Forumet - Napoleon!

Napoleon!

1538 0 39
misfits:

Berätta varför just du gillar Napoleon.


Hur kan man inte uppskatta världshistoriens störste fältherre och strateg?

Dessutom godkände han ju att en av hans marskalker blev kung i Sverige (Bernadotte), så det är tack vare honom vi har kung Carl XVI Gustaf, en av Sveriges största komiker (ofrivilligt dock). Ett stort plus till Nappe för detta[cool]

Spana också in:

Jag gillar inte riktigt honom. Han var en maktgalen paranoid fransman. Tre dåliga egenskaper bara där. Folket hyllade honom för att han i sitt envälde blev någon sorts symbol för avståndstagandet från allt vad autokrati heter. Dessutom blev resultatet av hans politiska expansion att man klumpade samman en massa stater som egentligen ville vara självständiga, vilket på sikt öppnade upp för första världskriget, samt att antagonismen mellan Tyskland och Frankrike levlade något fruktansvärt, vilket ledde till att fredsavtalet efter första världskriget blev så fruktansvärt förnedrande för Tyskarna att Hitler tilläts bli en folkhjälte och ledare.

Dessutom hade han hemoroider.
Lallaren från Ibiza:

Vad menar du? Nordpolen är en en punkt, Jordens nordligaste plats. Du kanske har blandat ihop den med området Arktis


Hmm, hur visste man på napoleons tid exakt var den punkten låg? Funderade på om du menade magnetiska nordpolen, men den flyttar på sig. Mätte man f ö längsmedjordytan eller nordpol -> ekvator igenom jorden?
jojOzZz:

Funderade på om du menade magnetiska nordpolen, men den flyttar på sig.


Den flyttar som sagt på sig, och därför måste det vara den geografiska som avses.

Sen skrev jag lite luddigt. En meter var tänkt att vara en tiomiljontedel av avståndet Nordpolen-Ekvatorn. Men pga dåtidens oexakta mätningar blev det felaktigt, varför man har fått definiera om metern.

För att citera Susning.nu:

Försök att mäta metern gjordes av en fransk expedition genom mätningar av en breddgrad i Tornedalen. Den så ungefärligen definierade metern fastställdes senare till att vara en längd lika med meterprototypen i Paris tillverkad i platina år 1798. Det har visat sig senare att det blev fel i mätningarna, och för att inte förlora huvudet justerade den ansvarige siffrorna så de stämde. Idag definieras metern på andra sätt.
misfits:

En fantastisk man, trots att han blott var en tvärhand hög! Detta är alltså hyllningstråden till Nappe. Hylla på Berätta varför just du gillar Napoleon.


Angående längden så är det fel, han var av medellängd. Han är en väldigt intressant figur, då hela Europas historia formades av hans handlingar.
Jakob_E:

Jag kan varmt rekommendera Herman Lindqvists bok om Napoleon. Denna finner ni bla här:


Jakob_E:

Då jag personligen gillar ljudböcker så passar jag även på att tipsa om att den även finns i detta format. Ljudboken finner ni här:


Hsrman Lindqvist ger en bra sammanfattning om honom ja.