Aviseringar
Rensa alla

nervös flicka i finkläder


Ämnesstartare

Hej!

Jag heter Emilia och jag är en 14-årig svensk flicka. Jag trivs bra med vardagen men jag avskyr så fort det är lite festligare tillfälle för då måste jag sätta på mig finkläder. Det är inte festen jag avskyr utan att man måste sitta där i stela finkläder och sedan måste man ändå uppföra sig väl och prata trevligt och försöka inte spilla ner finkläderna. Det gäller både om det bara är jag med mina föräldrar eller vi har besök eller besöker någon eller om vi går och äter på finare ställe eller om någon fyller år. Senast som jag var tvungen att ha på mig finkläderna var nu i julas och förutom det tycker jag julen är trevlig fast det blir alltid väldigt mycket jag måste ha finkläder då.

Fast jag har alltid avskytt finkläder så allt känns bara jobbigt och stelt och jag känner mig nervös. Finkläderna jag måste ha är oftast en blus med långa ärmar och en kjol som går ner till knäna + ett skärp eller ibland en långärmad skjorta med några långbyxor till och skärp. Ibland måste jag också ha väst till. Klänning tror jag aldrig jag behövt ha sedan 3/4-årsåldern. Sedan jag var fem ungefär var det alltid blus och kjol och sedan jag var 10-12 är det oftast blus och kjol men ibland skjorta med långbyxor. Fast jag avskyr alltihopa! Jag har förklarat för mina föräldrar att jag inte tycker om finkläder men de är väldigt stränga och noggranna med sådana här saker. De säger de tycker jag skall lära mig att klä mig lite bättre och trevligare och uppföra mig fint på finare tillställningar och att det kan lika gärna vara lite obekvämare, stelare än till vardags. Annars har jag inga problem med föräldrarna och på vardagarna är allt mer avslappnat och det gillar jag bättre.

När jag var mindre och ungefär 5-12 år försökte jag ofta verkligen göra allt för att slippa dessa finkläder men det slutade ändå med att man fick sätta på sig finkläderna när man skulle. Nu sitter jag mest i mitt rum och tjurar en stund först sådana dagar men några minuter senare  är finkläderna på.

Är det någon mer som upplever eller har upplevt liknande?


   
Citera