Forumet - Nazism och fascism = Lika ?

Nazism och fascism = Lika ?

634 0 28

Spana också in:

Nortexius:

Mer kapitalistiskt än Nazism iallafall.


Nja, nu är jag iofs inte jätteinsatt i nazitysklands ekonomi, men jag skulle nog påstå att varken tyskland eller italien var särskilt kapitalistiskt. Om man nu inte anser att korporativism är kapitalism, men i så fall kan man nästan räkna exakt allt som kapitalism.

Walter Block gjorde en rätt bra video om fascism, nazism och socialism, kolla gärna in den om du har lust:


Del 2 och 3 borde finnas bland länkarna.
iddqd:

då förlorar ordet sin mening lite.


korrekt. förvisso hade tyskland ett låg skatt fram till kriget och motarbetade fackföreningar och dylikt men ändå så var man för mkt protektionism och dylikt. nazitysklands ekonomi är väldigt svårdeffinerad enlligt mig då den var under en kort tid och policyn ändrades i takt med kriget. ganska enkelt handla det om ngn form av exploatering av mark erövrad som betalmedel till tysklands ekonomiska utveckling. dvs en form av resurscentralisering på andras beskostnad. dvs; välfärd på andras bekostnad...
Riiikard:

Eller ? Verkar fan så asså ..


Nationalsocialismen är en typ av fascism. Fascismen är en högerauktoritär ideologi som dock skiljer sig från bonapartism, militärdiktaturer och andra liknande system i det att fascismen bärs upp av en massbas. Fascismen är en massrörelse (men anti-demokratisk!) vilket skiljer den från traditionella högerreaktionära strömningar.

Det finns ingenting socialistiskt med fascismen. Jag skulle säga att på sätt och vis så var Tredje Riket ett slags paradis för kapitalister. De som ägde fabrikerna hade inte längre något problem med fackföreningar och bångstyriga arbetare, och den fascistiska staten öppnade upp hela Europa för exploatering av människor och resurser. Hjulen snurrade konstant i en hög takt och profiterna antog nya rekordnivåer år efter år.
Spartakus:

Det finns ingenting socialistiskt med fascismen.


Men det finns med nationalsocialism, som exempel: totalitarism och planekonomi. Det fanns också högt uppsatta människor i partiet som var i vänsterfalangen.

Här är en bra sida du kan läsa om det: Länk, engelska och lång.

Nu pratar jag om socialism som ideologi, inga förgrenar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Råkade posta fast jag inte var klar. [blush]

Spartakus:

Jag skulle säga att på sätt och vis så var Tredje Riket ett slags paradis för kapitalister.


Nja, skulle jag inte säga.

Spartakus:

Hjulen snurrade konstant i en hög takt och profiterna antog nya rekordnivåer år efter år.


Ja, men pengarna gick inte i egna fickor. Staten tog hand om pengar och använda dem till förbättring av samhället, tex krigsmateriel.

Klart man kan kritisera tredje rikets ekonomiska system, men satan vad effektivt det var. Inte ens när kriget var förlorat fick man inte några större problem att bygga upp industrin igen.
Infocus:

Men det finns med nationalsocialism, som exempel: totalitarism och planekonomi.


Totalitarism har per definition ingenting med socialism att göra.
Planekonomi har inte nödvändigtvis någonting med socialism att göra.
Dessutom så hade Tredje Riket inte planekonomi.

Infocus:

Det fanns också högt uppsatta människor i partiet som var i vänsterfalangen.


Ja, och de mördades av just den anledningen.

Infocus:

Här är en bra sida du kan läsa om det: Länk, engelska och lång.


Jag har läst den texten förr. Den är rakt av skitdålig: lågkvalitativt, ideologipumpat och amatörmässigt skräp.

Infocus:

Ja, men pengarna gick inte i egna fickor. Staten tog hand om pengar och använda dem till förbättring av samhället, tex krigsmateriel.


En del av pengarna betalades naturligtvis i skatt, men kapitalisterna gjorde likväl sig enorma vinster just eftersom de hade motorvägar, bunkrar, stridsvagnar etc. att bygga. Hitlers främsta ekonomiska uppbackare var kol- och stålindustrin samt den kemiska industrin. Det är inte av en slump, självklart förstod de att de skulle ha mycket att vinna på upprustning och krig.
Spartakus:

Totalitarism har per definition ingenting med socialism att göra.


Nja, men du kan inte förneka att det förekommer. Sovjet använde det flitigt med Lenin i ledningen.

Spartakus:

Planekonomi har inte nödvändigtvis någonting med socialism att göra.


Men det är en central punkt i socialism, även om det finns flera inriktningar inom både socialismen och planekonomi.

Spartakus:

Dessutom så hade Tredje Riket inte planekonomi.


Vad skulle du kalla det då?, företag fick strikta order om vad som skulle produceras.


Spartakus:

Ja, och de mördades av just den anledningen.


Främst Gregor Strasser, och hans bror som tvingades till landsflykt. Men man brukar räkna in Joseph Goebbels som vänsterinriktad och han är högt uppsatt i partiet som minister ända till Adolfs död.

Spartakus:

Jag har läst den texten förr. Den är rakt av skitdålig: lågkvalitativt, ideologipumpat och amatörmässigt skräp.


Ja jag kan hålla med om det, han generaliserar ganska mycket. Men han tar endå upp ett par punkter som jag tycker är bra. Men det är mest i början han snackar en del ''skit''.

Spartakus:

men kapitalisterna gjorde likväl sig enorma vinster just eftersom de hade motorvägar, bunkrar, stridsvagnar etc.


Arbetarna kännande också pengar på att man startade nya arbeten, Cains ekonomiska ideer. Men som jag sa, inga stora summer gick i privata fickor.
Nazism är en fascistiskt ideologi.

Fascism i sig är ingen bestämd ideologi med en tydlig samhällsbild på samma sätt som nazismen. Det finns dock vissa tendenser som återfinns i de olika fascistiska ideologierna såsom nationalism, traditionalism, militarism, antikommunism, korporativism och förakt mot "svaghet". Fascismen kan väl snarare ses som en antiprogressiv tendens än som en politisk ideologi i sig, ungefär som att socialismen snarare är en progressiv rörelse än ett färdig ideologi-paket. Fascismens främsta funktion är att förhindra förändringar i samhället genom att angripa progressiva rörelser på olika sätt. Om man tittar historiskt på olika fascistiska rörelser så har de ofta uppstått som en motreaktion mot en stark arbetarrörelse. Fascisterna är ofta de som borgarklassen vänder sig till när de känner sig hotade och det är delvis därför man kämpar så hårt för att höger- och vänster"extremister" ska likställas eftersom fascism idag, med all rätt, ses som mycket värre än socialistiska rörelser. Man vill svartmåla socialister genom att få oss att bli samma som fascister, eftersom folk redan vet att fascism är något negativt, samtidigt som man vill legitimera fascismen genom att kunna säga "om socialism är okej borde fascism också vara det".

Kort och gott. Fascism är en rörelse som existerar för att hindra förändringar av samhället i en progressiv riktning. Den är ett av borgarklassens viktigaste vapen mot arbetarrörelsen och måste därför stoppas om vi ska kunna organisera ett motstånd mot borgarnas välde.