Forumet - Ny fildelningslag april?

Ny fildelningslag april?

2530 0 30

Spana också in:

Så som jag har förstått det så kommer upphovsmännen (filmbolag, skivbolag etc) kunna få gå till domstolen med ett IP-nummer (person?) utan att först behöva göra en polisanmälan. Men innan de ens kommer till domstolen så kommer de skicka ut "hotbrev" där de kräver den som står bakom IP-nummret på stora summor pengar, vilket är helt galet. Om man inte betalar så tar dom vidare saken till domstol och där blir man antagligen dömd till minst samma skadestånd + att man måste betala rättegångskostnaderna för skiv/filmbolaget... Typ?
NallizZ:

står bakom IP-nummret på stora summor pengar, vilket är helt galet. Om man inte betalar så tar dom vidare saken till domstol och där blir man antagligen dömd till minst samma skadestånd + att man måste betala rättegångskostnaderna för skiv/filmbolaget..


men fifan, neeeej. så får det inte bli. [sad]
Harpyja:

Men han kanske lurades.


Ja, vad jag förstått har de sagt liknande saker inför samma lagändringar i andra länder, och där har det slutat med 16-åringar som får skadeståndssummor de inte kan arbeta av inom femton livstider, typ.

Företagen kommer få mer rättigheter än polisen att hämta ut IP-nummer och liknande. Vad jag undrar är, varför ska företagen ha en gräddfil framför vanliga medborgare? Varför får företagen kräva IP-adresser när privatpersoner inte får?
Bah, så idiotisk lag egentligen. Man får anpassa sig, fildelning bidrar oerhört mycket till distribution vilket i sin tur resulterar i att fler band får uppmärksamhet av både små skivbolag + större skivbolag. (gigs, festivaler, köpa skivor)

Om de ska börja jaga 2 miljoner piratkopierare så kan ju bredbandsbolagen säga hej då till sina 2mbit+ internetuppkopplingar.

Förresten, ovanligt att folk som Per Gessle och Eva Dahlgren (?) stödjer lagen, de får ju fan inte sålt någonting ändå.
Tickstart:

Tror de tog bort den retroaktiva delen av lagen, alltså att man inte ska kunna fällas för saker man gjort innan lagen träder i kraft, alltså april [bigsmile]
Om skivbolagen fortfarande har rätt att kräva telekombolagen på ip-adresser vet jag inte...


Va? Ändrade de så att man kan bli fälld för det man har gjort innan eller så att man inte kan bli det?
NallizZ:

Typ?


Nja. De måste göra en polisanmälan och när fallet är i domstol - då, men först då - har de rätt att plocka fram ip-adresser. Efter detta får du ett brev hem till dig ifall din ip-adress är delaktig. Men det är först vid domstol du får brevet, du är omedveten under tiden.

SWEEET:

Bah, så idiotisk lag egentligen.


Alltså hur kan man säga så? Visst jag tycker det är skitsurt att min fildelning kommer att begränsas vid första april. Men ärligt talat, man måste förstå varför lagen kommer till. Musik-och inte minst filmindustrin är givetvis trötta på att bli piratkopierade.

Fildelningen idag leder till en viss tillväxt - men denna fildelningen kommer inte heller stoppas, den kommer fortfarande vara laglig. Men att tanka hem Coldplays nya skiva ist är att köpa den kommer (och är) givetvis att vara olagligt.
sockerdricka:

Alltså hur kan man säga så?


För att personerna bakom den inte förstår sig på den moderna musikbranschen och hur de egentligen gynnar musikindustrin.

sockerdricka:

Fildelningen idag leder till en viss tillväxt - men denna fildelningen kommer inte heller stoppas, den kommer fortfarande vara laglig.


Det är inte många som betalar för något de inte vet kvaliteten av. Förstår du vad jag menar? Det är genom olaglig fildelning många av de forna "indiebanden" har blivit stora och fått uppmärksamhet från små kollektiv till stora skivbolag.

Det går att göra enorma vinster på hur marknaden ser ut idag. Att köpa mp3-kopior är jag fortfarande skeptisk till.
SWEEET:

Det är inte många som betalar för något de inte vet kvaliteten av. Förstår du vad jag menar? Det är genom olaglig fildelning många av de forna "indiebanden" har blivit stora och fått uppmärksamhet från små kollektiv till stora skivbolag.


Sant, jag håller med dig till en viss del. Men jag tror att majoriteten av alla företag som distribuerar musik/film/spel etc förlorar på fildelningen och inte tvärt om. Jag säger inte att jag inte fildelar och att jag inte älskar det. Men jag kan inte tycka att lagen är dålig.
sockerdricka:

Men jag tror att majoriteten av alla företag som distribuerar musik/film/spel etc förlorar på fildelningen och inte tvärt om.


Hur överlever isåfall små skivbolag? Det gäller att blicka framåt och försöka skapa en marknad runt hur det ser ut nu, med aktiv olaglig fildelning osv. Inte gå bakåt i tiden för att jaga svenska barnfamiljer och försöka få dem att punga ut 190 spänn på undermålig musik.

Jag köper t.ex inte musik i mp3-kopior på nätet genom Itunes osv. När jag hör något bra så köper jag det på CD så jag har föremålet i handen, inte som någon lös fil på internet.