Jag har fått i uppdrag att planera, leda och ansvara över tårtbakandet
till Nobelbanketten 2018... eller inte alls.. Men vad jag ska göra är faktiskt att baka tårta till en viss persons födelsedag.
Så nu behöver jag er tårtkunnigas hjälp.
Så hjälp om ni vill 
Hursomhelst funderar jag på att göra en tårta med kiwi i fokus, tänker att det kan vara en klassisk tårta med sådana "sockerkaka"-aktiga bottnar. Kanske tre våningar hög tårta i slutändan.
Funderar på att mixa färska kiwis i mixer tills det blir en slät "saft", kanske tjocka upp den beroende på hur lös saften blir.
Sedan mixa in kiwin i vispgrädden, sedan smeta denna smet emellan sockerkaksvåningarna.
Men funderar även på om körsbär kan vara en bra kombination att ha tillsammans med kiwi? Känns vågat men ni kanske har bättre tankar om det passar eller ej?
Vill också ha i lite ifrån en vaniljstång ner i gräddsmeten och kanske rosenvatten, men vet ej hur det blir heller. Så tankar?
Jag vill sedan spritsa gräddsmeten utanför kanten på bottenvåningen men känns som det kan bli alltför mycket med gräddsmet, får kanske skära ner på användandet emellan bottnarna tänker jag.
Efter detta vill jag återigen göra en ny kiwisaft fast tjockare, funderar på att blanda i gelatin i saften och försiktigt hälla saften på toppen så att den prydligt rinner täcker hela taket/överdelen på tårtan men även ger effekt till väggarna i med att saften fortsätter att rinna ner lite om sidan på tårtan. Typ såhär fast bättre;
Alternativt använder jag körsbärsaft till detta steget istället men det beror på om kombinationen med det andra blir lycklig vilket jag fortfarande inte tänkt ut.
Dekorationen ovanpå vet jag faktiskt inte riktigt vad jag vill ha, tror att det blir bäst med någonting litet och simpelt så det blir ett rent tak, såklart kan jag använda färska kiwis som jag skär ut i former, typ som klyftor, men känns som att det kan bli lite för mycket med ren kiwi då jag använt till smeten och kanske till tak-saften. Blir kanske bättre om jag använder något kex-liknande för lite kontrast till det annars övriga mjuka. Och dekoration av citronmeliss eller mynta. Kanske strö ett vagt lager med farinsocker ovanpå saft-smeten innan det hinner stelna helt för att få i lite sötma men även lite crunchy eller hur ni hippa personer använder ordet. Eller förlorar farinsockret sin crunchy-ness då den hamnar i den blöta saften? Kanske bättre att ha på sockret efter att saften stelnat.
Honung, godis, marsipan, maräng och choklad är inga ingredienser som jag tänkt inkludera.
Endast om ni har några extra bra idéer. Tänker dock ha i lite av pulvret ifrån mortlade karameller som är både söta och syrliga.
Har aldrig gjort bakverk med sådana smaker, därför tänker jag att det kanske blir väldigt konstigt, finns ju risk. Men får väl använda lite åt gången och testa olika kombinationer. Eller har ni funderingar? Då får ni jättegärna säga!
Hur tycker ni jag ska bära mig åt med kanten av tårtan? Smeta den slät, använda något verktyg för att ge form/mönster? Eller ska jag kanske använda mandel eller lagom krossade nötter av något slag att täcka sidan med? Det förstör dock planen med att ha kiwi/körsbärs-saften som rinner ned för sidan. Men kan kanske ända vara värt då det ger lite annan konsistens med någonting knaprigt till det annars mjuka övriga som tidigare nämnt. Eller kanske svart lakrits strössel på sidorna?
Vad anser ni om bottnarna, passar det med sockerkaks-aktiga bottnar eller finns alternativa sådana som äro mer passande? Baka bottnarna själv eller köpa färdiga? Behöver jag söta tårtan då det är mycket bär och kiwis i?
Vad tycker ni om helheten, kan det fungera eller vad ska ändras? Kommer det bli katastrof?

