Aviseringar
Rensa alla

Nazistattack i Malmö inatt


Ämnesstartare

Rödingajäveln:

Jag tycker att det är jättebra om liberaler är mot
fascism, men de liberaler som sitter på sina ledarsidor och kallar
antifascism för "vänsterextremism" och fördömer de antifascister som
faktiskt gör något åt fascisterna gör noll nytta för den antifascistiska
kampen. Det ska de också kritiseras för. Upplevde det som att det var
dessa liberaler man riktade sig mot.

 Det uppskattar jag, jag tycker också att det är jättebra att vänstern står upp mot fascism, det behövs verkligen. Självklart ska man få framföra kritik, det är inget jag motsätter mig. Tvärtom så uppskattar jag kritik för att jag tror att det är bränsle för utveckling. Även jag som uppfattar mig själv som liberal tycker att det är märkligt att liberaler benämner de som blivit utsatta för nazistattacken för vänsterextrema när de snarare är offer för ett överfall, den är en diskussion jag har tagit med ett antal men främst Sverigedemokrater.

Jag tror vi har olika upplevelser av hur det befann sig idag och att det är svårt att undgå. Jag kände dock inte att man riktade kritik mot enskilda liberaler dock utan det var konsekvent mot liberalism och kapitalism med anledning av att man ansåg att detta gav utrymme för fascism med mera.

NiklasW:
Tror inte att 10.000 personer var medvetna om vilka grupper som närvarande och vad dessa stod för. Samma sak var det ju när man demonstrerade i Kärrtorp, då togs demonstrationen över av vänsterextremister som delvis riktade sitt hat mot SD, vilket har varit fallet vid många demonstratoner. Tråkigt. 

Menar du att deltagarna deltagit i en manifestation utan om att vara medvetna om vem som arrangerat den och vilka värderingar de sympatiserar med? Det tycker jag faktiskt att det är den enskildas ansvar att kolla upp en manifestation innan man deltar.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

NiklasW:
Problemet är bara att SD inte är ett fascistiskt eller rasistiskt parti. 

Jo.

Untouchable: Det uppskattar jag, jag tycker också att det är jättebra att vänstern står upp mot fascism, det behövs verkligen. Självklart ska man få framföra kritik, det är inget jag motsätter mig. Tvärtom så uppskattar jag kritik för att jag tror att det är bränsle för utveckling. Även jag som uppfattar mig själv som liberal tycker att det är märkligt att liberaler benämner de som blivit utsatta för nazistattacken för vänsterextrema när de snarare är offer för ett överfall, den är en diskussion jag har tagit med ett antal men främst Sverigedemokrater.

Jag tror vi har olika upplevelser av hur det befann sig idag och att det är svårt att undgå. Jag kände dock inte att man riktade kritik mot enskilda liberaler dock utan det var konsekvent mot liberalism och kapitalism med anledning av att man ansåg att detta gav utrymme för fascism med mera.

Ja okej, då tolkade vi väl bara budskapet olika. Galen Jag tycker illa om både liberalism och kapitalism och anser att kapitalism och nyliberalism är vad som föder fascismen, men upplevde inte att det var vad man förde fram på demon utan de pratade ju om enskilda liberaler på Sydsvenskan t.ex. som fördömt demonstrationen och kallade antifascister för extremister. Om det inte var fler tal efter jag gick såklart.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare


Rödingajäveln

Jo. 

Ja okej, då tolkade vi väl bara budskapet olika. Galen Jag tycker illa om både liberalism och kapitalism och anser att kapitalism och nyliberalism är vad som föder fascismen, men upplevde inte att det var vad man förde fram på demon utan de pratade ju om enskilda liberaler på Sydsvenskan t.ex. som fördömt demonstrationen och kallade antifascister för extremister. Om det inte var fler tal efter jag gick såklart.

Jag kan inte i efterhand förändra hur jag uppfattade det tidigare men jag kan lämna utrymme för att jag inte uppfattat det helt korrekt.

Du utrycker att du inte uppskattar liberalismen och kapitalismen som system men hur tänker du om personer som uppfattar det som ett bra system? Vidare hur "föder" liberalismen fascism?

Känns som att jag överöser dig med frågor ikväll men jag hoppas att du inte upplever min nyfikenhet som påträngde.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Untouchable: Du utrycker att du inte uppskattar liberalismen och kapitalismen som system men hur tänker du om personer som uppfattar det som ett bra system? Vidare hur "föder" liberalismen fascism?

Känns som att jag överöser dig med frågor ikväll men jag hoppas att du inte upplever min nyfikenhet som påträngde.

