Forumet - Ni med synfel

Ni med synfel

9813 0 65

Lav: Har funderat på detta lite smått men aldrig riktigt tänkt att jag skulle våga göra det. Antar dock att laserbehandlingen har blivit mer säker nu än när man började göra det från början.
Gick på ca 35 000kr va?
Det finns olika typer av operationer som kostar olika mycket - dom flesta ligger på runt 30ish tusen, det finns en som ligger på nära 50k har jag för mig. Många frågade mig varför jag inte tog en solresa till turkiet och passade på att göra det där - kom fram till att med resa och logi så hade priset varit ungefär detsamma - dock får man inte den garanti där som jag fick hos memira. Dels hade jag en ögonläkare jag kunde ringa dygnet runt om det var något, dels kostnadsfria uppföljningskontroller i jag kommer inte ihåg hur lång tid... en efter 3 månader, en efter ett halvår, en efter ett år och en sista efter två år tror jag det var. Dels så händer det i ett väldigt fåtal fall (tror det är någon procent) att operationen "inte tar" och man måste göra om den - skulle det bli fallet gör memira det kostnadsfritt. Sist men inte minst, du KAN få rabatt på den om din arbetsgivare går med på att du delbetalar genom att en del dras av lönen varje månad. Lägre lön = lägre skatt = lägre kostnad för operationen eftersom summan du betalar är densamma. Det är så jag fattat det iafl att det ska bli billigare. Dock gick och går min arbetsgivare inte med på detta så för mig var det aldrig aktuellt.

Om du bestämmer dig för att göra detta så tycker jag personligen att du ska göra det i Sverige - antingen hos memira eller vad det nu finns för andra som gör ögonoperationer. Kolla upp (och jämför) garantier som jag beskrev och om det erbjuds en rabatt som den jag beskrev ifall arbetsgivaren går med på det.

stoner: Har hört rykten om att bara laseroperationen håller 10 år sedan måste man göra om den. Dvs den håller inte livet ut. Sant eller falskt?
Känner inte till något om detta, aldrig hört något om det heller. Jag frågade hur länge det håller och dom säger ju att om inget oförutsett eller ovanligt händer med mina ögon (skadar ögonen antar jag?) så håller det tills jag får närsynthet/synfel pga ålder. Jag är dock lite orolig över att det finns... kommer inte ihåg om det är kinesiska eller japanska studier som visar på en länk mellan mycket (måste hitta artikeln/artiklarna för mer specifika siffror) mobilanvändande och närsynthet.


Hjärta

Storchen84: Det
Hur har mörkerseendet varit för dig?
Då jag kör mycket på vägarna och en hel del kvällstid/nattetid så behöver jag vara ganska skarp när det gäller att se i mörkret. Är orolig att det kan påverkas negativt.

Jag bokade iaf tid hos Memira nyss. Får se hur det går. Ska kolla med arbetsplatsen om man kan få till avdraget men tvivlar väl på det Galen

Spana också in:


Lav: Hur har mörkerseendet varit för dig?
Direkt efter samt dom första månaderna efter så måste det läka där man skurit med lasern, vilket innebär att det blir halo-effekt runt alla ljuskällor, vilket kan störa vid mörker. Effekten är väldigt stark i början men mycket av det avtar dom första... tre veckorna har jag för mig. Sedan är halo-effekten kvar runt alla ljuskällor i några månader, dock inte starkt nog för att störa. Eller ja mig störde det inte i alla fall. Om du däremot kör yrkestrafik så bör du kolla upp det där du avser att göra ingreppet om och när du avser att göra det samt kanske med transportstyrelsen.
Lav: Jag bokade iaf tid hos Memira nyss. Får se hur det går. Ska kolla med arbetsplatsen om man kan få till avdraget men tvivlar väl på det
Jag kommer inte ihåg hur det går till (var trots allt 5,5 år sedan jag gjorde det), vet inte om du ska fråga företaget, eller du ska be memira kontakta din arbetsgivare eller du ska prata med både och - hör med memira, dom vet - både vad gäller det med rabatten och det med halo-effekten. Jag fick iofs utförlig information både om operationen och dom efterföljande veckorna och månaderna innan jag faktiskt opererade mig så du kommer nog få höra en del av det jag skrivit av dom.

Btw, ljuskänsligheten och smärtan precis efter operationen upplevde jag som  F R U K T A N S V Ä R D. Fick smärtstillande ögondroppar men det var lättare att bara hålla ögonen stängda. Man får inte sova förräns 6 eller 8 timmar efter operationen, man får inte "blunda hårt" och man får inte gnugga sig i ögonen i... några veckor efter har jag för mig att det var.


Hjärta
Från början hade jag bara synfel på mitt vänstra öga. Nu har jag styrkan -2,75 på vänster och -2,5 på höger, men jag har inte varit hos optikern på ett tag. Huvudvärk på grund av min syn har jag aldrig märkt av. Dock har jag bokstavligen på mig mina glasögon hela tiden då jag är vaken, så om jag hade gått utan glasögon oftare så hade det kanske varit annorlunda. Sen har jag en dold skelning också, men den har i stort sett försvunnit.