.