Haha, ingen fara. Glad Jag har ingen åsikt om människor som gillar liberalism mer än att jag tror att många av dem antingen har ganska dålig koll på hur världen ser ut eller tillhör de som tjänar på att den ser ut som den gör. De flesta liberaler jag diskuterat med är ofta unga människor som inte själva har varit i arbetslivet ännu utan bara har en teoretisk förståelse för hur det ser ut. Enligt teorierna låter ju allt jättefint och rättvist, men det stämmer inte särskilt bra mot verkligheten.

Jag menar att fascismen är en del av kapitalismen som ekonomiskt system. I tider av kris hotas det ekonomiska systemet och då växer även de fascistiska rörelserna fram. De fascistiska rörelsernas främsta funktion är att förhindra revolution. På 30-talet handlade det om att med våld krossa arbetarrörelsen. De länder där fascismen växte sig stark (Tyskland, Spanien, Italien, m.fl.) var också länder där en stark arbetarrörelse vunnit många strider och det var också därför storföretagen pumpade stora summor pengar in i de fascistiska rörelserna. De såg dem som ett skydd mot den organiserade arbetarklassen som på allvar hotade deras makt. Liknande mönster har upprepat sig i alla kriser för det ekonomiska systemet sen dess. Vid varje kris växer fascistiska rörelser fram. De får människor att tolka problem i sin vardag och konflikter runt om dem i termer av etnicitet istället för klass. På så sätt förhindrar man att arbetarklassen går samman och hotar det ekonomiska systemet. De arbetare som trots detta organiserar sig utifrån klass och bekämpar systemet, socialistiska organisationer, förortsorganisationer, m.m. angriper man med fysiskt och politiskt våld.

Idag i Sverige utgör inte den organiserade arbetarklassen ett så stort hot mot systemet att företagen sluter upp bakom fascismen eller liberalerna allierar sig med dem som i Tyskland, men om vi på allvar skulle hota systemet skulle det troligtvis ske igen. Det kan man se exempel på i Grekland idag där krisen skapat en stor organisering bland arbetarklassen och ett nazistiskt parti som svar växt fram. Polisen i Grekland ser mellan fingrarna medan Gyllene Gryning angriper strejker och människor som protesterar mot de nedskärningar EU och IMF tvingar på dem. Staten och fascismen samarbetar för att genomdriva en nyliberal politik och hålla hotet från arbetarklassen i schack.

Det är vad jag menar med att kapitalismen skapar fascismen och att liberalerna (inte alla liberaler såklart, i Spanien stred t.ex. en hel del liberaler mot fascismen) oftast bara är antifascister så länge arbetarklassen inte är ett hot mot deras ekonomiska system.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

NiklasW: Då hade kanske till och med jag orkat pallra mig ut och demonstrera.

Rödingajäveln: Vem hindrar dig från att arrangera en demonstration mot politiskt våld och bjuda in alla partier?

Rödingajäveln: En demonstration mot rasism tillsammans med SD hade ju förövrigt varit som en demonstration mot välfärd tillsammans med Vänsterpartiet eller för kärnkraft med Miljöpartiet...

NiklasW: Problemet är bara att SD inte är ett fascistiskt eller rasistiskt parti.

Anura: tror du på tomten?

siceps : HAHA

hahahhah det här gjorde min dagMycket glad

Hjärta


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Untouchable: Menar du att deltagarna deltagit i en manifestation utan om att vara medvetna om vem som arrangerat den och vilka värderingar de sympatiserar med? Det tycker jag faktiskt att det är den enskildas ansvar att kolla upp en manifestation innan man deltar.

Det är jag väldigt säker på att man gör. Visste folk vad RF och AFA står för hade man definitivt inte ställt sig och demonstrerat i samma led som dessa. 

Storchen84: det här gjorde min dag

Så trevligt för dig.

Rödingajäveln: Jo.

SD förespråkar en öppen nationalism och bedömer inte människor olika utifrån deras etnicitet eller ras. SD är inte ett revolutionärt antidemokratiskt våldsbejakande parti, vilket fascismen står för, utan man är istället ett traditionsbundet demokratiskt parti som till skillnad från fascismen vill ge folket mer makt, inte mindre. Tycka vad man vill om åsikter, så finns det ingenting i SDs politik som överensstämmer med ideologin fascism eller rasism. Vill man kritisera SD kan man istället prata om en eventuell islamofobi eller främlingsfientlighet, något jag inte håller med om, men det går ändå att diskutera kring detta. Att  SD skulle vara ett rasistiskt eller fascistiskt parti är bara dumheter rakt igenom.


   
SvaraCitera