Forumet - Normal längd

Normal längd

706 0 5
Hej, jag är en tjej på 15 år och jag är 170 cm lång och inte har fått min mens ännu. Min mamma säger även innan man får den i ca 2 år så har man ett stadium där man växer väldigt mkt. För året växte jag typ från 164 till 170 alltså då kommer jag vara typ 176 när jag får min mens och man växer typ 4-8 cm efter sin första mens. Alltså jag kommer bli 180-184 som är super långt för en tjej. (Alltså jag kommer typ få min första mens om 1 år). Snälla hjälp jag vill bli som max 176! Vad ska jag göra? 
Efter vad jag förstår så är "långa" tjejer betydligt mer uppskattade av killar i allmänhet. Åtminstone är det vad jag tror. Men jag kan ha fel. 
En sak ska du däremot vara helt klar över och det gäller ALLA oavsett kön - INGEN KAN PÅVERKA SIN SLUTGILTIGA LÄNGD.  Blink

Huruvida det där med mens och slutgiltig längd har jag aldrig hört talas om! Kan du slänga upp en länk till någon sida som styrker detta förutom din mammas påstående?

Moa Karlsson: För året växte jag typ från 164 till 170 alltså då kommer jag vara typ 176 när jag får min mens och man växer typ 4-8 cm efter sin första mens.
Du behöver inte oroa dig! 

Här kan du läsa lite mer: https://www.1177.se/Uppsala-lan/fragor--svar/nationellt/liv--halsa/jag-har-fatt-min-mens-slutar-jag-vaxa-nu/

Eftersom du redan är 15 kommer du inte nödvändigtvis växa så väldigt mycket mer efter att du fått mensen. Sen är det väldigt individuellt - jag växte exempelvis bara ynka två centimeter till efter att jag fick min och då fick jag den väldigt tidigt. Om inte båda dina föräldrar är över 180 så är chansen ganska liten att du blir det. 
Och för tjejer, så brukar de oftast sluta växa vid 18 års ålder. Så det är nog lugnt. Vid 15 års till 16 brukar vara de ålder man växer mest. Sedan så kanske växer man omkring 1-2 cm per år. Fast det beror från person till person. Du kanske kan komma till 180, men blir inte mycket längre över det, om du inte har något speciellt symtom då.

Spana också in:


Moa Karlsson: Hej, jag är en tjej på 15 år och jag är 170 cm lång och inte har fått min mens ännu. Min mamma säger även innan man får den i ca 2 år så har man ett stadium där man växer väldigt mkt. För året växte jag typ från 164 till 170 alltså då kommer jag vara typ 176 när jag får min mens och man växer typ 4-8 cm efter sin första mens. Alltså jag kommer bli 180-184 som är super långt för en tjej. (Alltså jag kommer typ få min första mens om 1 år). Snälla hjälp jag vill bli som max 176! Vad ska jag göra? 

Det finns inget du kan göra, växer du så växer du och det är helt okej, det är inget fel att bli lång. Dock borde du söka upp en läkare, att du är 15år och inte fått mens än är rätt sent, många tjejer brukar få mens omkring 12-års åldern, mer ovanligt att få det i 15-års åldern. Jag är ingen expert och jag är absolut ingen läkare så det jag säger kanske inte stämmer till fullo.
Dock ska man som tjej få mens i puberteten, har man inte fått mens i mitten av puberteten bör man absolut uppsöka läkarvård.
Något som kan påverka utbliven mens är om man är underviktig men mensen kan också utebli om man går upp kraftigt i vikt.
Du kan läsa mer på 1177: https://www.1177.se/Stockholm/liv--halsa/sa-fungerar-kroppen/mens/