Känn er fria att även ge tips på helt annorlunda tårtor än vad jag tänkt mig om ni har några bra förslag!
till Nobelbanketten 2018... eller inte alls.. Men vad jag ska göra är faktiskt att baka tårta till en viss persons födelsedag.

Cobrak:
Inte Jung:Ni andra får såklart också vara med och bidra med tips, men dessa ovanstående krabater har jag fått för mig är särskilt duktiga tårtmakare. Inte sant?


Hursomhelst funderar jag på att göra en tårta med kiwi i fokus, tänker att det kan vara en klassisk tårta med sådana "sockerkaka"-aktiga bottnar. Kanske tre våningar hög tårta i slutändan.
Funderar på att mixa färska kiwis i mixer tills det blir en slät "saft", kanske tjocka upp den beroende på hur lös saften blir.
Sedan mixa in kiwin i vispgrädden, sedan smeta denna smet emellan sockerkaksvåningarna.
Men funderar även på om körsbär kan vara en bra kombination att ha tillsammans med kiwi? Känns vågat men ni kanske har bättre tankar om det passar eller ej?
Vill också ha i lite ifrån en vaniljstång ner i gräddsmeten och kanske rosenvatten, men vet ej hur det blir heller. Så tankar?
Jag vill sedan spritsa gräddsmeten utanför kanten på bottenvåningen men känns som det kan bli alltför mycket med gräddsmet, får kanske skära ner på användandet emellan bottnarna tänker jag.
Efter detta vill jag återigen göra en ny kiwisaft fast tjockare, funderar på att blanda i gelatin i saften och försiktigt hälla saften på toppen så att den prydligt rinner täcker hela taket/överdelen på tårtan men även ger effekt till väggarna i med att saften fortsätter att rinna ner lite om sidan på tårtan. Typ såhär fast bättre;

Alternativt använder jag körsbärsaft till detta steget istället men det beror på om kombinationen med det andra blir lycklig vilket jag fortfarande inte tänkt ut.
Dekorationen ovanpå vet jag faktiskt inte riktigt vad jag vill ha, tror att det blir bäst med någonting litet och simpelt så det blir ett rent tak, såklart kan jag använda färska kiwis som jag skär ut i former, typ som klyftor, men känns som att det kan bli lite för mycket med ren kiwi då jag använt till smeten och kanske till tak-saften. Blir kanske bättre om jag använder något kex-liknande för lite kontrast till det annars övriga mjuka. Och dekoration av citronmeliss eller mynta. Kanske strö ett vagt lager med farinsocker ovanpå saft-smeten innan det hinner stelna helt för att få i lite sötma men även lite crunchy eller hur ni hippa personer använder ordet. Eller förlorar farinsockret sin crunchy-ness då den hamnar i den blöta saften? Kanske bättre att ha på sockret efter att saften stelnat.
Honung, godis, marsipan, maräng och choklad är inga ingredienser som jag tänkt inkludera.

Har aldrig gjort bakverk med sådana smaker, därför tänker jag att det kanske blir väldigt konstigt, finns ju risk. Men får väl använda lite åt gången och testa olika kombinationer. Eller har ni funderingar? Då får ni jättegärna säga!
Hur tycker ni jag ska bära mig åt med kanten av tårtan? Smeta den slät, använda något verktyg för att ge form/mönster? Eller ska jag kanske använda mandel eller lagom krossade nötter av något slag att täcka sidan med? Det förstör dock planen med att ha kiwi/körsbärs-saften som rinner ned för sidan. Men kan kanske ända vara värt då det ger lite annan konsistens med någonting knaprigt till det annars mjuka övriga som tidigare nämnt. Eller kanske svart lakrits strössel på sidorna?
Vad anser ni om bottnarna, passar det med sockerkaks-aktiga bottnar eller finns alternativa sådana som äro mer passande? Baka bottnarna själv eller köpa färdiga? Behöver jag söta tårtan då det är mycket bär och kiwis i?
Vad tycker ni om helheten, kan det fungera eller vad ska ändras? Kommer det bli katastrof?


Känn er fria att även ge tips på helt annorlunda tårtor än vad jag tänkt mig om ni har några bra förslag!
