Forumet - Ni, era föräldrar och pengasyn

Ni, era föräldrar och pengasyn

1809 0 43
Jag satt och kollade på Lyxfällan när de pratade om att undersökningar visat att föräldrars pengahållning och syn på pengar spelar stor roll i hur deras barn sedan kommer att sköta sin egen ekonomi.
Det låter ju rätt självklart och vettigt visserligen, men vill nu se hur det är för er.


Image

Spana också in:

isola:

Annat: (Du röstade på detta alternativ)


Pappa är relativt sparsam, trots att han har en god inkomst. Han tar inga onödiga lån, har inget behov av senaste tekniken och köper kött som snart går ut och fryser ner det. Jag tror det har att göra med hans uppväxt i det då fattiga Polen, där det var brist på allt utom auktoritet och man fick vara kreativ för att klara sig bra.
Mamma är desto mer slösaktig med pengar. Köper lyxvaror ibland trots mindre inkomst. (Mina föräldrar är skilda sedan jag var mycket liten.)

Själv är jag sparsam. Jag köper bara det jag anser att jag faktiskt är i behov av. En uppsättning kläder jag trivs i, utrustning till skolan, fina födelsedagspresenter och gåvor/lån till biståndsorganisationer är det jag kommer på nu.
isola:

Annat: (Du röstade på detta alternativ)


har två helt olika föräldrar, och har tagit efter båda.

min fader är jättesnål, hatar att lägga ut pengar i onödan och att slänga saker. han lägger pengar på hög samtidigt som han lever ett sparsamt liv.

min mamma är mer "slösaktig" av sig. hon brukar köpa mer mat än vad som behövs eftersom hon tror att hon inte har all mat hemma och sen slänger hon massor med mat. hon kan väl spara också, men nu när hon börjat jobba igen och får heltidslön så lägger hon ut pengar på saker hon velat ha länge men inte hade råd med när hon pluggade, men som min fader tycker är helt onödigt. typ nya bestick, en torktumlare etc

själv är jag ganska sparsam av mig, men kan ändå unna mig saker då och då och blir glad av att köpa nya saker. köper bara så mycket mat och sådant som behövs, har koll på vad saker och ting kostar, jämför priser när jag handlar osv.

så ja, jag har färgats av deras sätt att se på pengar, men eftersom de är av båda sorterna så blir jag inte helt det ena eller det andra. tror jag är mer lik min pappa än min mamma dock.
isola:

De slösar och jag sparar (Du röstade på detta alternativ)


Eller det stämmer väl inte. Min mamma är inte slösaktig utan planerar sin ekonomi och sparar, men jag tror att jag är mer sparsam än vad hon är i och med att jag aldrig haft en jämn inkomst under ett helt år och därför fått lära mig spara när jag har hög inkomst inför låginkomstmånaderna.